avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 384 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA TVA achizitie apartament
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

TVA achizitie apartament

Buna Ziua,
Am cateva nelamuriri legate de plata unui TVA pentru o locuinta noua. In trecut am cumparat o locuinta cu TVA 5% am fost nevoita sa o vand, am platit impozitul respectiv, si acum vreau sa cumpar o alta locuinta noua de la un dezvoltator imobiliar. Cei de acolo au zis ca pot sa cumpar cu TVA de 5% defapt TVA este inclus in pret. Risc ceva? Nu vreau sa ma trezesc apoi nevoita sa platesc diferenta de TVA! Firma sau eu sunt responsabila pt TVA? Astept un raspuns cat mai repede posibil pt ca trebuie sa semnez contractul final...Va multumesc anticipat ...
Ultima modificare: Luni, 26 Martie 2012
Gabriela Monica Ionescu, Consultant fiscal
Intrebarea - oarecum retorica - poate avea un singur raspuns: nu.
Cred ca problema nu este aceea daca firma sau Dvs. ar trebui sa cunoasteti prevederile in materie, ci ca in mod cert dumneavoastra veti fi "buna de plata" pentru diferenta de tva. Si, nu in ultima instanta, in momentul incheierii (ante)contractului de v-c, veti semna ca nu ati mai dobandit anterior imobil cu cota preferentiala de tva de 5%.
In incheiere, fara intentia de a jigni firma dezvoltatoare: inteleg ca valorificarea in ziua de azi a imobilelor nu este tocmai usoara, dar chiar ei ar trebui sa va informeze corect, nu sa va impinga in capcana.
Va multumesc mult, am semnat deja ante(contractul) dar nu am semnat cererea cu tva de 5% ... ce pot sa fac in continuare?

Tin sa mentionez ca am explicat situatia mea si in fata notarului cand am semnat (ante) contractul ... dar din ce am inteles firma e raspunzatoare de tva ... daca nu semnez aceea cerere cu tva 5% pot sa patesc ceva?

Ultima modificare: Luni, 26 Martie 2012
Gabriela Monica Ionescu, Consultant fiscal
Unii dezvoltatori imobiliari din ziua de azi sunt cam profitori. In contract mentioneaza pretul care include TVA, dupa care va vara o hartie sub nas pe care va roaga s-o semnati ca sa puteti "beneficia" de cota redusa de TVA de 5% dupa care diferenta pana la 24% intra in buzunarul lor. Eu personal daca as vrea sa beneficiez de cota redusa de TVA pentru achizitia unui apartament nu as semna niciodata un contract care prevede ca pretul include TVA.

Pentru ca vanzatorul sa poata aplica cota de TVA de 5% dumneavoastra trebuie sa semnati o declaratie pe propria raspundere ca nu ati mai achizitionat pana acum un apartament la cota de TVA redusa. Ori din cate inteleg dumneavoastra a-ti achizitionat anterior un alt imobil pentru care s-a aplicat cota redusa de TVA. Drept urmare nu mai puteti beneficia inca o data de aceasta cota. Deci eu in locul dumneavoastra nu as semna o astfel de declaratie. Nu sunt avocat si nu stiu care sunt implicatiile legale, dar eu as vedea asta ca fals in declaratii.

Acum daca in contract se mentioneaza ca pretul include TVA, asta inseamna ca asta-i pretul final pe care dumneavoastra il platiti pe apartament indiferent de cota de TVA aplicata. Astfel, vanzatorul se obliga ca din pretul final platit de dumneavoastra, sa calculeze si sa plateasca valoarea TVA la stat. Spre exemplu daca pretul final (cu tot cu TVA) mentionat in contract este de 124.000 RON, iar cota de TVA aplicata de vanzator este de 24%, dumneavoastra platiti 124.000 RON vanzatorului si mai departe, vanzatorul are obligatia ca din suma asta sa plateasca statului valoarea TVA (adica 24.000 RON).
Ca sa raspund si la ultima intrebare:
Vanzatorul nu va poate obliga sa semnati acea declaratie. Acea declaratie o semnati doar daca doriti dumneavoastra ca si cumparator sa benficiati de o cota redusa de TVA la achizitionarea bunului imobil. Ori, asa cum spuneam mai sus, dumneavoastra nu mai prea aveti aceasta optiune din moment ce ati achizitionat un imobil la cota redusa in trecut. Drept urmare asta ar trebui sa explicati si dezvoltatorului daca insista sa semnati acea declaratie.

Acum s-ar putea sa incerce sa va duca cu zaharelul si sa spuna ca de fapt pretul a fost stabilit in conditiile in care s-ar fi aplicat cota de 5% si sa incerce sa mareasca pretul, sau mai stiu eu ce idei nastrusnice le vin. Ideea este ca atata vreme cat contractul mentioneaza pretul cu tot cu TVA (si mai ales daca in contract nu se mentioneaza ce cota de TVA va fi aplicata) dumneavoastra platiti pretul stabilit in contract si mai departe este obligatia vanzatorului sa calculeze si sa plateasca aceasta taxa catre stat (dupa exemplul de mai sus).
Ms de ajutor Bogdan, dar nu am semnat hartia respectiva pe proprie raspundere pt ca stiam ca am beneficiat in trecut ... am mers de cateva ori la firma am vorbit cu cei de la juridic si au zis ca e ok si fara aceea declaratie ... daca nu semnez si inchei contractul final in care se specifica tva inclus mai am vreo responsabilitate?
Ultima modificare: Luni, 26 Martie 2012
Gabriela Monica Ionescu, Consultant fiscal

Alte discuții în legătură

Tva 5% la apartamente noi ieugenb ieugenb Buna ziua, Recent am cumparat un apartament , intr-un imobil nou.Conform contractului semnat , \\"vanzatorul\\" este o persoana fizica impreuna cu sotia , ... (vezi toată discuția)
Tva 5% pt achizitii imobiliare, imobil nou, cum si cui se aplica?! agb23 agb23 Buna ziua. Am cumparat un imobil in valoare de X Euro cu TVA, pret pe care dezvoltatorul imobiliat/vanzatorul mi la stipulat de la inceput incheierii ... (vezi toată discuția)
Modalitate aplicare tva la 5% la locuinte dana_burca dana_burca Avand in vedere reducerea TVA la 5% la locuinte, se da urmatoarea situatie: urmeaza sa achizionez un imobil care se incadreaza in prevederile legale, ... (vezi toată discuția)