avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 783 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA TVA 5% pt achizitii imobiliare, imobil nou, cum si cui ...
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

TVA 5% pt achizitii imobiliare, imobil nou, cum si cui se aplica?!

Buna ziua. Am cumparat un imobil in valoare de X Euro cu TVA, pret pe care dezvoltatorul imobiliat/vanzatorul mi la stipulat de la inceput incheierii precontractului de vanzare-cumparare. In momentul vanzarii, la notar, am aflat de cota redusa de impozitare, de 5% TVA, (eu indeplinind conditiile acordarii acestei reduceri), insa eu am achitat tot suma de X Euro cu tva, prevazuta la inceput. ***De TVA redus beneficiaza doar vanzatorul la plata TVA-ului, sau si eu ca cumparator ar fi trebuit, deoarece pretul initial cuprindea TVA standard, de 24%, adica ar fi trebuit sa platesc mai putin fata cat e pretul initial ??? Va multumesc
TVA-ul de 5% se aplica catre dumneavoastra, dumneavoastra fiind acela care il suportati si prin urmare beneficiati de reducerea costului de achititie prin diminuarea TVA-ului. Vanzatoarul il colecteaza si-l vireaza la bugetul de stat. Conditiile de acordare a reducerii la plata TVA-ului sunt urmatoarele: sa fie imobil nou, valoarea de achizitie a imobilului sa nu depasasca 100.000 euro, sa nu depasasca supartata 120 mp si dumneavoastra nu fi beneficiat pana in prezent de acesta reducere la plata TVA-ului.
Ultima modificare: Duminică, 28 Octombrie 2012
marilyn31, utilizator
Cota redusa de 5% se aplica in cazul livrarii de:

- cladiri, inclusiv a terenului pe care sunt construite, destinate a fi utilizate drept camine de batrani si de pensionari;
- cladiri, inclusiv a terenului pe care sunt construite, destinate a fi utilizate drept case de copii si centre de recuperare si reabilitare pentru minori cu handicap;
- cladiri, inclusiv a terenului pe care sunt construite, catre primarii in vederea atribuirii de catre acestea cu chirie subventionata unor persoane sau familii a caror situatie economica nu le permite accesul la o locuinta in proprietate sau inchirierea unei locuinte in conditiile pietei;
- locuinte care au o suprafata utila de maximum 120 mp, exclusiv anexele gospodaresti si o valoare, inclusiv a terenului pe care sunt construite, care nu depaseste suma de 380.000 lei, exclusiv TVA, achizitionate de orice persoana necasatorita sau familie. Suprafata terenului pe care este construita locuinta, precum si suprafata utila a locuintei, trebuie sa fie inscrise in documentatia cadastrala anexata la actul de vanzare-cumparare incheiat intre parti.

In primele trei situatii prezentate mai sus, cota redusa de TVA de 5% se aplica inclusiv pentru terenul pe care sunt construite cladirile respective. Pentru ca vanzatorul sa poata utiliza cota redusa de 5%, cumparatorul trebuie sa puna la dispozitia vanzatorului, inainte sau in momentul livrarii cladirii, o declaratie pe propria raspundere, autentificata de un notar, din care sa rezulte ca va utiliza aceste cladiri conform destinatiei prevazute de lege. Aceasta declaratie va fi pastrata de vanzator pentru a justifica aplicarea cotei reduse de TVA de 5%.

Prin locuinta se intelege constructia alcatuita din una sau mai multe camere de locuit, cu dependintele, dotarile si utilitatile necesare, care, la data livrarii, satisface cerintele de locuit ale unei persoane sau familii.

Suprafata utila a locuintei este suma tuturor suprafetelor utile ale incaperilor. Ea cuprinde: camera de zi, dormitoare, bai, WC, dus, bucatarie, spatii de depozitare precum si spatiile de circulatie din interiorul locuintei. Suprafata utila nu include: suprafata logiilor si a balcoanelor, pragurile golurilor de usi, ale trecerilor cu deschideri pana la 1 metru, nisele de radiatoare, suprafatele ocupate de sobe si cazane de baie, in cazul in care incalzirea se face cu sobe, precum si rampa, mai putin palierele, in cazul locuintelor duplex.

Anexele gospodaresti reprezinta constructiile cu caracter definitiv sau provizoriu, al caror scop este sa adaposteasca activitati specifice, complementare functiunii de locuire, care, prin amplasarea in vecinatatea locuintei, alcatuiesc impreuna cu aceasta o unitate functionala distincta. In categoria anexelor gospodaresti, de regula in mediul rural, sunt cuprinse: bucatarii de vara, grajduri pentru animale mari, patule, magazii, depozite si altele asemenea. Sunt asimilabile notiunii de anexe gospodaresti si garajele, serele, piscinele si altele asemenea.



www.avocatnet.ro/content/art...
Conditiile de acordare le indeplinesc. Pretul de vanzare a fost 48000(cu TVA inclus, TVA=24%),rezulta pretul de baza e 38710( + TVA 24%= 48000). Si daca eu benefeciez de TVA redus, rezulta pret de baza + TVA 5%(38710 + 1936)=40650 PRET FINAL, pe care eu trebuia sa il platesc vanzatorului. Este corect asa? Inseamna ca vanzatorul m-a inselat? mentionez ca am facut la notar declaratia din care rezulta ca beneficiez de TVA redus, nu stiam cum se calculeaza si nu am inteles exact ce reprezinta reducerea asta de TVA... asa ca am platit 48000
Ce pot sa fac?:( Va multumesc pentru raspunsul anterior.
Fiind vorba de persoana juridica, odata cu contractul de vanzare-cumparare trebuia sa primiti si o factura fiscala in baza carei sa faceti plata. Pe factura e inscrisa cota TVA la care a fost stabilit pretul??? Ia uitati-va bine nu cumva v-a facturat cu 5%???
Puteti sa depuneti plangere penala pentru inselaciune si eventual sa cereti in instanta anularea actului de vanzare-cumparare..Dar trebuie sa demonstrati ca ati fost inselat, necunoasterea legii nu scuza pe nimeni.
Vedeti de ce cateodata e bine sa apelati la intermediari, ati fi cheltuit 1000 de euro comision si 8000 euro TVA in plus deja achitata, la care se ma adauga acum 2000- 3000 euro onorarii si cheltuieli de judecata, conditie in care s-ar putea sa nu obtineti castig de cauza si sa-i pierdeti si pe acestia.
Vedeti daca o rezolvati pe cale amiabila cu vanzatorul. Sa anuleze factura si sa modificati contractul prin act aditional, altfel nu va vad bine.El oricum nu este prejudiciat cu nimic, iar venitul nu-i este diminuat.Reducerea de TVA este dreptul dvs. prin lege.
Mult Succes!!!
Ultima modificare: Duminică, 28 Octombrie 2012
marilyn31, utilizator
Aveti dreptate, de multe ori te bucuri la un mic castig dar per total cand tragi linie iesi in pierdere. Factura nu mi-a dat, am doar contractul de vanzare cumparare/actul de proprietate autentificate la notar si declaratia pt TVA redus. Banii I-am dat cash dupa ce am facut actele :(

Alte discuții în legătură

Recuperare tva - imobiliare (5% sau 19%) sman sman Buna ziua. Am facut un antecontract privind cumpararea unui apartament in luna noiembrie. La acea data am achitat si TVA-ul de 19% spre vanzator. Urmeaza ... (vezi toată discuția)
Tva redus de 5 % pentru imobile adis76 adis76 Daca o persoana fizica achizitioneza o a doua locuinta(imobil) ,poate achita TVA redus de 5% ? Daca DA , in ce conditii ? (vezi toată discuția)
Tva 5% la apartament nou socacidan socacidan Am tot citit pe acest forum diferite pareri despre aceasta problema a TVA-ului. Parca tot nu sunt lamurit..#-o, asa ca va prezint si cazul meu. In vara anului ... (vezi toată discuția)