Am facut un antecontract privind cumpararea unui apartament in luna noiembrie. La acea data am achitat si TVA-ul de 19% spre vanzator. Urmeaza acum sa inchei contractul de vanzare cumparare. Am posibilitatea sa recuperez diferenta dintre cei 19% achitati si cei 5% prevazuti in acest moment de lege?
Va multumesc.
Da, daca pe factura initiala , acea cu 19% scrie avans si daca va incadrati in conditiile privitoare la vinzarea cu cota de 5% a apartamentului( atit Dvs cit si apartamentul )
Scrie avans, iar pe factura e trecuta cota de 19% tva. Imi puteti spune, va rog, cum aflu care sunt conditiile (atat pentru mine cat si pentru apartament)?
Iata conditiile ( am subliniat textele cu relevanta din acest punct de vedere)
Din codul fiscal , art 140
21) Cota redusă de 5% se aplică asupra bazei de impozitare pentru livrarea locuinţelor ca parte a politicii sociale, inclusiv a terenului pe care sunt construite. Terenul pe care este construită locuinţa include şi amprenta la sol a locuinţei. În sensul prezentului titlu, prin locuinţă livrată ca parte a politicii sociale se înţelege:
a) livrarea de clădiri, inclusiv a terenului pe care sunt construite, destinate a fi utilizate drept cămine de bătrâni şi de pensionari;
b) livrarea de clădiri, inclusiv a terenului pe care sunt construite, destinate a fi utilizate drept case de copii şi centre de recuperare şi reabilitare pentru minori cu handicap;
c) livrarea de locuinţe care au o suprafaţă utilă de maximum 120 mp, exclusiv anexele gospodăreşti, a căror valoare, inclusiv a terenului pe care sunt construite, nu depăşeşte suma de 380.000 lei, exclusiv taxa pe valoarea adăugată, achiziţionate de orice persoană necăsătorită sau familie. Suprafaţa utilă a locuinţei este cea definită prin Legea locuinţei nr. 114/1996, republicată, cu modificările şi completările ulterioare. Anexele gospodăreşti sunt cele definite prin Legea nr. 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcţii, republicată, cu modificările şi completările ulterioare. Cota redusă se aplică numai în cazul locuinţelor care în momentul vânzării pot fi locuite ca atare şi dacă terenul pe care este construită locuinţa nu depăşeşte suprafaţa de 250 mp, inclusiv amprenta la sol a locuinţei, în cazul caselor de locuit individuale. În cazul imobilelor care au mai mult de două locuinţe, cota indiviză a terenului aferent fiecărei locuinţe nu poate depăşi suprafaţa de 250 mp, inclusiv amprenta la sol aferentă fiecărei locuinţe. Orice persoană necăsătorită sau familie poate achiziţiona o singură locuinţă cu cota redusă de 5%, respectiv:
1. în cazul persoanelor necăsătorite, să nu fi deţinut şi să nu deţină nicio locuinţă în proprietate pe care au achiziţionat-o cu cota de 5%;
2. în cazul familiilor, soţul sau soţia să nu fi deţinut şi să nu deţină, fiecare sau împreună, nicio locuinţă în proprietate pe care a/au achiziţionat-o cu cota de 5%;
d) livrarea de clădiri, inclusiv a terenului pe care sunt construite, către primării în vederea atribuirii de către acestea cu chirie subvenţionată unor persoane sau familii a căror situaţie economică nu le permite accesul la o locuinţă în proprietate sau închirierea unei locuinţe în condiţiile pieţei.
si din norme, unde se reiau prevederile din cod, insa detaliate :
(7) Cota redusă de taxă de 5% prevăzută la art. 140 alin. (21) din Codul fiscal se aplică numai pentru livrarea, astfel cum este definită la art. 128 alin. (1) din Codul fiscal, a locuinţelor ca parte a politicii sociale, respectiv pentru transferul dreptului de a dispune ca şi un proprietar de bunurile prevăzute la art. 140 alin. (21) lit. a) - d) din Codul fiscal. Pentru livrările prevăzute la art. 140 alin. (21) lit. a), b) şi d) din Codul fiscal, cota redusă de TVA de 5% se aplică inclusiv pentru terenul pe care este construită locuinţa, în condiţiile în care terenul urmează regimul construcţiei conform pct. 37 alin. (1).
(8) În aplicarea art. 140 alin. (21) lit. c) din Codul fiscal, prin locuinţă se înţelege construcţia alcătuită din una sau mai multe camere de locuit, cu dependinţele, dotările şi utilităţile necesare, care satisface cerinţele de locuit ale unei persoane sau familii.
(9) Pentru locuinţele prevăzute la art. 140 alin. (21) lit. c) din Codul fiscal, vânzătorul poate aplica cota de TVA de 5% dacă cumpărătorul va prezenta o declaraţie pe propria răspundere, autentificată de un notar, din care să rezulte că sunt îndeplinite condiţiile stabilite la art. 140 alin. (21) lit. c) pct. 1 şi 2 din Codul fiscal, care va fi păstrată de vânzător pentru justificarea aplicării cotei reduse de TVA de 5%. În vederea aplicării cotei reduse de TVA de 5% pentru locuinţele prevăzute la art. 140 alin. (21) lit. c) din Codul fiscal, suprafaţa utilă a locuinţei, exclusiv anexele gospodăreşti, şi, după caz, a terenului pe care este construită trebuie să fie înscrise în documentaţia cadastrală anexată la actul de vânzare-cumpărare încheiat în condiţiile legii.
(10) Pentru clădirile prevăzute la art. 140 alin. (21) lit. a), b) şi d) din Codul fiscal, vânzătorul poate aplica cota de TVA de 5% dacă cumpărătorul va prezenta o declaraţie pe propria răspundere, autentificată de un notar, din care să rezulte că va utiliza aceste clădiri conform destinaţiei prevăzute de lege, care va fi păstrată de vânzător pentru justificarea aplicării cotei reduse de TVA de 5%.
Si iata si textul care motiveaza ce v-am spus in prima postare :
(4) În cazul schimbării cotei se va proceda la regularizare pentru a se aplica cotele în vigoare la data livrării de bunuri sau prestării de servicii, pentru cazurile prevăzute la art. 1342 alin. (2).
Mulumesc pentru raspuns.
Vanzatorul zice insa ca nu poate sa imi returneze bani, pentru ca precontractul s-a semnat atunci (nov 2008) si am achiatat suma totala. Am verificat precontractul si suma e cu titlu de avans. Ce posibilitate am sa imi recuperez bani. Problema e ca daca nu semnez contractul de vanzare cumparare pana in 1 iunie, din vina mea, pierd o parte din ei conform precontractului. Nu as vrea sa ajung in instanta, am mai avut experiente si stiu cat se pot prelungi... Cui sa ma adresez?
Multumesc.
In asemenea cazuri eu m-as adresa serviciului metodologie al administratiei finantelor publice in raza caruia aveti domiciliul cu o intrebare similara cu cea poastata mai sus. Acestia au obligatia sa va raspunda in scris si in masura in care veti primi un raspuns similar cu cel postat pe forum atunci aveti dovada scrisa a procedurii de urmat cu care va puteti sustine cauza in fata vanzatorului.
Daca acesta nu doreste sa respecte legea si nu vrea sa admita regularizarile de TVA iar contractul nu se va semna pana la data de 1 iunie atunci eu nu cred ca nesemnarea are loc din vina dumneavoastra.
Aveti grija ca toata corespondenta pe tema aceasta sa se faca in scris si transmiterea sa fie prin medii recunoscute in contractul dvs. deja incheiat si de asemenea aveti grija ca undeva la final sa mentionati ca '' nesemnarea contractului pana la data de xxx din cauza nerezolvarii acestui diferend este de natura sa atraga raspunderea vanzatorului cf contratului initial cu nr yyy intrucat refuza colaborarea in aplicarea legi si regularizarea TVA cf art mai sus mentionat.
Sugestia mea este sa discutati in prealabil si cu un avocat pentru ca daca vanzatorul refuza sa faca regularizarea de buna voie trebuie sa va preparati actiunile astfel incat sa nu ajungeti la conflicte.