avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 314 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA VANZATOR IMOBILE PERSOANA FIZICA
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

VANZATOR IMOBILE PERSOANA FIZICA

As vrea sa va propun atentiei urmatorul subiect.

Eu sunt interesat de achizitionarea unui imobil nou pana la sfarsitul acestui an. Vanzatorul este persoana fizica si obtine profit din vanzarea cu caracter de continuitate.
Intrebari:
- este platitor de TVA?
- in cazul in care as semna un precontract pt un avans, acest avans ar fi la randul lui purtator de TVA? de 5% ?
- valoarea imobilului se situeaza undeva intre 65 000 si 70000 eur
- mentiunea referitoare la tva nu trebuie facuta pe actele notariale? am vazut cateva contracte semnate la notar cu alti cumparatori in care nu se specifica nimic in legatura cu TVA

Multumesc
Cel mai recent răspuns: Oranina Dumitru , Contabil 11:12, 5 August 2009
Daca este persoana fizica si actioneaza numai in aceasta calitate nu este platitor de TVA
Daca vanzatorul este persoana fizica atunci apartamentul nu este purtator de TVA.
Puteti sa stati linistit fiindca sarcina declararii ca persoana platitoare de TVA este a vanzatorului. Si pana acum nu am auzit pe nimeni sa se declare platitor de TVA! Plata TVA-ului de catre persoanele fizice este o aberatie a guvernului Tariceanu care va disparea prin neaplicarea ei!B-)
Oricum , aceea persoana fizica nu cred ca ca da si factura fiscala.
Deci, parerea mea, nu va plati TVA.;)
1. Persoana fizica care desfasura acesta activitate in mod continuu devine obligatoriu platitor de tva dupa depasirea plafonului de 35.000 Euro. In consecinta va elibera factura cu inscrierea tva 19 sau 5 % dupa caz.
2. Pentru aplicarea unui tva de 5 % trebuie sa va incadrati dvs ca si cumparator in art din Codul Fiscal referitoare la vanzarea unor locuinte ca parte a politicii sociale astfel:

Art 140 alin 2indice 1:
"Cota redusă de 5% se aplică asupra bazei de impozitare pentru livrarea locuinţelor ca parte a politicii sociale, inclusiv a terenului pe care sunt construite. Terenul pe care este construită locuinţa include şi amprenta la sol a locuinţei. În sensul prezentului titlu, prin locuinţă livrată ca parte a politicii sociale se înţelege:
.........................
c) livrarea de locuinţe care au o suprafaţă utilă de maximum 120 m2, exclusiv anexele gospodăreşti, a căror valoare, inclusiv a terenului pe care sunt construite, nu depăşeşte suma de 380.000 lei, exclusiv taxa pe valoarea adăugată, achiziţionate de orice persoană necăsătorită sau familie. Suprafaţa utilă a locuinţei este cea definită prin Legea locuinţei nr. 114/1996, republicată, cu modificările şi completările ulterioare. Anexele gospodăreşti sunt cele definite prin Legea nr. 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcţii, republicată, cu modificările şi completările ulterioare. Cota redusă se aplică numai în cazul locuinţelor care în momentul vânzării pot fi locuite ca atare şi dacă terenul pe care este construită locuinţa nu depăşeşte suprafaţa de 250 m2, inclusiv amprenta la sol a locuinţei, în cazul caselor de locuit individuale. În cazul imobilelor care au mai mult de două locuinţe, cota indiviză a terenului aferent fiecărei locuinţe nu poate depăşi suprafaţa de 250 m2, inclusiv amprenta la sol aferentă fiecărei locuinţe. Orice persoană necăsătorită sau familie pot achiziţiona o singură locuinţă cu cota redusă de 5%, respectiv:
1. în cazul persoanelor necăsătorite, să nu fi deţinut şi să nu deţină nicio locuinţă în proprietate pe care au achiziţionat-o cu cota de 5%;
2. în cazul familiilor, soţul sau soţia să nu fi deţinut şi să nu deţină, fiecare sau împreună nicio locuinţă în proprietate pe care au achiziţionat-o cu cota de 5%. "

De asemenea in Normele Metodologica la Codul Fiscal la Titlul VI
Pct 23 mai scrie:
.........
(7) Cota redusă de taxă de 5% prevăzută la art. 140 alin. (21) din Codul fiscal se aplică numai pentru livrarea, astfel cum este definită la art. 128 alin. (1) din Codul fiscal, a locuinţelor ca parte a politicii sociale, respectiv pentru transferul dreptului de a dispune ca şi un proprietar de bunurile prevăzute la art. 140 alin. (21) lit. a)-d) din Codul fiscal. Pentru livrările prevăzute la art. 140 alin. (21) lit. a), b) şi d) din Codul fiscal, cota redusă de TVA de 5% se aplică inclusiv pentru terenul pe care este construită locuinţa, în condiţiile în care terenul urmează regimul construcţiei conform pct. 37 alin. (1).
(8) În aplicarea art. 140 alin. (2 ) indice 1 lit. c) din Codul fiscal, prin locuinţă se înţelege construcţia alcătuită din una sau mai multe camere de locuit, cu dependinţele, dotările şi utilităţile necesare, care satisface cerinţele de locuit ale unei persoane sau familii.
(9) Pentru locuinţele prevăzute la art. 140 alin. (2) indice 1 lit. c) din Codul fiscal, vânzătorul poate aplica cota de TVA de 5% dacă cumpărătorul va prezenta o declaraţie pe propria răspundere, autentificată de un notar, din care să rezulte că sunt îndeplinite condiţiile stabilite la art. 140 alin. (2) indice 1 lit. c) pct. 1 şi 2 din Codul fiscal, care va fi păstrată de vânzător pentru justificarea aplicării cotei reduse de TVA de 5%. În vederea aplicării cotei reduse de TVA de 5% pentru locuinţele prevăzute la art. 140 alin. (2) indice 1 lit. c) din Codul fiscal, suprafaţa utilă a locuinţei, exclusiv anexele gospodăreşti, şi, după caz, a terenului pe care este construită trebuie să fie înscrise în documentaţia cadastrală anexată la actul de vânzare-cumpărare încheiat în condiţiile legii. "


Cat despre ce scriu notarii in contractul de vanzare-cumparare, am vazut acte care fiecare a scris dupa cum l-a taiat capul: pretul imobilului este... nespecificand nimic de tva, sau inclus tva ..., sau exclus tva .... Dupa mine corect ar fi sa scrie pretul imobilului este x la care se adauga tva y lei , valoarea totala a imobilului devenind x+y = z lei.


Ultima modificare: Miercuri, 5 August 2009
Oranina Dumitru, Contabil

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Vanzare locuinta tva 5% pungant pungant Pot inchiria o locuinta achiziţionate cu 5% la un cabinet medical? Probabil vor si schimbare de destinatie.Duca cat timp se poate vinde?Multumesc. (vezi toată discuția)
Beneficiari de reducere tva la 5% gsenerg gsenerg pot beneficia de reducere TVA la 5% daca in urma cu 3 ani am achizitionat un apartament - locuinta de serviciu cu scutire de TVA? (vezi toată discuția)
Tva redus de 5 % pentru imobile adis76 adis76 Daca o persoana fizica achizitioneza o a doua locuinta(imobil) ,poate achita TVA redus de 5% ? Daca DA , in ce conditii ? (vezi toată discuția)