Voi incerca un raspuns :
Temei legal :
Art 140 cod fiscal
(2indice 1) Cota redusă de 5% se aplică asupra bazei de impozitare pentru livrarea locuinţelor ca parte a politicii sociale, inclusiv a terenului pe care sunt construite. Terenul pe care este construită locuinţa include şi amprenta la sol a locuinţei. În sensul prezentului titlu, prin locuinţă livrată ca parte a politicii sociale se înţelege:
a) ...
b) ...
c) livrarea de locuinţe care au o suprafaţă utilă de maximum 120 mp, exclusiv anexele gospodăreşti, a căror valoare, inclusiv a terenului pe care sunt construite, nu depăşeşte suma de 380.000 lei, exclusiv taxa pe valoarea adăugată, achiziţionate de orice persoană necăsătorită sau familie. Suprafaţa utilă a locuinţei este cea definită prin Legea locuinţei nr. 114/1996, republicată, cu modificările şi completările ulterioare. Anexele gospodăreşti sunt cele definite prin Legea nr. 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcţii, republicată, cu modificările şi completările ulterioare. Cota redusă se aplică numai în cazul locuinţelor care în momentul vânzării pot fi locuite ca atare şi dacă terenul pe care este construită locuinţa nu depăşeşte suprafaţa de 250 mp, inclusiv amprenta la sol a locuinţei, în cazul caselor de locuit individuale. În cazul imobilelor care au mai mult de două locuinţe, cota indiviză a terenului aferent fiecărei locuinţe nu poate depăşi suprafaţa de 250 mp, inclusiv amprenta la sol aferentă fiecărei locuinţe. Orice persoană necăsătorită sau familie poate achiziţiona o singură locuinţă cu cota redusă de 5%, respectiv:
1. în cazul persoanelor necăsătorite, să nu fi deţinut şi să nu deţină nicio locuinţă în proprietate pe care au achiziţionat-o cu cota de 5%;
2. în cazul familiilor, soţul sau soţia să nu fi deţinut şi să nu deţină, fiecare sau împreună, nicio locuinţă în proprietate pe care a/au achiziţionat-o cu cota de 5%;
(3) Cota aplicabilă este cea în vigoare la data la care intervine faptul generator, cu excepţia cazurilor prevăzute la art. 134 indice 2 alin. (2), pentru care se aplică cota în vigoare la data exigibilităţii taxei.
(4) În cazul schimbării cotei se va proceda la regularizare pentru a se aplica cotele în vigoare la data livrării de bunuri sau prestării de servicii, pentru cazurile prevăzute la art. 134 indice 2 alin. (2).
Art 134 indice 2
Exigibilitatea pentru livrări de bunuri şi prestări de servicii
(1) Exigibilitatea taxei intervine la data la care are loc faptul generator.
(2) Prin derogare de la prevederile alin. (1), exigibilitatea taxei intervine:
a) la data emiterii unei facturi, înainte de data la care intervine faptul generator;
b) la data la care se încasează avansul, pentru plăţile în avans efectuate înainte de data la care intervine faptul generator.
Raspunsuri :
1. Pentru ca faptul generator in cazul livrarii de bunuri imobile intervine la data la care se indeplinesc formalitatile legale pentru transferul titlului de proprietate de va vanzator la cumparator - respectiv contractul de vanzare cumparare- iar avansul s-a platit in 2008 iar contractul de vanzare va fi finalizat in mai 2009, cota aplicabila este cea in vigoare la data livrarii de bunuri iar furnizorul va proceda la regularizarea avansurilor .
Raspunsul meu e da, puteti recupera cei 14 % , daca se intrunesc conditiile enumerate mai sus la 140 privind incadrarea locuintei ca suprafata si a Dvs , ca proprietar la prima proprietate.
2. Pentru a recupera cei 14 % trebuie sa prezentati vinzatorului declaraţie pe propria răspundere, autentificată de un notar, din care să rezulte că sunt îndeplinite condiţiile stabilite la art. 140 alin. (21) lit. c) pct. 1 şi 2 din Codul fiscal, care va fi păstrată de vânzător pentru justificarea aplicării cotei reduse de TVA de 5%.
Temeiul legal pentru cele afirmate :
pct 23 din norme, cod fiscal :
(9) Pentru locuinţele prevăzute la art. 140 alin. (21) lit. c) din Codul fiscal, vânzătorul poate aplica cota de TVA de 5% dacă cumpărătorul va prezenta o declaraţie pe propria răspundere, autentificată de un notar, din care să rezulte că sunt îndeplinite condiţiile stabilite la art. 140 alin. (21) lit. c) pct. 1 şi 2 din Codul fiscal, care va fi păstrată de vânzător pentru justificarea aplicării cotei reduse de TVA de 5%. În vederea aplicării cotei reduse de TVA de 5% pentru locuinţele prevăzute la art. 140 alin. (21) lit. c) din Codul fiscal, suprafaţa utilă a locuinţei, exclusiv anexele gospodăreşti, şi, după caz, a terenului pe care este construită trebuie să fie înscrise în documentaţia cadastrală anexată la actul de vânzare-cumpărare încheiat în condiţiile legii.
3. Cu declaratia de mai sus, cu contractul de vanzare cumparare , furnizorul va storna obligatoriu factura de avans emisa in anul 2008 cu TVA 19 % si va factura intrega contravaloare a apartamentului cu 5%, repet, daca sint indeplinite conditiile art 140 alin 2 indice 1
4. Depinde de intelegerea dintre Dvs si furnizor .
5. In prima faza trebuie sa ii explicati ca aveti dreptul legal si dumnealui obligatia legala sa respecte prevederile codului fiscal . Nu vad de ce n-ar fi de acord .
Sper ca n-am avut o exprimare prea tehnica, dar am preferat sa va dau si articole de cod fiscal , sa le puteti utiliza mai departe in discutia Dvs cu furnizorul .
Va multumesc nespus de mult pentru raspunsul dumneavoastra prompt si complet. Acum totul e mai clar.....pentru mine pare logic, sper ca si pentru vanzator.......Am pus aceaste intrebari, pentru ca fratele meu a cumparat de la acelasi vanzotor in luna februarie 2009 un apartament in aceleasi conditii ca si mine, si la randul lui ar fi beneficiat de aceasta reducere a tva-ului, doar ca a luat teapa ...asa mai pe romaneste.....
Apartamentul a costat 20.000 euro, adica PRET = 16.200 + 3.800(TVA19%), dar la stornarea facturii, vanzatorul a facut "O CORECTURA PENTRU O GRESEALA IN CONTABILITATE", astfel a facut PRET =19.000 + 1.000(TVA5%)........astfel pretul e acelasi, pentru fratele meu, ca "NU MAI TREBUIE SA DEA NICI UN BAN IN PLUS" .... Intrebat daca poate recupera cei 2.800 de euro (14%) din TVA si de unde , vanzatorul l-a expediat nervos, spunand: "Nu stiu si nu am auzit de asa ceva, eu am respectat doar legea care se poate interpreta, vedeti poate nu ati citit-o voi bine... , si ca acuma ce ai vrea sa iti mai dau si vreo 3.000 de Euro inapoi ????? "
Dat fiindca acestea s-au intamplat la repezeala, adica la predarea apartamentelor unde se cheama grupuri de vreo 10 persoane, si in prezenta unui notar, care nu a zis nimic, doar "SEMNATI AICI SI AICI", fratele meu a semnat de buna credinta si noile facturi si contractul.....
Mai pe urma, s-a mai interesat si el de aceasta lege, si a sunat inapoi pe vanzator sa intrebe de unde isi poate recupera banii....dar acesta tot amana discutia, si la luat pe NU STIU in brate.............
Acuma problema e ca schimband pretul in modul cum a facut el, a marit cu 14% pretul apartamentului odata la mana, si a doua oara, de reducerea de TVA beneficiaza tot el, doar ca in loc sa ia 2.800 de euro din pretul normal al apartamentului, acum ia vreo 3.400 de euro.....
Chestia devine si mai serioasa pentru ca el vinde 800 de apartamente la care IN MEDIE cei 14% din TVA ar fi undeva la 4.000 euro pe apartament (POATE SI MAI MULT DACA MAI SI MARESTE PREETURILE DIN FACTURI PENTRU CA A FOST O EROARE DE CONTABILITATE), si daca face cineva un mic calcul 800 x 4.000 sunt vreo 3.200.000 de euro......BANI PROVENITI DIN BUGETUL STATULUI si bani care nu ajung la cumparator, care e beneficiarul de drept al acestora.........el face toate astea pentru ca legea "se poate interpreta" si pentru ca noi "nu am citit bine"
Daca e interesant pentru cineva, pot sa dau si numele vanzatorului.......
Sint bucuroasa ca raspunsul meu v-a ajutat, si as fi si mai bucuroasa daca ati reusi sa recuperati ceea ce vi se cuvine ! Si, intr-adevar, ar merita facuta publica speta, pentru ca sint sigura ca sint multe persoane in aceasta situatie ....am verificat la calculator ca nu-mi venea sa cred ca atit face 800x4000... e o suma , nu jucarie ....