Raspuns pe site-ul ANAF
Potrivit prevederilor art. 140 alin. (21) din Codul fiscal, astfel cum a fost completat prin OUG 200/2008, cota redusă de 5% se aplică asupra bazei de impozitare pentru livrarea locuinţelor ca parte a politicii sociale, inclusiv a terenului pe care sunt construite.
Prin locuinţă livrată ca parte a politicii sociale, in sensul aplicarii acestei prevederi, se înţelege, printre altele, si livrarea de locuinţe care au o suprafaţă utilă de maximum 120 mp, exclusiv anexele gospodăreşti, a căror valoare, inclusiv a terenului pe care sunt construite, nu depăşeşte suma de 380.000 lei, exclusiv taxa pe valoarea adăugată, achiziţionate de orice persoană necăsătorită sau familie. Orice persoană necăsătorită sau familie poate achiziţiona o singură locuinţă cu cota redusă de 5%, respectiv:
1. în cazul persoanelor necăsătorite, să nu fi deţinut şi să nu deţină nicio locuinţă în proprietate pe care au achiziţionat-o cu cota de 5%;
2. în cazul familiilor, soţul sau soţia să nu fi deţinut şi să nu deţină, fiecare sau împreună, nicio locuinţă în proprietate pe care a/au achiziţionat-o cu cota de 5%.
Cota de TVA aplicabilă unei livrari de bunuri sau prestari de servicii este cea în vigoare la data la care intervine faptul generator, cu excepţia cazurilor prevăzute la art. 1342 alin. (2) din Codul fiscal, pentru care se aplică cota în vigoare la data exigibilităţii taxei, conform alin. (3) al art. 140 din Codul fiscal.
Alin. (4) al aceluiasi articol prevede ca in cazul schimbării cotei se va proceda la regularizare pentru a se aplica cotele în vigoare la data livrării de bunuri sau prestării de servicii, pentru cazurile prevăzute la art. 1342 alin. (2).
Faptul generator in cazul livrarii de bunuri imobile intervine la data la care sunt îndeplinite formalităţile legale pentru transferul titlului de proprietate de la vânzător la cumpărător.
La art. 1342 alin. (2) din Codul fiscal se precizeaza ca exigibilitatea taxei pe valoarea adaugata intervine la data la care se încasează avansul, pentru plăţile în avans efectuate înainte de data la care intervine faptul generator. Avansurile reprezintă plata parţială sau integrală a contravalorii bunurilor şi serviciilor, efectuată înainte de data livrării sau prestării acestora.
Prin urmare, in cazul prezentat mai sus, exigibilitatea taxei pe valoarea adaugata a intervenit in anul 2008, la data la care s-a platit avansul. Exigibilitatea in aceasta situatie este anterioara faptului generator care va interveni in anul 2009, la data la care vor fi indeplinite toate formalitatile legale pentru transferul titlului de proprietate de la vânzător la cumpărător.
In acest caz, conform prevederilor legale invocate mai sus, cota de TVA aplicabila este cea in vigoare la data livrarii de bunuri, iar furnizorul va proceda la regularizarea avansurilor.
Astfel, in anul 2009, la data la care vor fi indeplinite formalitatile legale pentru transferul dreptului de proprietate asupra apartamentului, furnizorul va storna factura de avans emisa in anul 2008 cu TVA de 19% si va factura intreaga contravaloare a apartamentului respectiv cu TVA de 5% beneficiarului, daca sunt indeplinite conditiile prevazute la art. 140 alin. (21) din Codul fiscal.