avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 593 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA TVA 5%
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

TVA 5%

Buna ziua.
Am si eu aceeasi problema cu cota unica de 5%.
Am cumparat 2 ap anu trecut si ambele antecontracte sunt facute pe numele meu dar asta nu cred ca , conteaza deoarece dupa parerea mea este ca ,conteaza doar contractul final de la notar care se vor face separatpe numele meu si altatalui meu, insa mai am o problema in antecontracte pretul nu este explicitat scrie doar pretul final este de atata fara sa se precizeze cat eset tva din suma insa am o factura care este cu TVA de 19%.si daca poate cineva sa imi explice ce inseamna faput ca ap sa fie locuibile in momentul cumpararii si daca vanzatorul face extrase-le direct pe numele meu are ceva?
Astept va rog un raspuns. multumesc.
Raspuns pe site-ul ANAF

Potrivit prevederilor art. 140 alin. (21) din Codul fiscal, astfel cum a fost completat prin OUG 200/2008, cota redusă de 5% se aplică asupra bazei de impozitare pentru livrarea locuinţelor ca parte a politicii sociale, inclusiv a terenului pe care sunt construite.

Prin locuinţă livrată ca parte a politicii sociale, in sensul aplicarii acestei prevederi, se înţelege, printre altele, si livrarea de locuinţe care au o suprafaţă utilă de maximum 120 mp, exclusiv anexele gospodăreşti, a căror valoare, inclusiv a terenului pe care sunt construite, nu depăşeşte suma de 380.000 lei, exclusiv taxa pe valoarea adăugată, achiziţionate de orice persoană necăsătorită sau familie. Orice persoană necăsătorită sau familie poate achiziţiona o singură locuinţă cu cota redusă de 5%, respectiv:

1. în cazul persoanelor necăsătorite, să nu fi deţinut şi să nu deţină nicio locuinţă în proprietate pe care au achiziţionat-o cu cota de 5%;

2. în cazul familiilor, soţul sau soţia să nu fi deţinut şi să nu deţină, fiecare sau împreună, nicio locuinţă în proprietate pe care a/au achiziţionat-o cu cota de 5%.

Cota de TVA aplicabilă unei livrari de bunuri sau prestari de servicii este cea în vigoare la data la care intervine faptul generator, cu excepţia cazurilor prevăzute la art. 1342 alin. (2) din Codul fiscal, pentru care se aplică cota în vigoare la data exigibilităţii taxei, conform alin. (3) al art. 140 din Codul fiscal.

Alin. (4) al aceluiasi articol prevede ca in cazul schimbării cotei se va proceda la regularizare pentru a se aplica cotele în vigoare la data livrării de bunuri sau prestării de servicii, pentru cazurile prevăzute la art. 1342 alin. (2).

Faptul generator in cazul livrarii de bunuri imobile intervine la data la care sunt îndeplinite formalităţile legale pentru transferul titlului de proprietate de la vânzător la cumpărător.

La art. 1342 alin. (2) din Codul fiscal se precizeaza ca exigibilitatea taxei pe valoarea adaugata intervine la data la care se încasează avansul, pentru plăţile în avans efectuate înainte de data la care intervine faptul generator. Avansurile reprezintă plata parţială sau integrală a contravalorii bunurilor şi serviciilor, efectuată înainte de data livrării sau prestării acestora.

Prin urmare, in cazul prezentat mai sus, exigibilitatea taxei pe valoarea adaugata a intervenit in anul 2008, la data la care s-a platit avansul. Exigibilitatea in aceasta situatie este anterioara faptului generator care va interveni in anul 2009, la data la care vor fi indeplinite toate formalitatile legale pentru transferul titlului de proprietate de la vânzător la cumpărător.

In acest caz, conform prevederilor legale invocate mai sus, cota de TVA aplicabila este cea in vigoare la data livrarii de bunuri, iar furnizorul va proceda la regularizarea avansurilor.

Astfel, in anul 2009, la data la care vor fi indeplinite formalitatile legale pentru transferul dreptului de proprietate asupra apartamentului, furnizorul va storna factura de avans emisa in anul 2008 cu TVA de 19% si va factura intreaga contravaloare a apartamentului respectiv cu TVA de 5% beneficiarului, daca sunt indeplinite conditiile prevazute la art. 140 alin. (21) din Codul fiscal.

Daca s-ar putea sa imi spuna cineva daca eu beneficiez de cota redusa sau nu?
Intru sau nu sub incidenta legii?
Dar daca se poate un raspun asa mai pe intelesul tuturor pt ca articolele si termeni nu ii prea inteleg.
Si as dori sa stiu daca vanzatorul dupa ce face stornare de facturi si le reface cu TVA de 5% in cazul meu ca nu a fost precizata cota de TVA nu poate sa mareasca restul sumei astelef incat suma finala sa fie tot aceeasi ca si la inceput?
ex pret de 1000 de euro fix dar 1000 de euro poate fi si cu 19% TVA si cu 5%TVA adica810+190=1000 dar si 950 +50=1000.


Va multumesc.
La fel zice si constructoul meu ...zice ca asa i-au zis finantele...eu cred ca e o minciuna!...mie finantele mi-au zis alltceva..acum am cerut de la finnate o pozitie oficiala....nu se mai poate! e bataie de joc!
Va rog sa nu mai postati mesaje consecutive, puteti folosi functia de editare a mesajului postat pentru adaugari/rectificari. Multumesc!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Probleme cu tva 5% la apartamente matus matus Am o nelamurire cu privire la cota de 5 % tva , in ordonanta scrie ,,locuinta sa fie locuibila ca atare\', deci ce se intelege ca ap. poate fi semifinisat( cu ... (vezi toată discuția)
Tva 5%: pretul fara tva rezulta din intelegerea partilor utilizator_name utilizator_name Pret final fara TVA - intelegerea partilor ----------------------------------------------- PRECIZARE: Sunt direct implicat in tema propusa, dar sunt ... (vezi toată discuția)
Am cumparat un apartament si vanzatorul nu doreste sa returneze tva (diferenta de 14%) zoe1704 zoe1704 In anul 2008 am contractat un apartament (neconstruit la acea data) prin incheierea unui antecontract de vanzare – cumparare cu scadenta in ianuarie ... (vezi toată discuția)