avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 517 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA tva locuinte noi
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

tva locuinte noi

Buna ziua.

As dori sa va supun atentiei urmatorul caz, in care va solicit un sfat, daca se poate.
In august 2008 am incheiat un precontract de vanzare-cumparare pentru un apartament ce urma a se edifica si pentru care am platit pretul integral, constructorul eliberandu-mi factura aferenta sumei platite.
Urmeaza ca in luna martie 2010, deci luna viitoare, sa se perfecteze actul de vanzare cumparare in forma finala.
Intrebarea mea este daca beneficiez de reducerea de tva de 14%, in conditiile prezentei legi si care este procedura legala de recuperare a acestei sume ?
Multumesc anticipat !
Cel mai recent răspuns: Ilie Stanica , Consultant fiscal 21:18, 1 Martie 2010
Din relatarea dvs. rezulta ca factura emisa de constructor contine tva in cota standard 19%, dar locuinta urmeaza sa fie efectiv vanduta in martie 2010, dupa data intrarii in vigoare a prevederilor legale prin care s-a introdus cota redusa de tva de 5%, respectiv dupa data de 15.12.2008.

Cota de tva aplicabila unei livrari de bunuri sau prestari de servicii este cea in vigoare la data la care intervine faptul generator, cu exceptia cazurilor prevazute art. 134^2 alin. 2 din Codul Fiscal, pentru care se aplica cota in vigoare la data exigibilitatii taxei, conform art. 140, alin 3 din acelasi act normativ.

Art. 140, alin 4. Cod Fiscal:
În cazul schimbării cotei se va proceda la regularizare pentru a se aplica cotele în vigoare la data livrării de bunuri sau prestării de servicii, pentru cazurile prevăzute la art. 134^2 alin. (2).

Faptul generator, in cazul livrarii de bunuri imobile, intervine la data la care sunt indeplinite formalitatile legale pentru transferul dreptului de proprietate, conform art. 134^1 alin. 3 Cod Fiscal.

Art. 134^2, alin 2 Cod Fiscal:
(2) Prin derogare de la prevederile alin. (1), exigibilitatea taxei intervine:
a) la data emiterii unei facturi, înainte de data la care intervine faptul generator;
b) la data la care se încasează avansul, pentru plăţile în avans efectuate înainte de data la care intervine faptul generator. Avansurile reprezintă plata parţială sau integrală a contravalorii bunurilor şi serviciilor, efectuată înainte de data livrării sau prestării acestora.


In situatia descrisa, avansul incasat reprezinta intreaga contravaloare a bunului imobil, facturarea efectuandu-se cu cota de 19%, in vigoare la data exigibilitatii taxei, asa cum am prezentat mai sus.

Avand in vedere ca formalitatile legale pentru transferul dreptului de proprietate asupra bunului imobil (incheierea actului de vanzare-cumparare in forma autentica) se realizeaza in martie 2010, deci dupa data intrarii in vigoare a OUG nr. 200/2008, prin care s-a introdus cota redusa de tva de 5%, se va proceda la regularizarea taxei potrivit art. 140, alin. 4 Cod Fiscal si la restituirea diferentei de taxa de catre vanzator.

Atentie! Tot ce am scris mai sus este valabil in cazul in care imobilul se incadreaza in conditiile impuse de lege pentru aplicarea cotei de 5% (art. 140, alin 2^1 Cod Fiscal).

Asadar, vanzatorul este obligat sa regularizeze taxa colectata, in decontul de tva aferent lunii martie 2010 si sa va restituie diferenta.

Daca nu primiti diferenta, singura sansa este sa va adresati instantelor de judecata, iar de aici incolo va poate ajuta un coleg jurist sau avocat.

Mult succes!
DA daca: pretul apartamentului este mai mic de 380 000 ron fara tva, daca apartamentul are suprafata utila mai mica de 120 mp, terenul pe care este construit este de max 250 mp si la momentul vanzarii sa poata fi locuit ca atare. De asemenea nu trebuie sa fi achizitionat nici dvs, nici sotul/sotia alta locuinta cu tva cota 5%.
Daca spuneti ca ati achitat deja valoarea totala a apartamentului, deja aveti o problema. Credeti ca societatea respectiva va va returna suma in urma rectificarii aduse prin aplicarea cotei de 5%? Pentru ca in mod normal , la data la care se face contractul de vanzare cumparare ar trebui sa va storneze avansul achiatat cu tva 19% si sa va emita factura cu contravaloarea imobiluilui la care sa aplice tva 5%. De aici rezulta o diferenta in plus achiatata de dvs. Cam asta ar fi problema!
Succes!
aprecieri superlative pentru raspunsul lui danike

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Storno avans 01.07.2010 cpisla cpisla Buna ziua, va rog sa ma sfatuiti cum se face o factura de storno avans dupa data de 01.07.2010. Cu ce cota de TVA? Multumesc, (vezi toată discuția)
Recuperare diferenta tva la imobilele noi Adina Horvat Adina Horvat Buna ziua! Am facut un antecontract privind cumpararea unui imobil nou in luna mai 2008.La acea data am achitat cu titlu de avans, valoarea totala a ... (vezi toată discuția)
Cota de tva aplicabila in cazul schimbarii acesteia Ghiorghiu Grig Gabriel Ghiorghiu Grig Gabriel Poate cineva sa ma lamureasca in ceea ce priveste intelegerea prevederilor art. 140 alin. (3) si (4) din CF, oferind un exemplu in care sa fie aplicabile ... (vezi toată discuția)