Buna ziua,
Am semnat un contract de exclusivitate cu o agentie imobiliara (vreau sa metionez ca semnarea s-a facut pe strada, in fata blocului, fara a avea posibilitatea sa citesc cu atentie continutul contractului) apoi firma mi-a spus ca apartamentul nu se mai vinde. Ulterior am fost contactati direct de vanzatori si s-a incheiat tranzactia fara participarea firmei imobiliare. Acum, dupa ce au trecut 6 luni de la cumparare sunt chemat la un birou al unui avocat pentru a plati comisionul de 2% pt serviciile imobiliare oferite de firma respectiva plus penalizari pt fiecare zi in care s-a depasit termenul. Accentuez, firma imobiliara nu a participat la vanzare-cumparare. Trebuie platit acel comision?
Art. 99.din OUG nr. 174/2008 prevede, - Agentia imobiliara nu poate solicita din partea consumatorului plata comisionului in oricare dintre urmatoarele situatii:
a) cand intre consumator si agentia imobiliara nu este incheiat un contract de intermediere;
b) cand contractul de vanzare-cumparare/inchiriere nu s-a incheiat;
c) cand contractul nu are stipulata clauza de exclusivitate, iar tranzactia s-a realizat fara participarea agentiei imobiliare.
O tranzactie imobiliara se considera incheiata in momentul in care vanzatorul si cumparatorul au semnat actul de vanzare-cumparare.
Va multumsc pentru raspuns. Problema este ca eu nu am o copie a acelui contract de intermediere, deci nu pot sti daca are stipulata clauza de exclusivitate.