avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 2000 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Concediere necorespundere profesionala
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Concediere necorespundere profesionala

In urma desfasurarii procedurii de evaluare profesionala se ajunge la concluzia ca un angajat nu este incadrat corespunzator pe postul pe care il ocupa, astfel ca i se ofera un alt post in cadrul firmei, conform cu pregatirea lui profesionala - este de fapt un post pe care l-a ocupat anterior.
Daca salariatul refuza, in scris, acest post, mai este obligat angajatorul sa solicite sprijinul AJOFM pentru distribuirea salariatului pe un post care sa corespunda pregatirii lui profesionale?

Care sunt elementele obligatorii pe care trebuie sa le contina decizia de incetare?
Este suficient a se preciza:
- rezultatul evaluarii
- raspunsul angajatului la oferta de munca a angajatului,
- articolul cu care se inchide contractul , respectiv 61d, dupa respectarea preavizului legal de 20 zile lucratoare(in acest caz)
- instanta competenta unde se poate ataca decizia?


multumesc
Cel mai recent răspuns: Patience , utilizator 15:52, 27 Martie 2012
Decizia de concediere trebuie sa contina in mod obligatoriu:
a) motivele care determina concedierea;
b) durata preavizului;
c) lista tuturor locurilor de munca disponibile in unitate si termenul in care salariatii urmeaza sa opteze pentru a ocupa un loc de munca vacant;
d) instanta competenta
e) termenul de contestare

Art. 64 C.mun.
(1) In cazul in care concedierea se dispune pentru motivele prevazute la art. 61 lit. c) si d), precum si in cazul in care contractul individual de munca a incetat de drept in temeiul art. 56 alin. (1) lit. e), angajatorul are obligatia de a-i propune salariatului alte locuri de munca vacante in unitate, compatibile cu pregatirea profesionala sau, dupa caz, cu capacitatea de munca stabilita de medicul de medicina a muncii.
(2) In situatia in care angajatorul nu dispune de locuri de munca vacante potrivit alin. (1), acesta are obligatia de a solicita sprijinul agentiei teritoriale de ocupare a fortei de munca in vederea redistribuirii salariatului, corespunzator pregatirii profesionale si/sau, dupa caz, capacitatii de munca stabilite de medicul de medicina a muncii.
(3) Salariatul are la dispozitie un termen de 3 zile lucratoare de la comunicarea angajatorului, conform prevederilor alin. (1), pentru a-si manifesta in scris consimtamantul cu privire la noul loc de munca oferit.
(4) In cazul in care salariatul nu isi manifesta consimtamantul in termenul prevazut la alin. (3), precum si dupa notificarea cazului catre agentia teritoriala de ocupare a fortei de munca conform alin. (2), angajatorul poate dispune concedierea salariatului.
.....
Multumesc pentru raspuns, tocmai alin 2 si 4 m-au nelamurit


la alin 2 spune ca "In situatia in care angajatorul nu dispune de locuri de munca vacante potrivit alin. (1), acesta are obligatia de a solicita sprijinul agentiei teritoriale de ocupare a fortei de munca" - dar daca eu am locuri si el nu le vrea as intelege ca nu mai am obligatia asta,
dar vine alin (4) care spune "In cazul in care salariatul nu isi manifesta consimtamantul in termenul prevazut la alin. (3), precum si dupa notificarea cazului catre agentia teritoriala de ocupare a fortei de munca conform alin. (2), angajatorul poate dispune concedierea salariatului"

pentru ca apare acest "conform alin (2):" eu inteleg ca doar in cazul in care societatea se afla in situatia mentionata la alin (2), adica nu are posturi vacante - are obligatia de a solicita sprijinul AJOFM

textul articolelor l-am citit, voiam doar sa stiu cum ar trebui intepretate, sau cum se face defapt in practica


multumesc inca odata
Alin.2 devine incident numai in situatia in care nu exista locuri vacante , daca acestea exista si salariatul nu si-a dat consimtamantul in termenul prevazut la alin.3 devin incidente dispozitiile alin.4 ... consider ca trebuie sa faceti abstractie de acea notificare care se face numai in situatia in care nu aveti locuri de munca... per a contrario, existenta locurilor de munca vacante implica faptul ca nu trebuie notificat AJOFM-ul.
Multumesc!!!!!!!!!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ref.concediere daniela-claudia daniela-claudia Va rog sa-mi spuneti ce documente trebuie intocmite pentru ca un salariat sa fie concediat pt. necorespundere profesionala. Exista in cadrul societatii un ... (vezi toată discuția)
Concediere prares prares Cum se procedează la concediere în cazul în care salariatul nu corespunde profesional locului de muncă?... Si care sunt efectele? (vezi toată discuția)
Concedieri werepairit werepairit Buna ziua, Cum ma sfatuiti sa procedez, abordand calea cea mai sigura legal, pentru concedierea unor persoane care nu mai performeaza la nivelul ... (vezi toată discuția)