avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1083 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Paşapoarte, cărţi de ... schimbarea numelui
Discuție deschisă în Paşapoarte, cărţi de identitate, acte de stare civilă - formalităţi, obţinere, probleme

schimbarea numelui

Sunt casatorita de un an si as dori sa stiu daca sotul meu ar putea sa si schimbe numele de familie, adica sa il ia pe al meu. Mentionez ca avem un copil care ii poarta numele, in acest caz si copilul ttrebuie sa si schimbe numele? ce acte sunt necesare? multumesc
Cel mai recent răspuns: Justitiarul71 , utilizator 20:01, 27 Martie 2012
Uzati de schimbarea numelui pe cale administrativa, adresandu-va serviciului de stare civila din raza teritoriala a domiciliului dumneavoastra. Adresandu-va la serviciul de stare civila, veti afla la modul concret actele ce va sunt necesare. Procedura nu era una complicata, numai daca intre timp nu s-au mai modificat unele dispozitii.
~ Conținut șters la cerere ~
Da, puteti sa va schimbati toti 3 numele conf. HG 41/2003.
ACTELE NECESARE PENTRU SCHIMBAREA NUMELUI PE CALE ADMINISTRATIVÃ

Art.106 alin.1.HG 64/2011-Se depun personal, prin împuternicit cu procură specială sau împuternicire avocaţiala la primăria în a cărei rază teritorială îşi are domiciliul solicitantul, sau la primaria ultimului loc de domiciliu avut în ţara- în cazul cetăţenilor români cu domiciliul în străinătate - CRDS -
Cererea de schimbare a numelui trebuie sa fie temeinic motivată.
Atenţie!Actele se depun la primăria locului de domiciliu.

-cazier judiciar ( valabilitate 6 luni )
-cazier fiscal eliberat de direcţia judeţeană a finanţelor publice ( cetăţenii români cu domiciliul în străinătate crds vor prezenta o declaraţie autentificată-dată la un notar public în ţară sau la misiunea diplomatică a româniei din ţara de reşedinţă ori la un notar public străin,dar pe care va fi aplicată apostila de la haga-din care să rezulte că nu au datorii faţă de statul român)- valabilitate 30 zile
-buletinul/ci ( în original şi 2 copii xerox )
-paşaportul( în original şi 2 copii xerox )
-certificatul de naştere( în original şi copie legalizată la notar +copie xerox după legalizare )
-certificatul de naştere al celuilalt soţ legalizat la notar (dacă este cetăţean străin certificatul trebuie apostilat, tradus şi legalizat + original + copie xerox după legalizare)
-certificatul de nastere al copilului legalizat la notar si copie
-certificatul de căsătorie ( în original şi copie legalizată +copie xerox după legalizare)
-un exemplar al monitorului oficial al României, partea a–III-a ,în care a fost publicat extrasul din cererea de schimbare a numelui (exemplar de la publicarea căruia să nu fi trecut mai mult de un an)
-toate certificatele de stare civilă atât a solicitantului, ale celor de la care se preia numele cât şi ale celorlalţi membrii legalizate la notar(în original + copie xerox după legalizare)
-declaraţie notarială cu privire la motivul pentru care petentul doreşte să-şi schimbe numele
-declaraţie notarială de consimţământ/acord a celuilalt soţ sau a celui de la care se preia numele(părinţilor)dată în formă autentică(la notar) –în cazul schimbării numelui de familie comun purtat în timpul căsătoriei, sau în cazul schimbării numelui şi/sau prenumelui copilului minor(chiar dacă părinţii sunt divorţaţi/sau o copie a deciziei autorităţii tutelare,art.6,alin 2 ,lit d,din o. 41/2003).
-declaraţii date de unele persoane(vecini,prieteni) ,în formă autentică (la notar),din care să rezulte că solicitantul este cunoscut în societate cu un anumit nume sau prenume
-orice alte acte pe care solicitantul le consideră necesare pentru motivarea cererii sale




~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Schimbarea numelui pe cale administrativa oliviamoldovan oliviamoldovan Buna ziua, Doresc sa fac o schimbare a numelui pe cale administrativa in Romania, stabilita fiind in strainatate. Este posibil ca un avocat sa se ... (vezi toată discuția)
Schimbarea numelui dupa divort mariosat mariosat in 2002 am divortat ,cu hotarire prin hotarire irevocabila si cu consimtamintul ambelor parti de ami pastra numele sotulAcum as dori sa renunt la numele ... (vezi toată discuția)
Adaugarea unui al 2-lea prenume Maya1976 Maya1976 Buna ziua. De cativa ani ma bate gandul de ami adauga un alt prenume al celui care deja al port,adica: numele actual+prenumele actual +prenumele nou. Nu sunt ... (vezi toată discuția)