avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 847 soluții astăzi

Joi, 6 februarie, are loc evenimentul: AI Act: De la reglementare la implementare - Ghid practic de conformare pentru companii. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Se pot schimba reprezentantii salariatilor?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Se pot schimba reprezentantii salariatilor?

Va rog frumos, lamuriti-ma si pe mine.
Daca s-a depus deja contractul colectiv de munca la ITM, se mai pot modifica reprezentantii salariatilor?
Si daca printre reprezentantii salariatilor se numara si unul care o vechime de 6 luni in cadrul firmei? Trebuie neaparat sa aiba 2 ani vechime ca sa poata fi unul dintre reprezentantii salariatilor?
Va multumesc frumos!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 18:20, 25 Noiembrie 2008
Conform Legii 53/2003 Codul Muncii Art. 225. -
(1) Pot fi alesi ca reprezentanti ai salariatilor salariatii care au împlinit vârsta de 21 de ani si care au lucrat la angajator cel putin un an fără întrerupere.
(2) Conditia vechimii prevăzute la alin. (1) nu este necesară în cazul alegerii reprezentantilor salariatilor la angajatorii nou-înfiintati.
Nu vad ce problema ar putea fi sa fie schimbat unul din reprezentantii salariatilor in conditiile in care nu corespunde conditiilor inmpuse de lege.

se pot intocmii exceptii? de genu daca acest reprezentat nu are un an vechime la angajator, dar este vazut de angajatii ca o persoana capabila sa ii reprezinte si a fost ales de 87% din membrii sindicatului?

ar putea cineva in cazuri exceptionale sa discretiteze functia lui?!?

----

si mai am o intrebare, in cazul unor noi alegeri... care sunt actele care trebuie prezentate la tribunal si in ce forma?
- procesul verbal de la adunarea generala
- componenta biroului executiv

imi puteti explica ce mai lipseste si in ce forma trebuie prezentate acestea?
Exceptii se fac in multe cazuri, dar nu am gasit nimic scris clar in aceasa privinta.

La tribunal se vor prezenta procesul verbal al AGA si decizia AGA de constituire si numire a reprezentantului/tilor.
Reprezentantii salariatilor alesi pentru a semna contractul colectiv de munca la nivel de unitate nu au nici o legatura cu reprezentantii salariatilor curenti, adica cei care au fost alesi ulterior.
Atentie ! In firmele unde exista sindicat, nu exista reprezentanti ai salariatilor.
Codul Muncii a stipulat ca in firmele unde nu exista sindicat, salariatii sunt reprezentati la semnarea contractului colectiv de catre reprezentanti.
Deci nu poti sa ai si sindicat si reprezentanti ai salariatilor in acelasi timp.

Deci, pentru orice operatiune necesara si curenta, se pot alege si delega noi reprezentanti. Nu trebuie sa fie neaparat reprezentantii initiali, cei cu care s-a semnat contractul colectiv de munca.

Trebuie totusi respectata vechimea de un an a reprezentantului (cu exceptia firmelor noi).

Prin urmare, pentru noi negocieri, puteti delega noi reprezentanti. Reprezentantii trebuie doar notificati societatii, neexistind nici o obligatie de a fi declarati la ITM.

Alberto Kurtyan
alinaion82 a scris:

Va rog frumos, lamuriti-ma si pe mine.
Daca s-a depus deja contractul colectiv de munca la ITM, se mai pot modifica reprezentantii salariatilor?
Si daca printre reprezentantii salariatilor se numara si unul care o vechime de 6 luni in cadrul firmei? Trebuie neaparat sa aiba 2 ani vechime ca sa poata fi unul dintre reprezentantii salariatilor?
Va multumesc frumos!



Pot fi alesi ca reprezentanti ai salariatilor salariatii care au implinit varsta de 21 de ani si care au lucrat la angajator cel putin un an fara intrerupere. Prin urmare, doua conditii sunt cerute de lege, pentru alegerea reprezentantilor : sa fi implinit varsta de 21 de ani si sa fi lucrat la acel angajator cel putin un an fara intrerupere.

In cazul schimbarii reprezentantilor salariatilor sunt necesare urmatoarele acte :
- proces-verbal al adunarii generale a salariatilor si nu a Adunarii Generale AGA ;)
- hotararea de schimbare a reprezentantilor salariatilor.
Aceste acte nu se depun la Tribunal si nici la ITM , ci doar comunicate angajatorului.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contract colectiv ginnyy ginnyy potrivit legii 130/1996 - Negocierea colectivă, la nivel de unitate, este obligatorie pentru unitatile cu mai mult de 21 de salariati. Negocierea presupune ... (vezi toată discuția)
Ccm la nivel de unitate Alina Pene Alina Pene Administratorul poate face parte din comisia de negociere a CCM la nivel de unitate? Nr. reprezentantilor salariatilor trebuie sa fie egal cu nr. membrilor ... (vezi toată discuția)
Contract colectiv de munca la nivelul unitatii laurentiusergiu_33 laurentiusergiu_33 Daca exista un contract colectiv de munca la nivelul unitatii,el trebuie semnat de catre toti angajatii?Daca nu,atunci angajatii de unde iau cunostinta despre ... (vezi toată discuția)