avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 545 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Exceptia de tardivitate
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Exceptia de tardivitate

In decizia de pensie recalculata in anul 2005 ,conform OUG 4/2005 ,am constatat o eroare de calcul pentru care am inaintat o cerere la Casa de Pensii sa se indrepte aceasta eroare de calcul.Cererea am dpus-o in anul 2008,cand expirase termenul de 45 dezile pentru contestatie ,stipulat in Decizia de pensionare.
Refuzandu-mi-se indreptarea erorii de calcul am inaintat cerere de actiune la Tribunal si am inceput procesul cu Casa de Pensii. Actiunea judecatoreasca am inaintat-o la 30 de zile de la primirea raspunsului nefavorabil , de la Casa de Pensii.
Aceasta a invocat "exceptia de tardivitate"a actiunii, deoarece nu m-am incadrat in cele 45 de zile, cu actiunea judecatoreasca.
Ce prevederi legale pot invoca in apararea mea pentru a se respinge "exceptia de tardivitae" si sa se judece "pe fond " cauza din cererea de actiune
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 15:46, 29 Noiembrie 2008
Ati deschis actiune in contencios administrativ sau litigiu de Asigurări Sociale ???
Actiunea a fost deschisa ca litigiu de Asigurari Sociale
In acest caz, decizia emisă de Casa de Pensii trebuia sa fie contestată la instanţa judecătorească competentă în a cărei rază teritorială se află domiciliul asiguratului, în termen de 45 de zile de la comunicare.


Domnului Vasile Bucuroiu
Potrivit art. 36 din Legea nr. 304/2004 privind organizarea judiciara coroborat cu art. 155, lit. d) si e) din Legea nr. 19/2000, solutionarea unui astfel de litigiu este de competenta sectiei sau completului, dupa caz, specializat in asigurari sociale, din cadrul tribunalelor.

Utilizatorului 9fpa
1. Daca instanta a ramas in pronuntare pe aceasta exceptie, solutia va fi "respinge actiunea ca fiind tardiv formulata". Intrucat nu exista autoritate de lucru judecat, puteti actiona in continuare astfel:
-formulati o noua cerere la Casa de Pensii prin care reiterati aceleasi aspecte, folosind alte cuvinte, expresii etc., fara a mai solicita anularea deciziei emisa conform O.U.G. 4/2005;
-in temeiul art. 155, lit. e) din Legea nr. 19/2000 introduceti imediat dupa depunerea cererii la Casa de Pensii, o noua actiune in instanta, actiune prin care sa solicitati, generic, recalcularea pensiei, obligarea la emiterea unei noi decizii si obligarea la plata drepturilor de pensie astfel cum rezulta din recalculare, retroactiv, conform Decretului nr. 167/1958 (3 ani in urma de la data introducerii actiunii), fara sa solicitati anularea deciziei de pensie emisa conform O.U.G. nr. 4/2005.
Atentie! Daca erorile nu sunt evidente, instanta ar putea considera necesara efectuarea unei expertize in cauza!
Daca aveti adeverinte cu venituri sunteti in termen sa le depuneti la Casa de Pensii, conform Legii nr. 262/2008, caz in care aceasta institutie va emite o noua decizie, decizie a carei anulare o puteti solicita (daca greselile nu au fost remediate), in termenul de 45 de zile prevazut de art. 87 din Legea nr. 19/2000.
Oare unde este greseala in raspunsul meu....:hm:

:offtopic:
Incercati sa nu mai scrieti boldit , este o incalcare a Regulamentului acestui forum ... Scrierea nejustificata cu majuscule, litere îngrosate, italice, subliniate, sau cu alte artificii este greu de citit. Tineti cont ca folosirea excesiva a tehnicilor de subliniere a textului echivaleaza cu a tipa la ceilalti utilizatori, actiune care ar putea fi interpretata ca fiind agresiva in forum.

Alte discuții în legătură

Pensie de serviciu DRAGO7 DRAGO7 La data de 3-12-2001 m-am pensionat din functia de Controlor Financiar al Curtii de Conturi Hunedoara. Deoarece am fost plecat din tara,la data de ... (vezi toată discuția)
Recalculare pesie cristi14 cristi14 Am fost pensionat la data de 23.11.1989 prin Decizia nr. 89882/23.11.1989, fara sa mi se ia in calcul faptul ca, in perioada cuprinsa intre 18.03.1969 – ... (vezi toată discuția)
Posibilitatea de a obtine drepturile de pensie dupa depasirea termenului de 90 de zile de la data depunerii cererii de recalculare a pensiei MirelOltean MirelOltean Se poate optine acordarea drepturilor de pensie incepand cu 01.11.2008 si pana la data de 16.03.2010 cand s-a depus la Casa de Pensii, cererea de ... (vezi toată discuția)