avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 687 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Repartizare cheltuieli apa rece si calda
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Repartizare cheltuieli apa rece si calda

Buna ziua, Va rog sa-mi spuneti cum se repartizeaza corect cheltuielile pentru apa rece si calda, in varianta in care sosesc acum(de circa un an) facturile de la Apa Nova si Radet. Mai exact: factura de la Apa Nova contine atat cantitatea de apa rece consumata cat si cantitatea de apa rece incalzita pentru a deveni apa calda.... iar factura de la Radet contine doar consumul in Gcal pentru incalzirea acelei cantitati de apa rece pentru apa calda. Este corect ca pe lista de plata sa se imparta conform consumurilor declarate, intreaga valoare a facturi ApaNova la rubrica Apa rece, si valoarea facturii Radet la apa calda? In plus pe factura dela Apa Nova mai apar si niste costuri(mici este adevarat) cu diverse taxe si o cantitate de apa meteo(TMAU, TRT-AMRSP, canalizare apa meteo). Dvs cum procedati ?
Cum procedez eu!
In liste pe coloana de apa calda pun valoarea consumului la pretul apei calde (agentului termic) din factura de la RADET + pretul apei reci de pe factura de la Apa Nova.

Pe coloana de apa rece pun valoare consumului la pretul din factura de la Apa Nova (cu plusul rezultat de la taxele meteo si municipala).

Am ajuns la acest mod de a evidentia costurile deoarece este mai usor pentru marea majoritate a locatarilor sa inteleaga si sa stie ca un mc de AC costa, sa zicem, 14,45 lei si un mc de AR costa 5.75 lei.

Am incercat in prima luna de schimbare a modului de facturare a celor doi furnizori sa evidentiez pe rubrici separate RADET si Apa Nova, dar oamenii veneau si ma certau ca le-am pus consum dublu la apa rece. Degeaba m-am straduit sa le explic, mi-am dat seama ca decat sa-mi omor creierii incercand sa-i lamuresc pe ei, mai bine fac lista, cu un foarte mic efort din partea mea, inteligibila si acceptabila pentru ei. Asa ca am adus pacea intre locatari, revenind la forma cunoscuta de ei din trecut :)

Multumesc de exemplu! Eu am ajuns la un cost de 5.92 pt apa rece(inclusiv tva si cota parte calculata din apa meteo si TMAU) si 14.16 pt apa calda(inclusiv tva si cota parte calculata din apa meteo si TMAU). Cum vi se pare? Cum procedati la Dvs cu cei care nu declara indexul lunar, din diverse motive? Calculati pausal pe persoana, puneti zero pana declara/cititi dvs, puneti un consum mediu stabilit cumva? Ce procent luati in calcul ca si consum spatii comune?

Si la gaze GDF Suez au introdus posibilitatea de consultare online a facturilor. Urmeaza si la Urban - gunoi menajer. Radetul a avut, dar acum optiunea este inactiva!
Ultima modificare: Joi, 29 Martie 2012
Adriantot, moderator
Da, asa e, AR = 5.92 lei (m-am uitat in ultima lista :) ), iar la apa AC pretul variaza in functie de temperatura apei, dar este peste 14 lei. Mai precis la mine a fost in februarie de 14.33 lei.

Pentru site-ul Apa Nova - cont client - trebuie sa fiti foarte atenti sa puneti la rubrica nume, prenume, CNP client, datele reprezentantului legal al asociatiei, adica datele care figureaza in contract pentru ca altfel nu vi se face cont.
Este mai mult decat exagerat felul in care au conceput baza de date fata de ceilalti furnizori.
Dar ce este frumos, este ca in caz de neconcordanta ti se da telefon si ti se cer niste documente lamuritoare, eventual puteti gasi solutia de rezolvare a problemei la telefon.

Da, RADET a ramas "de caruta", n-au fost in stare sa creeze pana acum un spatiu client!
deltady a scris:
Cum procedati la Dvs cu cei care nu declara indexul lunar, din diverse motive? Calculati pausal pe persoana, puneti zero pana declara/cititi dvs, puneti un consum mediu stabilit cumva? Ce procent luati in calcul ca si consum spatii comune?

Pentru a rezolva legal si unitar problema gestionarii consumului de apa, adoptati in comitetul executiv o procedura, un regulament pe care-l afisati si aplicati apoi tuturor.
In partea dreapata a acestei pagini la rubrica "Documente utile" gasiti un model de regulament adopatat intr-un comitet executiv. Puteti sa-l modificati si sa-l adaptati la situatia concreta din asociatia dumneavoastra. Acest regulament are in vedere repartizarea diferentelor sau pierderilor in functie de mai multe criterii combinate cat de cat proportional: conform consumului, dupa numarul de persoane si dupa cota indiviza de proprietate.
www.avocatnet.ro/content/con...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Calcul apa marianionescu1 marianionescu1 Buna ziua, Imi poate spune cineva daca exista o formula de calcul a apei reci ? Dar a apei calde? Si care-i/-s? M-ar interesa in sectorul ... (vezi toată discuția)
Costul apei in bucuresti euTU euTU Buna seara, a-si dori sa imi spuneti cat este metru cub de apa calda si rece in Bucuresti,.....care este pretul caldurii..... pentru ca la noi la asociatia de ... (vezi toată discuția)
Cat costa metru cub de apa calda si metrul cub apa rece in bucurestiul anului 2014 ContSters241026 ContSters241026 Membru asociatie de proprietari din Bucuresti 30.04.2014 Buna ziua tuturor va intreb . Cat costa un metru cub de apa calda cu tot cu tva ? ... (vezi toată discuția)