avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 412 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Termenul de prescriere a sanctiunilor disciplinare.
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Termenul de prescriere a sanctiunilor disciplinare.

Speta: Un anagajat dintr-o institutie publica ( nu functionar public) primeste un avertisment scris in luna august 2007. In oct 2008 se stabilesc salariile de merit, pentru activitatea desfasurata in anul anterior ( adica oct 2007 - oct 2008), iar angajatul respectiv este propus pt salariu de merit si i se acorda.
Intrebare: Este legala acordarea acestui salariu de merit?
Tinand cont ca in Legea nr. 1/1970 privind disciplina muncii in unitatile.... era prevazut un termen de prescriptie de 1 an, perioada in care, daca angajatul nu mai savarsea o alta abatere disciplinara, sanctiunea aplicata anterior era ridicata......aceasta fiind abrogata prin Codul muncii.....unde nu se mai este stipulata o perioada de acest fel....care este legea aplicabila. In contractul colectiv de munca (lege speciala) nu este prevazut nici acolo un termen de prescriptie, iar in Regulamentul intern al institutiei, de asemenea, lipseste o asemenea prevedere.
Sugestie: se aplica cumva termenul general de prescriptie de 3 ani, pt acte si fapte juridice??? :">
O.U.G. nr. 115 /2004, cu modif ult prevede in art 7 ca salariul de merit odata acordat nu i se ia....dar pt motive neimputabile salariatului. Angajatul in speta, urmeaza sa primeasca un nou avertisment scris, pt alta fapta.....in noiembrie 2008. In acest caz i se suspenda salariul de merit sau i se acorda in continuare, insa, anul urmator, in oct 2009, la stabilirea salariilor de merit nu mai este avut in vedere.
Va multumesc. :)
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 22:19, 1 Decembrie 2008
Avertismentele se prescriu dupa 6 luni de zile, din cate stiu.
Art. 283. Termenele de prescripţie extinctivă
(1) Cererile în vederea soluţionării unui conflict de muncă pot fi formulate:
a) în termen de 30 de zile calendaristice de la data în care a fost comunicată decizia unilaterală a angajatorului referitoare la încheierea, executarea, modificarea, suspendarea sau încetarea contractului individual de muncă;
b) în termen de 30 de zile calendaristice de la data în care s-a comunicat decizia de sancţionare disciplinară;
c) în termen de 3 ani de la data naşterii dreptului la acţiune, în situaţia în care obiectul conflictului individual de muncă constă în plata unor drepturi salariale neacordate sau a unor despăgubiri către salariat, precum şi în cazul răspunderii patrimoniale a salariaţilor faţă de angajator;
d) pe toată durata existenţei contractului, în cazul în care se solicită constatarea nulităţii unui contract individual sau colectiv de muncă ori a unor clauze ale acestuia;
e) în termen de 6 luni de la data naşterii dreptului la acţiune, în cazul neexecutării contractului colectiv de muncă ori a unor clauze ale acestuia.
(2) În toate situaţiile, altele decât cele prevăzute la alin. (1), termenul este de 3 ani de la data naşterii dreptului.

In regulamentul intern ar trebui sa existe ceva de genul:
"Sanctiunile disciplinare pronuntate se prescriu prin înlaturarea consecintelor sanctionarii, astfel:
a) “mustrarea” se prescrie în termen de 6 luni de la data savârsirii faptei, cu conditia sa nu fi intervenit o noua sanctiune disciplinara;
b) “avertismentul” se prescrie în termen de 12 luni de la data savârsirii faptei, cu conditia sa nu fi intervenit o noua sanctiune disciplinara;
c) “suspendarea” se prescrie în termen de 24 luni de la data savârsirii faptei, cu conditia sa nu fi intervenit o noua sanctiune disciplinara; "

Acordarea primului salariu de merit e legala. In ceea ce priveste suspendarea salariului de merit iarasi depinde de ceea ce scrie in Regulamentul Intern. Ar trebui sa decideti si retragerea acestuia.

Offtopic: ce important e un Regulament Intern :)
Trebuie sa ies pe usa in cateva minute ...iertare n-am vreme de dezbateri pe larg

Aici nu cautam termene de prscriptie ci cautam sa vedem daca reabilitarea disciplinara e prev de CM
Pai nu e.
Si atunci eu zic ca sanctiunile "suferite anterior" (citez din memorie - cred ca vorbesc de art 266 CM) pot fi avute in vedere "EVENTUAL" (deci nu obligatoriu) de angajator indiferent de data la care au fost aplicate., dar pentru o individualizare a sanctiunii aplicate pentru o abatere ulterioara.
Ma tem ca in cazul expus se tinde catre o a doua sanctiune pentru aceeasi abatere.

Dezbatem mai pe seara.
...Revenim (si sper sa nu-mi iau vreo urecheala pentru raspuns consecutiv, contrar regulamentului, dar se impune)

Din cate inteleg pe salariat il paste o a doua sanctiune pentru o alta/noua fapta.
La individualizarea sanctiunii pentru aceasta din urma fapta, angajatorul poate sa tina cont (sau nu) de sanctiunea disciplinara suferita anterior (avertismentul - sanctiune primita pentru fapta savarsita in trecut) - avem pentru asta text expres: art 266 CM
Adica, daca angajatorul vrea, poate sa-i stabileasca pentru a doua abatere chiar o sanctiune mai grea decat avertismentul (aspectul repetat al abaterilor poate atrage considerarea drept grava a ultimei abateri si respectiv o sanctiunea mai grea).

Cat priveste problema salariului de merit, aici am niste dubii ca ar putea fi suspendat/incetat ca ... "pedeapsa complementara"
Mai mult chiar, cineva spunea: "... eticheteaza-l (un om) drept betiv si vei avea un Winston Churchill, spune-i ca e retardat si clasifica-l ca fiind needucabil si vei avea un Albert Einstein"

Ori salariul de merit se acorda pentru rezultate deosebite obtinute in activitatea desfasurata... (chiar daca omul a chiulit vreo doua zile de la program si, bunaoara, si-a luat avertisment).

Cred ca intelegeti cam pe unde bat...
Managerul (sau cine naiba hotaraste) cred ca n-ar trebui sa se incurce cu suspendari/incetari, ci pur si simplu sa nu-l mai propuna pe salariat pentru salariu de merit pe anul viitor (aici are o libertate mai mare de apreciere... decat ar crede el ca o are daca da de un avocat ca mine dupa ce s-a apucat de umblat la salariul in curs).
Ultima modificare: Miercuri, 26 Noiembrie 2008
romascanu, moderator
Nu are nici o legatura avertismentul pe care urmeaza sa-l primeasca cu cel primit anul trecut. Pe mine ma interesa mai mult legatura dintre avertisment si salariul de merit....daca a fost legal acordat, tinand cont ca avertismentul nu se prescrisese (daca tinem cont de termenul de prescriptie de 6 luni, aplicabil functionarilor publici). Si daca, in urma avertismentului, care e pe cale sa apara...i se poate suspenda salariul de merit. Dar, din cate am mai citit...asta i se va lasa in continuare, insa, anul viitor, in oct, cand se vor face listele pt salariul de merit, el va fi taiat.
Oricum, nu va primi o sanctiune mai aspra ci, tot avertisment scris.
Insa, salariul de merit, acordandu-se pt merite deosebite....avertism. scris nu prea are ce sa caute in dosarul lui.
Reabilitarea disciplinara a angajatului ar tb prevazuta in continuare in Codul muncii, prin niste termene de prescriptie, pt fiecare sanct. discipl. in parte...si evident, cu pobilitatea reabilitarii angajatului, inainte de implirea termenului, printr-o dispozitie a managerului, daca angajatul respectiv are un comportament ireprosabil si nu mai savarseste o alta abatere disciplinara.
=D> colegii mei, consilierii juridici, m-au ajutat mai mult cu sugestiile lor. Multumesc.

Alte discuții în legătură

Avertisment scris la job chlcristian chlcristian dupa cat timp se prescrie un avertisment scris la job? (vezi toată discuția)
Mai multe sanctiuni disciplinare aceluiasi salariat pt acceasi fapta in cursul aceleiasi luni. ContSters159316 ContSters159316 Am un salariat care saptamanl savarseste aceeasi fapta, totul a aincaput cu un avertisment, apoi santiune 5 % pe luna in curs, acum vad ca saptamanl primesc ... (vezi toată discuția)
Decizie de sanctionare saftmiki saftmiki deciziile de sanctionare se inregistreaza la ITM?am un angajat care a a savarsit o abatere si i-am dat un avertisment scris in care am specificat ca i se va ... (vezi toată discuția)