avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 844 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... cum sa-mi pedepsesc ''colegul''?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

cum sa-mi pedepsesc ''colegul''?

de curand am avut un conflict cu un coleg de munca!acesta m-a injurat !dupa vreo 2 zile acesta m-a insultat in fata mai multor colegi scotand in evidenta un defect care il am eu in zona gurii!m-am simtit foarte naspa in fata tuturor cand s-a legat de acest defect de care nu sunt bucuros nici eu!vin cu o intrebare la voi!am inteles ca insulta nu mai este in codul penal!ce pot face eu in cazul asta ca sa il pedepsesc pe acel coleg?astept sfaturi!va multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: Doinita Stingaciu , Avocat 07:46, 26 Noiembrie 2008
Infractiunile de insulta si calomnie sunt prevazute de Codul penal si sunt in vigoare. Art. 205-207 Cod penal au foast intr-adevar abrogate dar Curtea Constituionala a declarat neconstitutionala prevderea art I pct. 56 din legea 278/2006. Asadar, ele sunt pe deplin in vigoare. Cazul Dvs. se incadreaza la insulta. Faceti o plangere penala.
am cautat in codul penal din 2008 si aceste articole apar abrogate!sigur mai este insulta infractiune?
Inca este incriminata insulta in codul penal, dar cea mai mare pedeapsa pentru coleg ar fi sa il ignorati total, nu aveti idee ce mult doare indiferenta!
partea cu procesul nu e rea, dar veti perpetua aceeasi stare sau, dimpotriva, va deveni si mai neplacuta, la serviciu si printre colegi.Daca va place locul de munca si ceilalti colegi, nu merita sa prelungiti acea atmosfera.
In instanta va trebui sa probati cu martori, sa vina un alt coleg care a fost de fata sa spuna ce s-a intamplat, etc. Si sa nu va ganditi ca va primi cine stie ce pedeapsa. Priviti aici ce spune Codul Penal in vigoare.
"Art.205. (1) Insulta. Atingerea adusa onoarei ori reputatitie unei persoane prin cuvinte, prin gesturi sau orice alte mijloace, ori prin expunerea la batjocora, se pedepseste cu amenda.
(2) Aceeasi pedeapsa se aplica si in cazul in care se atribuie unei persoane un defect, boala sau infirmitate care, chiar reale daca ar fi, nu ar trebui relevate.
(3) Actiunea penala se pune in miscare la plangerea prealabila a persoanei vinovate.
(4) Impacarea partilor inlatura raspunderea penala."

Mai adaug ca plangerea se face in termen de doua luni de la savarsirea faptei.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Calomnia ContSters263719 ContSters263719 Care sint articolele din lege referitoare la calomnie? (vezi toată discuția)
Insulta si calominia sunt pedepsite prin codul penal? carasclaudiu carasclaudiu [b]EXTRAS DIN CODUL PENAL[/b] \\"Capitolul IV INFRACÞIUNI CONTRA DEMNITÃÞII [{*}] Art. 205. Insulta (articol repus în vigoare de la 13 ... (vezi toată discuția)
Altercatie in trafic catalin2832 catalin2832 Daca o persoana ma acosteaza in trafic, loveste masina, ma scuipa, ma injura si vorbeste vulgar ... ce demersuri ar trebui sa fac, in situatia in care nu am ... (vezi toată discuția)