avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 702 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... furt sau furt calificat?
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

furt sau furt calificat?

o persoana patrunde in apartamentul meu si fura un telefon mobil scump folosind o copie a cheii.pe timp de zi.nemascat nedeghizat.

la politie minte ca eu am uitat usa descuiata.nu poate fi demonstrat ca a intrat cu cheie.unde se incadreaza fapta?
mentionez ca mi-a dat telefonul inapoi spunand ca la cumparat de la un necunoscut,nestiind ca e al meu.
multumesc.
Cel mai recent răspuns: ContSters178374 , utilizator 15:07, 10 Aprilie 2012
Daca a intrat cu cheie contrafacuta este furt calificat.
Ultima modificare: Joi, 29 Martie 2012
CLAUDIU LASCOSCHI, Avocat
In cazul in care se poate face dovada ca a intrat cu o cheie copiata incadrarea e furt calificat:

ART. 209
Furtul calificat
Furtul săvârşit în următoarele împrejurări:
a) de două sau mai multe persoane împreună;
b) de o persoană având asupra sa o armă sau o substanţă narcotică;
c) de către o persoană mascată, deghizată sau travestită;
d) asupra unei persoane aflate în imposibilitate de a-şi exprima voinţa sau de a se apăra;
e) într-un loc public;
f) într-un mijloc de transport în comun;
g) în timpul nopţii;
h) în timpul unei calamităţi;
i) prin efracţie, escaladare sau prin folosirea fără drept a unei chei adevărate ori a unei chei mincinoase, se pedepseşte cu închisoare de la 3 la 15 ani.

In caz contrar in cadrarea e furt simplu:

ART. 208
Furtul
Luarea unui bun mobil din posesia sau detenţia altuia, fără consimţământul acestuia, în scopul de a şi-l însuşi pe nedrept, se pedepseşte cu închisoare de la unu la 12 ani.
corect, dacă a folosit o cheie contrafăcută, fapta constituie furt calificat.
însă cum orice îndoială profită învinuitului (in dubio pro reo[/] ), această împrejurare trebuie dovedită.
Ultima modificare: Joi, 29 Martie 2012
george_puchiu, utilizator
Daca se demonstreaza ca a folosit o cheie adevarata (in aceasta situatie) fara a avea dreptul dvs atunci fapta se incadreaza la furt calificat. Daca nu se va demonstra acest lucru se poate retine furtul simplu in concurs cu violarea de domiciliu, in situatia in care domiciliati in acel apartament.
Ultima modificare: Marți, 10 Aprilie 2012
ContSters178374, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Furt prin escaladare alina_vi alina_vi Pot considera ca este vorba de infractiunea de furt calificat , atunci cand furtul este comis prin escaladare, daca hotul a patruns in domiciliu pe usa ramasa ... (vezi toată discuția)
Furt calificat renata22 renata22 buna seara,va rog sa ma ajutati cu cateva raspunsuri daca se poate:intr-un furt calificat in forma continuata,in care sunt implicate 4 persoane care ... (vezi toată discuția)
Cum pot sa decad o persoana din drepturi kostel98 kostel98 Cum pot sami decad o presoana de 19 ani din dre[turi.Si cati ani de puscarie poate primi o persoana daca a furat bani.?:secret: (vezi toată discuția)