avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 782 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... legislatia muncii
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

legislatia muncii

cine este sanctionat si pentru care infractiuni in cazul in care o persoana moare ca urmare a unui accident de munca? aceasta nu avea incheiat un contract individual de munca cu firma la care lucra la negru, nu era instruit in domeniul sanatatii si securitatii in munca, nu purta echipament de protectie
Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 11:53, 15 Aprilie 2012
toate aspectele asupra accidentului de munca (vinovatii, parti implicate, etc.) vor fi stabilite de catre comisia de cercetare a accidentului. In situatia unui accident soldat cu deces, cercetarea va fi facuta de catre reprezentantii Inspectoratului Teritorial de Munca pe raza caruia a avut loc accidentul. Dupa scurta descriere pe care ati facut-o, cea mai mare parte din vina o poarta angajatorul, dar asa cum am spus si mai sus aceste, lucruri vor fi clarificate in cercetare si scrise in procesul verbal de cercetare.
Depinde ce rezulta in urma cercetarii dar in mod normal, din informatiile sumare date de dumneavoastra, administratorul societatii este pasibil de pedeapsa cu inchisoare sau amenda penala

Legea 319/2006
Infractiuni
Art. 37. - (1) Neluarea vreuneia dintre masurile legale de securitate şi sanatate in munca de catre persoana care avea indatorirea de a lua aceste masuri, daca se creeaza un pericol grav şi iminent de producere a unui accident de munca sau de imbolnavire profesionala, constituie infractiune şi se pedepseşte cu inchisoare de la un an la 2 ani sau cu amenda.
(2) Daca fapta prevazuta la alin. (1) a produs consecinte deosebite, pedeapsa este inchisoarea de la un an la 3 ani sau amenda.
(3) Fapta prevazuta la alin. (1) savârşita din culpa se pedepseşte cu inchisoare de la 3 luni la un an sau cu amenda, iar fapta prevazuta la alin. (2) savârşita din culpa se pedepseşte cu inchisoare de la 6 luni la un an sau cu amenda.

Art. 38. - (1) Nerespectarea de catre orice persoana a obligatiilor şi a masurilor stabilite cu privire la securitatea şi sanatatea in munca, daca prin aceasta se creeaza un pericol grav şi iminent de producere a unui accident de munca sau de imbolnavire profesionala, constituie infractiune şi se pedepseşte cu inchisoare de la un an la 2 ani sau cu amenda.
(2) Daca fapta prevazuta in alin. (1) a produs consecinte deosebite, pedeapsa este inchisoarea de la un an la 3 ani sau amenda.
(3) Daca nerespectarea consta in repunerea in functiune a instalatiilor, maşinilor şi utilajelor, anterior eliminarii tuturor deficientelor pentru care s-a luat masura opririi lor, pedeapsa este inchisoarea de la un an la 2 ani sau amenda.
(4) Faptele prevazute la alin. (1) şi (3) savârşite din culpa se pedepsesc cu inchisoare de la 3 luni la un an sau cu amenda, iar fapta prevazuta la alin. (2) savârşita din culpa se pedepseşte cu inchisoare de la 6 luni la un an sau cu amenda.

Daca accidentul de munca s-a soldat cu victime decedate, atunci va fi sesizat si parchetul care va face o cercetare proprie.
ITM va trimite procesul verbal de cercetare la parchet.
Parchetul poate cere o expertiza tehnica judiciara in domeniul protectiei muncii si in domeniul de activitate al angajtorului, expertize care se vor atasa la dosaul de cercetare.
Dupa cum prezentati cazul (cu vinovatia dovedita a angajatorului), dosarul va fi trimis de catre parchet la instanta de judecata.
gigipopa a scris:


ITM va trimite procesul verbal de cercetare la parchet.


ITM-ul nu mai transmite dosarele la parchet. Dosarul pt parchet il intocmeste politia dupa ce primeste dosarul de cercetare de la ITM.
Iar in ceea ce priveste inceperea urmaririi penale, am inceput sa am mari indoieli.
Ex. accident cu doi morti intr-o explozie, victimele nu erau instruite, nu aveau contract de munca intocmit in forma scrisa si au primit dispozitie sa faca o operatie (taiere cu flexul a unui recipient de depozitare a carburantilor) fara sa se ia masurile de securitate ce se impuneau. Rezultatul inafara de amenzile ITM-ului amenda penala aplicata de parchet adica "zero"
Ultima modificare: Vineri, 13 Aprilie 2012
inspectorSSM, utilizator
Amenda penala nu se aplica de catre parchet ci de catre instanta de judecata, dupa ce se pune pe rol dosarul trimis de catre parchet la instanta. Amenda penala aplicata de catre instanta de judecata se consemneaza in cazierul judiciar al persoanei amendate.
Chiar daca politia face o cercetare (aceasta fiind anuntata de catre angajator si/ sau prin telefon 112, o data cu parchetul si cu ITM-ul) sau ca urmare a procesului verbal al ITM, propunerea de cercetare penala vine si din partea ITM.
In paralel, ca urmare a anuntului angajatorului la parchet si /sau prin 112, de producere a unui eveniment, soldat cu victime, in cel mai scurt timp procurorul de serviciu de la parchet si fotograful parchetului se deplaseaza la locul producerii evenimentului si fac fotografii "calde" plus intocmesc un proces verbal de constatare la fata locului.
Politia (anuntata de catre angajator si/ sau prin 112) face si ea poze la fata locului, ia declaratii in prima faza, ridica probe si documente, intocmeste un proces verbal de constatare si apoi deruleaza cercetarea.
La cererea procurorului de caz, procesul verbal ITM ajunge la parchet inainte de definitivarea cercetarii politiei sau o data cu aceasta. Politia poate si ea sa solicite prin Biroul local de expertize tehnice judiciare, efectuarea de expertiza tehnica judiciara.
In paralel cu cercetarea politiei si a ITM, procurorul poate face o cercetare preliminara si chiar dispune efectuarea de expertize tehnice judiciare.
Chiar daca unele activitati se suprapun, procedura ramane in vigoare.

Alte discuții în legătură

Accident de munca -raspundere ssm rev3enge rev3enge Buna ziua. Am rugamintea sa ne ajutati cu urmatoarea speta...angajat al societatii cu fise SSm , PSI la zi, cu autorizatii, cursuri ok..exercita atributiile ... (vezi toată discuția)
Articolul 349, 350 cod penal gheil gheil Buna ziua, este vorba despre un accident de munca, am primit de la medicul legist 8 , 9 zile de ingrijiri medicale. problema ar fi ca am ramas cu o cicatrice ... (vezi toată discuția)
În urma unui accident la locul de munca, eu am făcut demersurile ... Marius Ionescu2021 Marius Ionescu2021 În urma unui accident la locul de munca, eu am făcut demersurile către politie itm pentru a declara accidentul. Angajatorul aflând ulterior când au ... (vezi toată discuția)