Buna ziua, este vorba despre un accident de munca, am primit de la medicul legist 8 , 9 zile de ingrijiri medicale. problema ar fi ca am ramas cu o cicatrice de 2 centimetri la nas desi am fost cusut la spital. Ma intereseaza in privinta daunelor materiale plata unei operatii estetice cu laser dar deocamdata nu am gasit un doctor sau clinica care sa imi spuna daca se poate face operatia si cum va iesi, iar daca nu voi reusi sa gasesc o metoda de a repara cicatricea sa cer daune morale. In procesul verbal de constatare a accidentului de munca am iesit de vina pentru faptul ca am cazut de pe o scara de 98 cm inaltime, iar angajatorul pentru faptul ca nu am avut efectuate analizele medicale/aviz psihologic la angajare cu privire la lucrul la inaltime, iar firma cu care avea contract firma angajatoare de prestari servicii, locul unde sa si intamplat accidentul a fost gasita raspunzatoare pentru faptul ca nu a fost semnata fisa de instruire colectiva din partea mea fiind vorba de un santier in constructii. ma intereseaza sa stiu daca aceste raspunderi intra in articolul 349 -350 cod penal. Va multumesc !
Dosarul de cercetare intocmit de comisia desemnata de angajator se trimite la ITM pentru avizare. Inteleg ca ati primit PV de cercetare si formularul FIAM. In baza acestor documente puteti deschide actiune in instanta civila si sa cereti daune materiale si/ sau daune morale. Cum si dvs. ati fost gasita raspunzatoare de producere eveniment, este greu de presupus ca eventuale daune materiale pe care le-ati putea primi sa acopere cheltuielile pentru o oparatie cu laser.
Art. 349 si art.350 CP se refera la neluarea/ nerespectarea masurilor ssm pentru caz de infractiune. Cum AM nu a fost cu invaliditate declarata sau deces, nu se incadreaza la infractiune. Pentru infractiune, cercetarea se efectueaza de catre parchet in baza dosarului de cercetare intocmit de ITM.
Pentru responsabilitatile inregistrate in sarcina angajatorului direct si ale firmei unde se presta activitatea, ITM a aplcat amenzi contraventionale in baza Legii ssm nr. 319/ 2006 cu modificarile si completarile ulterioare art.39.
Buna ziua, faptul ca nu mi s-au prezentat normele ssm (cat si faptul ca acestea s-au gasit nesemnate) la intrarea in santier din partea firmei colaboratoare cu firma angajatoare nu intra la infractiune din partea sefului de santier? deoarece art. 349 cod penal spune: (1) Neluarea vreuneia dintre măsurile legale de securitate şi sănătate în muncă de către persoana care avea îndatorirea de a lua aceste măsuri, dacă se creează un pericol iminent de producere a unui accident de muncă sau de îmbolnăvire profesională, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă. Cat si art.350 cod penal (1) Nerespectarea de către orice persoană a obligaţiilor şi a măsurilor stabilite cu privire la securitatea şi sănătatea în muncă, dacă prin aceasta se creează un pericol iminent de producere a unui accident de muncă sau de îmbolnăvire profesională, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă. Va multumesc !
Daca dosarul de cercetare a AM nu a fost trimis la parchet poate fi un indiciu clar ca nu este vorba de o fapta penala. Parchetul se putea autosesiza. Nu a facut-o.
Buna ziua, sa deschis dosar penal la Parchet dar nu in urma trimiterii dosarului de catre ITM deoarece in Procesul verbal de constatare al accidentului de munca propuneri pentru cercetare penala; nu sunt. Sa deschis in urma prezentarii politiei la fata locului unde au consemnat cele intamplate la fata locului, iar in urma sesizarilor mele la Parchet sa trimis sesizarile catre organele judiciare (politie) unde si acolo a fost inregistrat accidentul. Sesizarile mele au constat in faptul ca nu mi sa dat din partea angajatorului casca de protectie, nu s-au efectuat normele SSM la intrare in santier din partea firmei colaboratoare cu firma la care eram angajat, nu mi sa efectuat analizele de medicina muncii la angajare si nici pana la producerea accidentului din partea angajatorului cat si faptul ca latimea holului unde sa intamplat accidentul a fost de circa 1.5m nu cum este descris in Procesul verbal al acc. cum ca acesta ar fi fost de latimea de 2.5m, cea ce inseamna a fi fals in declaratii din partea persoanei care a facut constatarile cu privire la accidentul de munca. In urma declaratiei in calitate de victima date la politie cu privire la accident m-am constituit parte civila. In prezent se apropie termenul de prescriptie de 3 ani de zile pentru a efectua o actiune la Instanta civila si nu am rezultatul din cadrul urmarii penale. Nu stiu cum sa procedez mai departe daca imi puteti da un raspuns. Va multumesc!
Puteti merge in audienta la procuror, de preferat cu avocat si sa va interesati de stadiul cercetarii penale. Nu aveti cum sa grabiti cercetarea penala. Posibil sa se fi dispus efectuarea unei expertize tehnice judiciare in specializarea protetia muncii pentru a se stabili responsabilitatile si cauzele producerii evenimentului.
Puteti deschide separat actiune in instanta civila, fara a astepta cercetarea penala.
Accident de munca
misu1972
Buna ziua,
in cazul unui accident de munca cu ITM, spitalizare 14 zile si reluarea muncii dupa concediul medical de o luna de zile, dupa cercetarea ... (vezi toată discuția)