avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 756 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... ACCIDENT DE MUNCA
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

ACCIDENT DE MUNCA

Buna ziua,
in cazul unui accident de munca cu ITM, spitalizare 14 zile si reluarea muncii dupa concediul medical de o luna de zile, dupa cercetarea evenimentului s-ar putea pune vreo problema de natura penala ?
Multumesc !
Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 09:23, 7 Iulie 2019
Daca in PV de cercetare a AM, la capitolul responsabilitati se nominalizeaza responsabilii de producerea evenimentului (cu referire stricta la art. de lege - CP art. 349 sau art. 350 - neluare/ nerespectare prevederi privind ssm), dosarul de cercetare se trimite la parchet si este posibila o cercetare penala.
La data producerii evenimentului soldat cu AM, parchetul/ politia pot fi sesizate, dupa caz, de catre firma, spital, ITM, etc. si in acest caz poate fi declansata urmarirea penala.
Fiind un accident cu incapacitate temporară de muncă cercetarea va fi făcută de către o comisie numită de către angajator. Această comisie nu are cum sa constate încălcări ale codului penal.
Nu are importanta ca evenimentul produs a avut doar urmari soldate cu zile de incapacitate temporara. Articolele din CP nu mentioneaza ca trebuie sa moara cineva pentru ca pericolul generat (adica ce s-ar fi putut intampla) sa fie incadrate la art. 349 sau art. 350 CP.
HG nr. 1425/ 2006 cu modificarile si completarile ulterioare mentioneaza;
-art. 125 (6) Daca evenimentul urmat de incapacitate temporara de munca s-a produs in conditiile prevazute la art. 124 alin. 2 inspectoratul teritorial de munca va inainta originalul dosarului de cercetare la organul de urmarire penala, imediat dupa avizare.
-art. 124 (1) Dosarul de cercetare a evenimentelor se va intocmi astfel:
(2) In cazul evenimentelor care au generat accidente urmate de incapacitate temporara de munca sau al incidentelor periculoase in care faptele comise pot fi considerate infractiuni, potrivit legii, dosarul de cercetare se incheie in doua exemplare, originalul fiind inaintat organului de urmarire penala.
Se au in vedere si prevederile Legii ssm nr. 319/ 2006 cu modificarile si completarile ulterioare
-art. 27 (1) Angajatorul are obligaţia să comunice evenimentele, de îndată, după cum urmează:
a) inspectoratelor teritoriale de muncă, toate evenimentele aşa cum sunt definite la art. 5 lit. f);
b) asigurătorului, potrivit Legii nr. 346/2002 privind asigurarea pentru accidente de muncă şi boli profesionale, cu modificările şi completările ulterioare, evenimentele urmate de incapacitate temporară de muncă, invaliditate sau deces, la confirmarea acestora;
c) organelor de urmărire penală, după caz.
Eu am vrut sa spun ca trimiterea la incalcarea CP nu o poate face comisia numita de angajator. Doar daca ulterior , se reia cercetarea de catre ITM atunci acesta poate , in anumite conditii, sa trimita dosarul la parchet.
Dosarul de cercetare in caz de incapacitate temporara de munca se intocmeste de catre comisia desemnata prin decizia angajatorului. Deci, comisia va face referire, dupa caz, la prevederi din CP, fara a indica (in mod expres) ca s-a incalcat art. nr. ..., dar va mentiona ca nu s-au luat masuri .../ nu s-au respectat masuri ... Este vorba de fostele art. 37, art. 38 si art. 42 al.3 din Legea ssm nr. 319/ 2006 cu modificarile si completarile ulterioare care se regasesc in CP art. 349 si art. 350. Mentiunea se regaseste in Legea nr. 187/ 2012 art.183 de punere in aplicare a CP.
ITM nu face mentiuni in PV de cercetare AM intocmit de comisia desemnata de angajator, doar eventuale observatii scrise pentru completare.
Existenta infractiunilor prevazute de CP sunt de competenta parchetului.
Dupa parerea mea erau necesare si completari/ lamuriri in Legea ssm nr. 319/ 2006.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Accident de munca cu itm mai mare de 3 zile.politia imi cere ... floriontehnic floriontehnic ACCIDENT DE MUNCA cu itm mai mare de 3 zile.Politia imi cere copia dosarului. care este baza legala ? multumesc ! (vezi toată discuția)
Accident de munca CludiaRazvan CludiaRazvan Pe 15 ianuarie am suferit o fractura de glezna in fata magazinului in care lucrez, inainte sa ajung la servici.Cei de acolo au început cercetarea pentru a ... (vezi toată discuția)
Comunicarea accidentului de munca la itm se face cu acordul sau ... cyan cyan Comunicarea accidentului de munca la ITM se face cu acordul sau fără acordul reprezentantului legal al angajatorului? In cazul în care acesta nu este de ... (vezi toată discuția)