avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 803 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Pensie pentru limita de varsta
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Pensie pentru limita de varsta

Buna ziua,va rog frumos,daca se poate sa ma ajutati.Fratele meu care lucreaza actual in Italiavrea sa stie cand poate depune dosarul de pensie,e nascut in anul 1959,luna mai,are o vechime de37de ani si 3 luni cu grupa1 de munca pe cartea de munca in Romania si 21 de luni lucrate in Italia cu contract de muna,poate iesi la pensie anul acesta?Va multumesc!
Ultima modificare: Vineri, 30 Martie 2012
delioara74, utilizator
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 22:44, 1 Aprilie 2012
cand face 65 de ani poate depune dosarul de pensie
Intr-adevar, varsta standard de pensionare a fratelui dvs. este 65 de ani, insa aceasta varsta se reduce datorita perioadei lucrate in grupa I de munca. Rugamintea mea este sa reveniti si sa precizati cat timp a lucrat fratele dvs. in grupa I de munca sau sa precizati cat mai exact aceasta perioada.
Va multumesc pt. raspuns.Perioada in care fratele meu a lucrat in tara este;3 febr.1978-20 dec.2004 grupa 1,din 2004 pana in 2006 a avut 2 ani de ordonanta,in 2007 a lucrat 1 an cu program de 4 ore,din 2008 in 2009 din nou 1 an cu grupa1.Ma intereseaza si perioada de 21 de luni lucrate in Italia o poate adauga la vechime?Il poate ajuta ?
:) Cu placere, insa deocamdata nu aveti pentru ce sa imi multumiti.

Sunt niste probleme cu perioadele lucrate in grupa I de munca. Ati scris ca fratele dvs. a lucrat in grupa I de munca in urmatoarele perioade:
3 febr.1978-20 dec.2004 grupa 1,

din 2008 in 2009 din nou 1 an cu grupa1.

Perioadele nu sunt bune si sa va spun de ce: in grupe de munca s-a lucrat pana in data de 1 aprilie 2001, cand a intrat in vigoare Legea nr. 19/2000. Incepand cu data de 1 aprilie 2001 a fost abrogata toata legislatia privitoare la grupele de munca.

Ulterior acestei date toata lumea a lucrat in conditii normale, deosebite sau speciale. Uitati-va in carnetul de munca al fratelui dvs. si spuneti ce scrie acolo in privinta perioadelor ulterioare datei de 1 aprilie 2001. Vreau sa stiu exact ce inregistrare este facuta in carnet.

Ma intereseaza si perioada de 21 de luni lucrate in Italia o poate adauga la vechime?Il poate ajuta ?

Da. Ati spus ca are contract acolo, prin urmare stagiul (perioada) realizat acolo va fi valorificat la stabilirea drepturilor de pensie (art. 19 din Legea nr. 263/2010).
Ultima modificare: Duminică, 1 Aprilie 2012
Gabriela Pintea, Consilier juridic

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensionare conform noii legi - grupa i de munca Ursu_Stefan Ursu_Stefan Tatal meu a lucrat ca bugetar la CFR, din anul ianurie 1978 pana in anul 1 Aprilie 2010.A avut grupa I din anul 1978 pana in 1 Aprilie 2001 total 21 de ani si ... (vezi toată discuția)
Pensie cfr. marianpuiu marianpuiu Sunt nascut in 01.05.1959, m-am angajat in septembrie 1978 in cadrul CFR, am 21 de ani de grupa I. As vrea sa stiu cand pot sa ies la pensie la limita de ... (vezi toată discuția)
Data iesirii la pensie alex87 alex87 buna seara :( am 30 ani de munca din care 20 ani si6 luni de grupa1 de munca . dupa legea veche a pensiilor as fi iesit la pensie in ... (vezi toată discuția)