avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 741 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... succesiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

succesiune

Buna ziua,
In cazul succesiunii, daca mostenitorul legal este bolnav atat fizic cat si mintal poate sa mosteneasca fiul mostenitorului?Si daca nu care ar fi posibilitatile ?De exemplu se poate cere ca dezbaterea succesiunii sa se efectueze la domiciliul acesteia?Va multumesc
Cel mai recent răspuns: themis , utilizator 14:18, 26 Noiembrie 2008
Simplul fapt că moştenitorul este bolnav fizic şi mintal nu are nicio relevanţă dacă el nu a fost pus sub interdicţie.

Dar, chiar şi sub interdicţie fiind, atîta vreme cît este în viaţă şi nu renunţă la succesiune, descendentul lui nu poate culege succesiunea nici prin reprezentare, nici în nume propriu.
Mai mult, renunţarea - dacă există şi alţi moştenitori în acelaşi grad de rudenie - profită acestora din urmă, şi nu descendentului renunţătorului, care va fi înlăturat de moştenitorii în grad de rudenie mai apropiat cu defunctul.

Chestiunea renunţării la moştenire a incapabilului comportă, la rîndul ei, o seamă de discuţii.
Dar atunci ce ar putea face fiul mostenitorului,pentru ca mama sa nu se poate prezenta nici pentru acceptarea mostenirii nici la dezbaterea acestuia.Se poate cere ca procedura notariala sa se efectueze la domiciliul acesteia?
Persoana în cauză poate solicita prezenţa unui notar la domiciliul ei pentru autentificarea unei procuri de reprezentare, prin care va împuternici o persoană să o reprezinte pe întreaga durată a procedurii succesorale.


Nu cred că notarul va fi dispus să se deplaseze la domiciliul moştenitoarei pentru toată procedura. De altfel, nici legea nu-l obligă decît pentru autentificarea unui act. Ar fi excesivă o cerere de dezbatere a succesiunii la domiciliu.


Liviu S.Bordaş
Va multumesc enorm de mult.
Cu plăcere.

Trebuie să vă mai atenţionez asupra unui aspect. Spuneaţi că moştenitoarea este bolnavă psihic. Înseamnă asta că nu are discernămînt? Pentru că, dacă e aşa, notarul nu va putea să-i ia consimţămîntul nici măcar pentru autentificarea procurii. Ceea ce înseamnă că va trebui să vă adresaţi instanţei pentru punerea sub interdicţie a persoanei în cauză. Abia după aceea tutorele numit va putea să o reprezinte la succesiune, să solicite (dacă va fi cazul) repunerea în termenul de opţiune succesorală, să accepte succesiunea şi să participe la dezbatere.

Dacă e cazul de a fi pusă sub interdicţie, vă sugerez să solicitaţi notarului suspendarea procedurii pînă la soluţionarea cererii de punere sub interdicţie, cu motivarea că moştenitoare nu are discernămînt şi nici reprezentant legal.

Liviu S.Bordaş

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Deschidere succesiune corina stancu corina stancu tatal meu a murit acum 1 saptamina, mama este diagnosticata cu Alzheimer. actul de deces al tatalui precum si actul de proprietate al apartamentului parintilor ... (vezi toată discuția)
Drepturi de succesiune MGabriel MGabriel Mama este decedata,mai am un frate,avem de facut succesiunea. In bunurile care intra in succesiune: 1/2 din apartamentul parintilor (ambii parinti sunt ... (vezi toată discuția)
Punerea sub interdictie - debilitate mintala Raluca Bogdan Raluca Bogdan Buna ziua, Bunica mea sufera de debilitate mintala si pt a rezolva probleme juridice, familia noastra vrea sa demareze punerea sub interdictie. Va ... (vezi toată discuția)