avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 856 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... marturie mincinoasa
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

marturie mincinoasa

o persoana poate fi acuzata de marturie mincinoasa daca a facut declaratii in calitate de martor , in doua dosare civile , declaratii ce au continuturi contradictorii ?
Codul penal prin Art. 260 pedepseste marturia mincinoasa ca fiind:

"Fapta martorului care într-o cauza penala, civila, disciplinara sau în orice alta cauza în care se asculta martori, face afirmatii mincinoase, ori nu spune tot ce stie privitor la împrejurarile
esentiale asupra carora a fost întrebat, se pedepseste cu închisoare de la unu la 5 ani.

Fapta prevazuta în alineatul precedent nu se pedepseste daca, în cauzele penale mai înainte de a se produce arestarea inculpatului, ori în toate cauzele mai înainte de a se fi pronuntat o hotarâre sau de a se fi dat o alta solutie ca urmare a marturiei mincinoase, martorul îsi retrage marturia.

Daca retragerea marturiei a intervenit în cauzele penale dupa ce s-a produs arestarea inculpatului sau în toate cauzele dupa ce s-a pronuntat o hotarâre sau dupa ce s-a dat o alta solutie ca urmare a marturiei mincinoase, instanta va reduce pedeapsa potrivit art. 76.
Dispozitiile alin. 1–3 se aplica în mod corespunzator si expertului sau interpretului."


Dupa cum puteti observa legiuitorul pedepseste martorul care face afirmatii mincinoase, ori nu spune tot ce stie privitor la împrejurarile esentiale asupra carora a fost întrebat,daca continutul contradictoriu la care faceti dvstra referire rezulta din comiterea acestor fapte, poate fi acuzat de marturie mincinoasa.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Retragere marturie in faza de cercetare penala dinuvio dinuvio buna ziua Retragerea unei marturii in faza de cercetare penala atrage de la sine si consecinte penale? (vezi toată discuția)
Este obligatoriu juramantul pe biblie? maxxwollf maxxwollf am fost citat ca martor la un proces intre doi vecini si nu as dori sa tin cu niciunul dintre ei.Ce se poate intampla daca eu cand o sa ma duc la judecatorie ... (vezi toată discuția)
Accident minor, marturie mincinoasa koly koly Buna ziua, Am avut un accident usor in care pe moment nu am realizat ca eu sunt vinovat iar la politie am declarat ca eu sunt partea vatamata. Politistul nu ... (vezi toată discuția)