avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 726 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Dreptul de libera asociere (constitutional) se ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Dreptul de libera asociere (constitutional) se respecta in Romania?

Dupa desfiintarea C.A.P.-urilor si reconstituirea prin titlurilor a proprietatilor individuale asupra terenurilor, apare Legea 230/2007 (a asociatiilor de proprietari) de care profita unii noi presedinti de asociatii de bloc (neo-C.A.P.), si o aplica in sensul cooperativizarii fortate a proprietarilor (!!!) prin viciu de consimtamant aplicat la "iuteala de mana si nebagare de seama".
In acest mod se poate contracta inchirierea unei suprafete de planseu superior de bloc in folosul unor firme de telecomunicatii (antene si echipamente) exploatand cota parte din proprietatea indiviza a altor persoane (fara consimtamantul acestora si fara acord de asociere) in beneficiul presedintelui de neo-C.A.P. (asociatie) si evident in detrimentul altor proprietari (cei care nu obtin folos [uzufruct] din partea din proprietatea lor).
Adica dau in arenda proprietatea altuia in folosul... societatii (eu + eu) :D
Cum se solutioneaza aceasta hotie organizata (contabil - juridic)??? #-o
Ultima modificare: Duminică, 1 Aprilie 2012
ContSters184021, utilizator
Daca va referiti strict la problema inchirierii de catre comitetul executiv, reprezentat de presedintele asociatiei, a terasei condominiului pentru montarea de antene pot sa va spun ca aceasta se poate face cu acordul majoritatii (50% + 1) dintre proprietari membri ai asociatiei si expres al proprietarilor de la ultimul etaj pe suprafata caruia s-au montat antenele.

Banii proveniti din chirie trebuie sa intre in fondul de reparatii al asociatiei care fond este utilizat pentru lucrari de intretinere si reparatii ale condominiului de care beneficiaza toti proprietarii, indiferent ca sunt membri sau nu ai asociatiei de proprietari.

In afara de acest lucru, prin legea 230/2007 de infiintare, organizare si functionare a asociatiei de proprietari condominiul (scara de bloc, bloc cu mai multe tronsoane de scari, mai multe cladiri) este tratat in mod unitar din punct de vedere al proprietatii comune referitor la proprietarii membri sau nemembri ai asociatiei. In acest sens proprietatile individuale, cat si cota-parte indiviza sunt trecute in acordul de asociere. Proprietarii care doresc asocierea semneaza, cei care nu doresc asocierea nu semneaza, dar asta nu inseamna ca ei sunt exclusi de la cheltuieli sau incasari de beneficii ale intregii asociatii.

Prin aceasta lege nu se creaza in mod fortat o asociere, in exemplul dv. CAP-urile din perioada comunista, dar si orice alta asociere simpla de capital sau proprietate, ci o asociere a proprietarilor cu scopul de a administra proprietatea comuna care leaga proprietatile individuale intre ele si cu care se formeaza un tot unitar.
Asocierea inseamna drept de a participa la AG si a vota hotarari, dreptul de a alege si de a fi ales in structura de conducere a asociatiei. A nu te asocia inseamna sa nu ai aceste drepturi.
Obligatiile, dar si toate celelalte drepturi sunt egale pentru toti proprietarii, membri sau nemembri ai asociatiei.
Orice hotarari privind proprietatea comuna si interesul comun se iau in AG sau se iau prin decizii ale comitetului executiv, mandatat de proprietari sa administreze proprietatea comuna intre AG, democratic cu acordul majoritatii de 50% + 1.
Proprietatea comuna are caracter fortat si perpetuu, nu poate fi delimitata concret, iar asupra dreptului de folosire se exprima, asa cum am mai spus, majoritatea simpla, fie direct in AG, fie prin mandatarea comitetului executiv ales in AG de a gestiona interesul comun al proprietarilor.

Deci dv., daca nu sunteti membru al asociatiei de proprietari, beneficiati in egala masura de folosirea prin inchiriere a terasei si incasare a chiriei ca si ceilalti proprietari membri ai asociatiei fara discriminare.


@elga50
Multumesc pentru raspuns.

Totusi, in situatia sustinuta cumva de dvs. (cu legea cooperativizarii nr. 230/2007) mi-au fost deteriorate antenele individuale (sunt inginer electronist) de Tv. si de UUS (radio) de catre "asociatie" care a "defrisat" terenul (planseul acoperis) pentru a-l inchiria ulterior unei terte societati.
Am suferit o tripla paguba: Nu mai am antene proprii Tv. si Radio, am fost obligat sa recurg la o societate de semnal difuzat prin cablu (nu aveam nevoie) si nu pot folosi cota parte din suprafata care imi revine din proprietatea comuna, in timp ce "asociatia" face bani din proprietatea mea.
Sa ma mai si asociez cu cei care ma pagubesc? X-(
Niciodata.
Gresesc?

P.S. In ce masura pot pretinde daune asociatiei (pe care nu o doresc)?
Ultima modificare: Vineri, 13 Aprilie 2012
ContSters184021, utilizator
Da, gresiti!
Dv. aveti o cota-parte indiviza dispersata peste tot in cladire, nu numai pe terasa.
Acum vin si va intreb: cand v-ati montat antenele pe terasa ati cerut avizul asociatiei de proprietari? Trebuia s-o faceti pentru ca asociatia administreaza spatiile comune.

In afara de apartamentul dv., dar chiar si in apartament (tevi de aprovizionare cu apa, caldura, gaze) va miscati pe spatiul comun pe care il impartiti cu ceilalti vecini, deci acesta este un argument pentru asociere.
Niciodata o asociere de oameni nu-i va multumi pe toti si nu mereu, toti sunt nemultumiti de ceva si multumiti de altceva. Interesele se intrepatrund, dar se si separa.

In consecinta, asociatia v-a facut un rau, demontandu-va antenele pe care dv. ati facut rau montandu-le si pe spatiul altora fara sa-i intrebati. Vedeti?

Chiar daca nu doriti sa va asociati, va sugerez sa intelegeti de ce exista aceasta lege, ce vrea ea de la viata oamenilor si de ce este foarte importanta, pentru ca este foarte importanta ca oamenii sa se inteleaga intre ei pe un spatiu pe care sunt condamnati sa-l imparta intre ei zilnic.


Ultima modificare: Vineri, 13 Aprilie 2012
elga50, moderator
Imi pare rau nu aveti dreptate.
La vremea respectiva toti aveau antene de tv. individuale (nu exista instalatie de antena colectiva).
Unii le-au construit inginereste, altii... ciobaneste. Fiecare dupa cum l-a dus mintea.
Exista si retea de incalzire centrala si centrale termice, dar au fost distruse (de asociatii, primarie) iar acum toti au centrale proprii pe gaze.

Cu alte cuvinte obiectul activitatii asociatiei (distribuirea costurilor de incalzire / apartamente) a disparut iar pana si apa curenta si gazele sunt contorizate individual.
Singurul scop (si interes) al asociatiei (fantoma) este unic: salariile (inutile ale) presedintelui si administratorului :) Acestia nu produc nimic (doar paguba).

P.S. Nu am nimic impotriva celor care folosesc "autobuzele" (asociatiile) sau alte mijloace in comun (alegerea lor, treaba lor).
Eu insa prefer sa merg cu motocicleta :) De preferinta modelul cu un singur loc (fara pasager).
E obligatoriu sa urc in autobuz ca "asa doreste muschii" calatorilor din autobuz? #-o

P.S.2. Daca am locui la casa (gard comun / vecini) ar fi inteligent oare sa formam o asociatie (satra) de gard sau de strada? :tooth: (MAI JOS COMUNISMUL, TOVARASI!) :duh:
Vremea colhozurilor si GAZ-urilor a cam trecut...

[ link extern ]

Ultima modificare: Miercuri, 18 Aprilie 2012
ContSters184021, utilizator
Codul Civil (nou)

Actele de administrare
şi de dispoziţie
Art. 641. – (1) Actele de administrare, precum încheierea sau denunţarea unor contracte de locaţiune, cesiunile de venituri imobiliare şi altele asemenea cu privire la bunul comun pot fi făcute numai cu acordul coproprietarilor ce detin majoritatea cotelor-părţi.
(2) Actele de administrare care limitează în mod substanţial posibilitatea unui coproprietar de a folosi bunul comun în raport cu cota sa parte ori care impun acestuia o sarcină excesivă prin raportare la cota sa parte sau la cheltuielile suportate de către ceilalţi coproprietari nu vor putea fi efectuate decât cu acordul acestuia.
(3) Coproprietarul sau coproprietarii interesaţi pot cere instanţei să suplinească acordul coproprietarului aflat în imposibilitate de a-şi exprima voinţa sau care se opune în mod abuziv la efectuarea unui act de administrare indispensabil menţinerii utilităţii sau valorii bunului.

(4) Orice acte juridice de dispoziţie cu privire la bunul comun, actele de
folosinţă cu titlu gratuit, cesiunile de venituri imobiliare şi locaţiunile încheiate
pe termen mai mare de 3 ani, precum şi actele care urmăresc exclusiv
înfrumuseţarea bunului nu se pot încheia decât cu acordul tuturor
coproprietarilor
. Orice act juridic cu titlu gratuit va fi considerat act de
dispoziţie.


In consecinta (in logica mea) dreptul de libera asociere (sau dreptul de refuz al asocierii prin independenta), respectiv Codul Civil, nu se prea respecta in Romania datorita tendintelor la sechele colectiviste din gandirea unora... :D
Daca voi (hasociatia) ma vreti (obedient) eu nu va vreau (deloc). :duh:(anti-Lapusneanu).

Sau vorba aceea... "Mesele ma doreste" :rofl:
Ultima modificare: Miercuri, 27 Iunie 2012
ContSters184021, utilizator

Alte discuții în legătură

Asociatia de proprietari are dreptul sa foloseasca proprietatea comuna ? albuemanoil albuemanoil Sau trebuie sa se limiteye la prevederile legii 230 / 2007 , adica sa gestioneye si sa administreye proprietatea comuna . (vezi toată discuția)
Teava comuna distrigaz oneramo oneramo Buna, Va rog sa ma ajutati cu un raspuns in urmatoarea situatie. M-am debransat, cu acordul Asociatiei de proprietari, de la teava comuna DIstrigaz si in ... (vezi toată discuția)
Contributie la plata cheltuielilor quiras quiras Avem situatia urmatoare: -locuiesc intr-un bloc cu 4 etaje ,am contract individual la apa ,electricitate,gunoi,gaze etc.cat despre incalzire....centrala ... (vezi toată discuția)