avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 353 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Contributie la plata cheltuielilor
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Contributie la plata cheltuielilor

Avem situatia urmatoare:
-locuiesc intr-un bloc cu 4 etaje ,am contract individual la apa ,electricitate,gunoi,gaze etc.cat despre incalzire....centrala termica la nivel de oras nu mai exista si fiecare si-a montat centrala proprie.
-iar ,de curand ,s-a infiintat o asociatie la nivel de oras ,chipurile cu 50+1
si s-a stabilit o cota fixa ce trebuie platita lunar pe fiecare apartament.
Intrebarea este :te poate obliga reprezentantii acestei asociatii sa platesti acea contributie , avand in vedere ca ai contracte individuale la utilitati si gospodarirea se face in comun cu ceilalti locatari de pe scara ?! Sincer,am venit in acest orasel de 12 ani si nu am avut asociatie ,ne-am descurcat de minune ,iar acum cineva a pus la cale infiintarea asociatiei . Sincer ,dvs. ati plati? Sau mai bine zis ce se poate face ?
Am tot citit la legi ,dar ,se pare ca mai trebuie si experienta in domeniu !
Ultima modificare: Miercuri, 19 Februarie 2014
quiras, utilizator
Cel mai recent răspuns: grandanat , utilizator 09:46, 27 Februarie 2014
Daca faceti parte dintr-o asociatie de proprietari, indiferent ca sunteti sau nu membru al acesteia, pentru apartament trebuie sa platiti cheltuieli care se repartizeaza pe cota-parte indiviza.
In aceste cheltuieli intra:
- cheltuieli administrative (detergent, maturi, hartie, pixuri, materiale de cazarmare, materiale de birotica etc)
- cheltuieli cu lucrarile de intretinere, reparatii si modernizare pentru proprietatea comuna;
- cheltuieli salariale pentru cei care se ocupa cu administrarea asociatiei, personalul ingrijitor, membrii conducerii asociatiei;
- service pentru ascensoare, interfon, camere video etc., daca e cazul;
- fond de rulment;
- fond de reparatii.

"Sincer", platim :)
Ultima modificare: Joi, 20 Februarie 2014
elga50, moderator
@elga50
Din tot ce ati mentionat nu se justifica nimic!Repet,ne autogospodarim ,asa cum am tot facut-o de 12 ani incoace! Nu se plateste dupa cota indiviza ci o suma fixa !

Ultima modificare: Joi, 20 Februarie 2014
elga50, moderator
Intelegeti si intelegem ca pana acum, timp de 12 ani nu ati facut parte dintr-o asociatie de proprietari si va gospodareati singuri.

Acum faceti parte dintr-o asociatie de proprietari - care are niste costuri (pentru cei care se trezesc vorbind, facand confuzie intre o asociatie si o cladire).
Adica proprietarii dv., o parte din ei, au aderat la aceasta asociatie care functioneaza in baza legii 230/2007 de infiintare, organizare si functionare a asociatiilor de proprietari. Aceasta lege are niste norme de aplicare cuprinse in HG 1588/2007.
Principiul de baza al Legii 230/2007 este de administrare a proprietatii comune care nu inseamna numai gospodarirea acelei cladiri, ci si reprezentarea proprietarilor din cladire, intr-o forma organizata si legala, fata de terti, contracte de furnizare a utilitatilor, prestare de servicii, reprezentare in instanta etc.
Toata aceasta administrare, incluzand cheltuieli pentru administrarea si intretinerea proprietatii comune, presupune si niste costuri pe care noua asociatie vi le repartizeaza ca suma fixa fiecarui apartament.

Va cred ca era mai bine inainte, va cred ca nu va convine sa platiti pentru ceva pe care nu-l puteti controla, dar cred ca e cazul sa vorbiti cu vecinii dv. si sa vedeti care din ei au aderat la aceasta asociatie si daca numarul lor a fost acea masa critica de 50% + 1 de proprietari care au facut posibila aderarea blocului dv. la acea asociatie.

Interventie moderator

Dati-mi voie sa stiu mai bine ca dv. ce este ontopic sau offtopic. Expresia offtopic a fost folosita ca sa nu scriu un cuvant mai tare pentru o interventie care nu avea nimic de-a face cu un raspuns corect si nici macar cu un raspuns.

Si daca acea "taxa" se numea altfel o plateati?
Probabil edilii respectivului oras au stabilit sa mai puna un bir locuitorilor si nu au stiut cum, daca se numea "Taxa pentru infrumusetare cladiri" (si nu dadeau nici o lavabila) o suportati mai usor, sau daca puneau bariere la intrarea in oras (ca stim noi cine), dar sa plateasca locuitorii acelui oras, era mai bine?
In curand o sa fie introdusa si "Taxa pe aer" si o sa platim in functie de cat de poluat este aerul in zona in care locuim!
Inaintea cui sa ne reprezinte daca noi avem contracte individuale la toate utilitatile?!
OK,vorbesc si cu vecinii !Dar daca 50%+1 imi spune ca nu au aderat la aceasta asociatie , atunci ce se intampla?!

Alte discuții în legătură

Drept de vot in adunarea generala Monitulescu Monitulescu Buna ziua, Imi poate spune cineva in ce masura pot conta voturile in cadrul Adunarii Generale si daca proprietarii pot fi alesi in structurile de conducere ... (vezi toată discuția)
Desfiintarea unei asociatii de proprietari albuemanoil albuemanoil Ce demersuri legale trebuiesc facute pentru desfiintarea unei A. P. ? Motivele sunt urmatoarele : 1. nu exista un acord de asociere ; 2. nu exista o ... (vezi toată discuția)
Corectie statut asociatie de proprietari grandanat grandanat Buna seara, Am nevoie de cateva sfaturi din experienta domnilor voastre. Pe scurt, Ne-am saturat sa fim capusati de atatia ani de 2 spatii comerciale de ... (vezi toată discuția)