avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 674 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Corectie statut asociatie de proprietari
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Corectie statut asociatie de proprietari

Buna seara,
Am nevoie de cateva sfaturi din experienta domnilor voastre.

Pe scurt,
Ne-am saturat sa fim capusati de atatia ani de 2 spatii comerciale de la parterul blocului care nu au platit niciodata nici un leu. Mai ales ca unul este al primariei.

M-am uitat peste actele asociatie si am constatat urmatoarele:

1. In acordul de asociere cele 2 spatii sunt mentionate in sectiunea in care s-au enumerat proprietatile.
Insa apare cu pixul o completare ulterioare: "care nu fac parte din asociatie"

Desemenea numarul total al proprietarilor imobiliare este calculat fara cele 2 spatii de la parter, si aceste nu sunt trecute nici in anexa cu lista de semnaturi.

2.In statutul asociatie nu apare nimic referitor la proprietatile ce intra in componenta din asociatiei.Exista doar un Anexa - Act constitutiv cu lista de proprietari (fara cele 2 spatii comerciale) si semnaturi.


Intrebarile mele ar fi urmatoarele.

1. In situatia data chiar este necesar sa modificam statutul pentru a putea avea pretentii la cheltuieli de intretinere din partea celor 2 spatii comerciale ?

2.In ce masura lipsa acestora din statulul asociatiei ar putea sa conteze intr-un eventual proces ?

3.Din cunostintele mele, statulul este important, nu acordul de asociere. Acordul de asociere nu poate fi refacut sau modificat, iar intre timp legislatia se poate schimba, deci din punctul meu nu este relevant. Important este statulul.
Exista un principiu fundamental care se aplica universal in legislatie - "Principiul prevalenţei economicului asupra juridicului"
In traducere, inseamna ca orice inscris in acte care contravine realitatii, nu are valoare. In statut pot sa-l trec si pe vecinul de vizavi, iar judecatoria sa nu observe greseala. Asta insa nu inseamna ca pot sa-i repartizez cheltuieli ca si cum ar face parte din asociatie.
Analizand din acest unghi consider ca o modificare de statut nu ar fi necesara. N-ar conta nici macar in instanta. Dvs ce credeti?

Multumesc anticipat si va doresc tuturor o seara buna


Ultima modificare: Vineri, 17 Octombrie 2014
grandanat, utilizator
Cel mai recent răspuns: Adriantot , moderator 22:22, 18 Octombrie 2014
Cred ca la intocmirea acestor documente pentru infiintarea asociatiei, cine le-a intocmit nu avea destula experienta si a comis o eroare care trebuie indreptata.

Acordul de asociere trebuie sa descrie proprietatile individuale si proprietatea comuna pentru intregul condominiu, deci inclusiv cele 2 spatii comerciale, deoarece exista proprietate comuna la a carei intretinere, reparatie si modernizare trebuie sa participe toti proprietarii, indiferent ca sunt sau nu membri ai asociatiei de proprietari.
De exemplu, atunci cand se repara terasa, trebuie sa participe si spatiile comerciale deoarece si ele se afla sub acelasi acoperis ca si proprietarii din bloc.
In mod special, in cazul acestui tip de blocuri in care spatiile comerciale nu au legatura cu intrarea in scarile de bloc, in acordul de asociere la descrierea proprietatii comune trebuie facuta demarcatia intre proprietatea comuna care include spatiile comerciale - pentru cheltuielile privind terasa, fatadele, instalatiile de alimentare cu apa, canalizare, caldura, reparatii ale subsolului, deratizari, dezinsectii, etc. .... si proprietatea comuna numai a proprietarilor care au acces pe scarile de bloc care include spatiile comune din aceste scari si de unde sunt excluse cele doua spatii comerciale si care bineinteles nu vor participa la cheltuielile privind aceste spatii - ascensor, zugravirea holurilor, interfon, camere video interioare etc.
In tabelul cu semnaturi trebuia sa fie insirate toate proprietatile individuale, inclusiv spatiile comerciale si semna numai cine dorea sa se asocieze. Era necesar sa aveti 50% +1 dintre proprietari care sa fi semnat, indiferent de suprafata detinuta.

Statutul asociatiei reglementeaza modul cum se organizeaza si functioneaza asociatia, insotit de asemenea de un tabel cu aceleasi semnaturi ca si la acordul de asociere.

Actul constitutiv, insotit de o anexa cu aceleasi semnaturi ca si cele de sus si care releva care proprietari au fost de acord initial cu infiintarea asociiatiei.

Fiecare document este la fel de important si are rolul sau in crearea asociatiei:
- acordul de asociere = descrierea proprietatii (individuale si comune) asa cum este ea in teren, proprietate comuna pentru toti, proprietatea comuna pentru proprietarii de deasupra spatiilor comerciale;
- statutul = modul de organizare si functionare a asociatiei;

La dv., in acordul de asociere, este o inconsecventa si anume ca sunt enumerate proprietatile, inclusiv spatiile comerciale, dar din totalul suprafetei ele sunt excluse, ceea ce nu este normal. Plus ca nu exista acea departajare intre proprietatea comuna care sa le includa si proprietatea comuna care sa le excluda si de aici imposibilitatea de a le pretinde cheltuielile la care ar trebui sa contribuie ca facand parte din condominiul intreg.
Aceste spatii trebuia sa fie incluse in calculul suprafetei si nu avea importanta daca se asociau sau nu, ele ar fi putut fi puse la plata cheltuielilor comune cu restul proprietarilor conform cu proprietatea comuna unde ar fi fost incluse.

Ca sa puteti repara aceasta situatie, cred ca ar trebui sa refaceti acordul de asociere cu descrierea proprietatii.
Am inteles,
vom face un act aditional la acordul de asociere prin care sa reiasa ca sunt incluse si cele 2 proprietati de la parter, precum si lista completa a proprietarilor impreuna cu cota parte indiviza
Alte sugestii ?

Orice modificare a actelor constitutive (acord sau statut) se fac numai prin judecatorul delegat cu intregul tabiet ca la infiintarea asociatiei de proprietari si cu acordul a minim 2/3 din proprietarii membri ai asociatiei.
Este mai usor sa infiintati din nou asociatia de proprietari cu acordul a minim 50% + 1.
Aceasta poate este necesar avand in vedere legea 230/2007 daca infiintarea asociatiei s-a facut inainte de 2007.
Dar pana atunci mai verificati inca odata acordul si statutul. Vedeti acea modificare cu pixul ca poate nu este adevarata si a fost facuta dupa obtinerea incheierii judecatoresti. In acest caz acele spatii poate ca sunt in asociatie.
Apoi mai verificati inca un aspect. Atunci cand se infiinteaza o asociatie se descrie blocul, blocurile cu tot ce exista: apartamente, spatii comerciale... in mod sumar, dar poate fi o fraza explicita care sa arate ca asociatia dumneavoastra cuprinde blocul X si blocul Y cu toate apartamentele si spatiile cu alta destinatie din acele blocuri.
Apoi se intocmesc tabele pe fiecare scara de bloc unde sunt trecute apartamentele si spatiile cu alta destinatie, cu semnatura de acord a proprietarilor. Ori daca legea permite infiintarea asociatiei cu semnatura a 50%+1, ceilalti nu inseamna ca sunt "in afara asociatie" ci sunt tot in asociatie numai ca nu sunt inca membri ai asociatie. Verificati daca pe tabele sunt trecute si spatiile de care discutati.
Dar aceste spatii au contracte, toate contractele incheiate direct cu furnizorii sau aveti furnizori a caror factura o impartiti cu acestia?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Aderare la asociatia de proprietari cretuadrian cretuadrian Buna ziua, In complexul nostru a fost infiintata asociatia de proprietari pe 10 blocuri, intre timp au mai fost construite cateva blocuri. Cum pot adera ... (vezi toată discuția)
Spatii comerciale care nu fac parte din asociatia de proprietari caragiu caragiu Desi pare greu de crezut inca mai sunt spatii comerciale situate la parterul blocurilor care nu au acord de asociere cu asociatia de proprietari. Nepasare, ... (vezi toată discuția)
Infiintare asociatie de proprietari vidus vidus Buna ziua, vreau sa infiintez o asociatie de proprietari insa am cateva nelamuriri. 1. Statulul trebuie atestat sau autentificat ori este valabil ca ... (vezi toată discuția)