Buna ziua,
vreau sa infiintez o asociatie de proprietari insa am cateva nelamuriri.
1. Statulul trebuie atestat sau autentificat ori este valabil ca inscris sub semnatura privata?
2. Unde se stabileste sediul asociatiei, este nevoie de comodat? Nu exista un spatiu unde se vor incasa banii, se doreste ca acesat operatiune sa se faca in scara blocului si nu stiu ce sa fac cu sediul, unde il declar?
3. Unde peun actele, la Administratia Finantelor Publice sau la Judecatorie?
4. Pe lanaga: statut, acord de asociere, procesul-verbal al adunarii generale de constituire si avizele de la furnizori se mai depun si alte acte? Este nevoie de foaia de avere si fotocopie de pe contractele de vanzare-cumparare al proprietarilor sau extras de carte funciara?
Art. 8. (1) Cererea pentru dobândirea personalităţii juridice a asociaţiei de proprietari împreună cu statutul, acordul de asociere şi procesul-verbal al adunării generale de constituire se depun şi se înregistrează la organul financiar local în a cărui rază teritorială se află clădirea.
(2) Statutul şi acordul de asociere se întocmesc în baza Legii nr. 230/2007.
(3) Acordul de asociere trebuie să conţină:
a) adresa şi individualizarea proprietăţii individuale, potrivit actului de proprietate;
b) numele şi prenumele tuturor proprietarilor;
c) descrierea proprietăţii, cuprinzând: descrierea clădirii, structura clădirii, numărul de etaje, numărul de apartamente structurate pe număr de camere, numărul spaţiilor cu altă destinaţie decât aceea de locuinţă, suprafaţa terenului aferent clădirii;
d) enumerarea şi descrierea părţilor aflate în proprietate comună;
e) cota-parte indiviză ce revine fiecărui proprietar din proprietatea comună.
(4) Asociaţia de proprietari dobândeşte personalitate juridică în baza încheierii judecătorului-delegat desemnat la organul financiar local de către preşedintele judecătoriei în a cărei circumscripţie teritorială se află clădirea.
(5) Încheierea se dă fără citarea părţilor şi este executorie.
(6) Încheierea este supusă recursului în termen de 5 zile de la comunicare. Recursul se judecă cu citarea părţilor.
Art. 9. Înscrierea ulterioară în asociaţia de proprietari a proprietarilor care nu au fost prezenţi la adunarea generală de constituire şi care nu şi-au dat consimţământul în condiţiile prevăzute la art. 7 se face la cererea scrisă a acestora, fără alte formalităţi. Viitorul proprietar din condominiu solicită să devină membru al asociaţiei de proprietari prin semnarea unui act adiţional la acordul de asociere fără alte formalităţi.
Art. 10. Înscrierea în cartea funciară a proprietăţii individuale şi a condominiului se face potrivit dispoziţiilor legale în materie.
Art. 11. După înfiinţarea asociaţiei de proprietari aceasta se identifică prin denumire, adresa condominiului, încheierea judecătorului delegat sau orice alt document legal acordat la înfiinţare şi codul de identificare fiscală al asociaţiei. Actele care emană de la asociaţiile de proprietari vor cuprinde atributele de identificare.
Alte detalii mai gasiti si in :
H.G. 1588/2007
Norme metodologice de aplicare a Legii nr. 230/2007 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea asociaţiilor de proprietari
Publicata in Monitorul Oficial, Partea I nr. 43 din 18/01/2008
@vidus
In primul topic din aceasta sectiune intitulat Documentatie specifica asociatiilor de proprietari veti gasi un ghid pentru infiintarea asociatiilor de proprietari.
@vidus,
]1. Statutul nu trebuie "atestat" (???) sau autentificat. Este un statut adoptat de adunarea generala a asociatiei de proprietari si semnat in final de presedintele asociatiei.
2. In acea scara a blocului de care vorbiti, probabil ca va amenajati un birou. Declarati sediul asociatie la adresa : "Spatiu amenajat" parter, scara B, bloc 765, strada Florilor , nr 21, cod postal ....,. locaitatea..., judetul...
3. Intrebati la Serviciul de indrumare a asociatiilor de proprietari din orasul dv. sa va spuna unde este biroul "judecatorului delegat". La noi judecatorul delegat are un birou intr-o anexa a primariei (in cadrul Directiei de finante publice locale).
4. Mergeti la biroul "judecatorului delegat" si-o sa gasiti un afis pe usa acestuia in care se specifica toate documentele ce trebuiesc depuse la dosar.