avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 411 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... informatie
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

informatie

Caz concret, imobil nou 9 apartamente cate 3 / scara, dat in folosinta 2008.
Datorita contextului actual antreprenorul a reusit sa vanda doar 3 apartamente, restul de 6 ap. ramanand in proprietatea sa.

Ce demersuri trebuie facute in aceasta situatie , astfel incat cei 3 noi proprietari sa infiinteze o asociatie de locatari?

Multumesc
Cel mai recent răspuns: Adriantot , moderator 15:28, 8 Aprilie 2009
LEGEA 230/2007

Art. 5. - (1) Asociatia de proprietari se infiinteaza prin acordul scris a cel putin jumatate plus unu din numarul proprietarilor apartamentelor si spatiilor cu alta destinatie decat aceea de locuinta, din cadrul unei cladiri. Acordul se consemneaza intr-un tabel nominal, anexa la acordul de asociere.
(2) In cladirile de locuinte cu mai multe tronsoane sau scari se pot constitui asociatii de proprietari pe fiecare tronson ori scara in parte numai in conditiile in care nu exista o proprietate comuna aferenta tronsoanelor sau scarilor care nu poate fi delimitata.
(3) Daca este cazul, asociatiile de proprietari infiintate pe scari sau tronsoane de cladire isi reglementeaza intre ele raporturile juridice cu privire la aspectele tehnice comune acestora, printr-o anexa la acordul de asociere.
Art. 6. - (1) Cererea pentru dobandirea personalitatii juridice a asociatiei de proprietari impreuna cu statutul, acordul de asociere si procesul-verbal al adunarii generale de constituire se depun si se inregistreaza la organul financiar local in a carui raza teritoriala se afla cladirea.
(2) Statutul si acordul de asociere se intocmesc in baza prezentei legi.
(3) Acordul de asociere trebuie sa contina:
a) adresa si individualizarea proprietatii individuale, potrivit actului de proprietate;
b) numele si prenumele tuturor proprietarilor;
c) descrierea proprietatii, cuprinzand: descrierea cladirii, structura cladirii, numarul de etaje, numarul de apartamente structurate pe numar de camere, numarul spatiilor cu alta destinatie decat aceea de locuinta, suprafata terenului aferent cladirii;
d) enumerarea si descrierea partilor aflate in proprietate comuna;
e) cota-parte indiviza ce revine fiecarui proprietar din proprietatea comuna.
(4) Asociatia de proprietari dobandeste personalitate juridica in baza incheierii judecatorului-delegat desemnat la organul financiar local de catre presedintele judecatoriei in a carei circumscriptie teritoriala se afla cladirea.
(5) Incheierea se da fara citarea partilor si este executorie.
(6) Incheierea este supusa recursului in termen de 5 zile de la comunicare. Recursul se judeca cu citarea partilor.
Art. 7. - Inscrierea ulterioara in asociatia de proprietari a proprietarilor care nu au fost prezenti la adunarea generala de constituire se face la cererea scrisa a acestora, fara alte formalitati.
Art. 8. - (1) Pentru modificarea sau completarea statutului ori a acordului de asociere este necesar acordul a cel putin 2/3 din numarul proprietarilor membri ai asociatiei de proprietari.
(2) Orice modificare sau completare se inregistreaza la judecatoria care a emis incheierea judecatoreasca de infiintare, fara alte formalitati.
Multumesc mult pentru informatii,
Voi incepe demersurile cu ceilalti proprietari,

O zi buna!
primainvest consulting a scris:

Caz concret, imobil nou 9 apartamente cate 3 / scara, dat in folosinta 2008.
Datorita contextului actual antreprenorul a reusit sa vanda doar 3 apartamente, restul de 6 ap. ramanand in proprietatea sa.

Ce demersuri trebuie facute in aceasta situatie , astfel incat cei 3 noi proprietari sa infiinteze o asociatie de locatari?

Multumesc


Acum este foarte bine sa constituiti o asociatie de proprietari pentru ca parctic sunteti 4 proprietari cu 9 apartamente si e mai usor sa faceti rapid adunarea generala si toate celelalte. Cei 3 care ati cumparat intrati in asociatie fiecare cu apartamentul sau iar proprietarul celor 6 apartamente intra si el in asociatie. Pe masura ce vinde cate un apartament fiecare nou proprietar devine membru al asociatiei de proprioetari doar printr-o simpla cerere. Suprafetele raman aceleasi, utilitatile aceleasi, etc. Chioar la calculul si repartizarea cheltuielilor comune sa le faceti de prima data pe 9 apartamente cu acelasi nume de proprietar la cele 6 nevandute.
Mergeti la primarie la biroul de indrumare a asociatiilor de proprietari. Succes!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Asociatie ContSters69061 ContSters69061 Care este procedura pentru ca un grup de vecini sa se constituie intr-o asocitie? Ei stau la casa - intr-un cartier rezidential-si vor ca toate costurile ... (vezi toată discuția)
Constituire asociatie proprietari IoanAdmin IoanAdmin Buna ziua, Ma poate ajuta cineva cu informatia privind documentele si nr. de exemplare ce trebuie intocmite pentru constituirea unei noi asociatii de ... (vezi toată discuția)
Infiintare asociatie de proprietari Veronica Popescu Veronica Popescu REPREZINT 6 APARTAMENTE DINTR-UN BLOC DE 2 ETAJE. NE-AM HOTARAT SA INFIINTAM ASOCIATIE DE PROPRIETARI INSA NU STIM DACA LA INFIINTAREA ACESTEIA TREBUIE ... (vezi toată discuția)