avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1063 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Comunicarea unei hotarari judecatoresti se face in 7 ...
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Comunicarea unei hotarari judecatoresti se face in 7 zile de la pronuntarea ei?

Mai este actuala prevederea Cod Proc. Civ art 261 (3) "Hotărârea se va comunica părţilor, în copie, în cazul în care este necesar pentru curgerea termenului de exercitare a apelului sau recursului. Comunicarea se va face în termen de 7 zile de la pronunţarea hotărârii."?
Trebuie sa fac recurs si nu mi-a fost trimisa hotararea.

Va multumesc
Cel mai recent răspuns: mancipri , utilizator 08:32, 23 Decembrie 2013
Alineatul 3 al art. 261 Cod procedura civila este o prevedere pur si simplu uitata in acest act normativ. In prezent instantele nu au cum sa comunice hotararile judecatoresti in sapte zile de la pronuntare si nici nu le comunica. Am explicat pe larg toata povestea mai jos, intr-o discutie cu doamna Nicoleta Romascanu:
www.avocatnet.ro/content/for...

Pe scurt, povestea este aceasta: in perioada 1998-2000 s-a facut reforma in justitie. Reforma a constat in comunicarea doar a dispozitivului hotararii, nu a hotararii motivate. Motivele se comunicau ulterior si numai daca declarai apel sau recurs. In acea perioada hotararile (nemotivate, repet) trebuiau comunicate in termenul de 7 zile. Primeai solutia "respinge" sau "admite" si declarai apel sau recurs tot fara a-ti motiva calea de atac.

Reforma aceasta a generat atat haos incat, la inceputul anului 2001, a fost oprita. Problema este ca nimeni nu si-a dat seama nici pana in ziua de astazi ca alineatul 3 al art. 261 nu mai are ce sa caute in Codul de procedura civila. Comparati art. 261, alin. (3), teza I Cod procedura civila cu art. 266, alin. (3) din acelasi act normativ si veti vedea ca sunt doua prevederi identice. Acesta este art. 261, alin. (3), teza I:
Hotărârea se va comunica părţilor, în copie, în cazul în care este necesar pentru curgerea termenului de exercitare a apelului sau recursului.

Art. 261, alin. (3), teza II Cod procedura civila, adica acesta:
Comunicarea se va face în termen de 7 zile de la pronunţarea hotărârii.

este nu numai o reminiscenta a unui act normativ de foarte mult timp abrogat, insa in prezent este in contradictie cu art. 264, alin. (1) Cod procedura civila. Nu poti sa comunici o hotarare judecatoreasca in 7 zile de la pronuntarea ei insa sa o motivezi in 30 de zile.
Ultima modificare: Luni, 2 Aprilie 2012
Gabriela Pintea, Consilier juridic
Va multumesc mult pentru raspuns. Am citit si ce mi-ati indicat. Nu am cultura juridica si Va las pe Dumneavoastra care va pricepeti la acestea sa va exprimati, fara sa comentez aiurea ceva ce nu ma pricep.
Ideea e ca as fi vrut sa cunosc pe ce s-a bazat hotararea, pentru ca vreau sa inregistrez recursul. Pentru ca nu am idee ce anume a luat in considerare instanta, am scris o multime de file; ori daca as fi stiut, m-as fi rezumat la a combate doar ce anume a luat instanta in considerare.
Sincer, imi vine zilnic gandul sa chem Ministerul Justitiei in judecata, pentru ca e incredibila bataia de joc si la adresa noastra care ne cautam dreptatea in justitie dar si la adresa judecatorilor pe care nu-i mai degreveaza de atatea procese; am vazut la Tribunal Bucuresti, judecatori carora li se pretinde sa se concentreze la zeci de procese pe zi (intr-o zi am fost la nr.36 si mi-a venit randul in jur de orele 14...simteam ca o iau razna de atata asteptare in sala si m-am tot gandit cu admiratie la completul de judecata cata rabdare, cata rabdare..), nu m-am mirat nici de ce grefierul mi-a pus vorbe in gura in incheierea de sedinta, nici de ce a omis un lucru extrem de important pentru soarta procesului...Daca n-as fi fost prezenta atatea ore acolo, as fi avut credinta nestramutata ca partea adversa , bogatana, a mituit grefierul...
Numai ca nu stiu daca eu, ca cetatean oarecare, pot chema in judecata Ministerul Justitiei pentru asa motiv...(ca nu vreau daune ca un conflict de munca inceput in 2010 se afla la administrare probe) ci as vrea ca judecatorii sa aiba de judecat max10 procese pe zi... (si-asa mi se pare mult)...ca nu cred ca au cand sa mai citeasca notele de sedinta, cand sa mai aiba si viata personala; ce sa mai retina din 42 de procese, ca peste o luna, sau doua, sa nu mai fie nevoit sa se uite oblic in incheierea anterioara si sa ma oblige iar sa precizez care sunt falsurile care mai fusesera precizate si in nov 2011 si in ian 2012...(!)
Eu inteleg ce spuneti, insa unica solutie este sa asteptati sa vi se comunice hotararea judecatoreasca. Nu are sens sa scrieti ceva pana nu cunoasteti motivarea acesteia (sau considerentele). Aveti tot timpul -15 zile de la comunicare- sa formulati cererea de recurs.

Nu puteti sa chemati in judecata Ministerul Justitiei pentru proasta gestionare a resurselor umane, pentru ca asta se intampla de fapt la nivel de instante. Actiunea ar fi respinsa ca lipsita de interes. Daca nu ma insel eu, de numarul de magistrati care intra in sistem se ocupa Consiliul Superior al Magistraturii si, desi in anul 2011 numarul de dosare a crescut semnificativ, numarul de locuri la INM si cel de magistrati care vor intra direct pe post nu s-a schimbat. Ma opresc aici, nu vreau sa fiu :offtopic: Oricum, noi discutam asta degeaba.
Va multumesc pentru raspunsuri; mai ales pentru ultimul. Macar m-am linistit cu M.J. :)
Termenul prevazut de lege este de 30 de zile insa rolul instantelor fiind foarte incarcat destul de rar se respecta acest termen.
Este recomandabil sa mergeti o data pe saptamana sa intrebati daca a fost redactata hotararea.
Se poate intampla sa fie comunicata si la o adresa gresita sau pur si simplu sa nu fie comunicata desi este redactata.
Am intalnit un caz in care comunicarea nu se facuse desi trecuse un an de la redactare si partea nu intelegea ce s-a intamplat.
Ultima modificare: Joi, 5 Aprilie 2012
CLAUDIU LASCOSCHI, Avocat

Alte discuții în legătură

Termenul legal pentru primirea hotararii (comunicarii) cris_deo cris_deo buna ziua. care este termenul legal in care judecatoriile trebuie sa redacteze si sa trimita hotararile partilor implicate in proces dupa ce s-a solutionat ... (vezi toată discuția)
Comunicarea unei sentinte NAO NAO daca este un termen in care este obligatorie comunicarea unei sentinte?Daca nu se comunica o sentinta partilor ce se intimpla? (vezi toată discuția)
Hotarare ContSters125561 ContSters125561 in cat timp se comunica o hotarare judecatoreasca dupa terminarea procesului? (vezi toată discuția)