Alineatul 3 al art. 261 Cod procedura civila este o prevedere pur si simplu uitata in acest act normativ. In prezent instantele nu au cum sa comunice hotararile judecatoresti in sapte zile de la pronuntare si nici nu le comunica. Am explicat pe larg toata povestea mai jos, intr-o discutie cu doamna Nicoleta Romascanu:
www.avocatnet.ro/content/for...
Pe scurt, povestea este aceasta: in perioada 1998-2000 s-a facut reforma in justitie. Reforma a constat in comunicarea doar a dispozitivului hotararii, nu a hotararii motivate. Motivele se comunicau ulterior si numai daca declarai apel sau recurs. In acea perioada hotararile (nemotivate, repet) trebuiau comunicate in termenul de 7 zile. Primeai solutia "respinge" sau "admite" si declarai apel sau recurs tot fara a-ti motiva calea de atac.
Reforma aceasta a generat atat haos incat, la inceputul anului 2001, a fost oprita. Problema este ca nimeni nu si-a dat seama nici pana in ziua de astazi ca alineatul 3 al art. 261 nu mai are ce sa caute in Codul de procedura civila. Comparati art. 261, alin. (3), teza I Cod procedura civila cu art. 266, alin. (3) din acelasi act normativ si veti vedea ca sunt doua prevederi identice. Acesta este art. 261, alin. (3), teza I:
Hotărârea se va comunica părţilor, în copie, în cazul în care este necesar pentru curgerea termenului de exercitare a apelului sau recursului.
Art. 261, alin. (3), teza II Cod procedura civila, adica acesta:
Comunicarea se va face în termen de 7 zile de la pronunţarea hotărârii.
este nu numai o reminiscenta a unui act normativ de foarte mult timp abrogat, insa in prezent este in contradictie cu art. 264, alin. (1) Cod procedura civila. Nu poti sa comunici o hotarare judecatoreasca in 7 zile de la pronuntarea ei insa sa o motivezi in 30 de zile.