Stimate forumist,
Precum am mai scris, procedura în fața CEDO se desfășoară în două etape principale:
1. etapa admisibilității în principiu
2. etapa de după declararea cererii admisibilă în principiu.
Dacă ce-a de-a doua etapă este publică pe potalul CEDO, respectiv HUDOC și este contradictorie cu Statul Român, prima etapă nu este publică, desfășurându-se exclusiv între dvs. și juriștii Diviziilor române de la CEDO.
Din păcate, cu cât are mai multe deficiențe o cerere CEDO inițială, deficiențe care sunt necesar să fie lămurite prin precizări și suplimentări de acte, cu atât se prelungește această etapă.
Din punctul meu de vedere, un indiciu al posibilei soluții de admisibilitate în principiu îl puteți avea atunci când, după ultima comunicare cu juriștii CEDO ( în care ați suplimentat cererea ) a trecut un timp îndelungat, de peste 6 luni, un an. În general acesta este termenul în care se primește un răspuns negativ, calculat de la ultima comunicare. Per a contrario, dacă nu l-ați primit, cererea poate fi admisibilă în principiu.
Pentru a înțelege mai bine procedurle CEDO, vă fac, în cele ce urmează, o conturare a etapelor principale:
1. etapa admisibilității în principiu,
Reprezintă etapa în care aplicantul va primi, în debutul corespondenței cu juriștii CEDO, o adresă cu valoare strict de confirmare de primire. Aplicantul va fi încunoștiințat oficial despre receptarea cererii de către CEDO dându-se un număr și un nume cererii : 11111/2012, X contra României.
Se vor atașa și 10 autocolante conținând un cod de bare.
Se va iniția o anumita corespondență cu juristii CEDO.
- aveti nevoie de toate hotararile pronuntate in cauza dvs, precum si de cerereile importante, cum ar fi: cererea introductiva de instanta, apeluri, raspunsuri, notificari....
- aceasta etapa este strict in limba romana si nu aveti nevoie decat de copii tip xerox, in nici un caz nu dati banii pe traduceri autorizate...
- este necesar să nu redactați o cerere în stilul recursului intern, fiind dorită arătarea drepturilor încălcate, precum și jurisprudența Curții,
Repet, în cazul în care această etapă se finalizează cu un insucces - inadmisibilitate vădită - veți fi înștiințată în 6 luni -1 an de la ultima comunicare cu juriștii. Înștiințarea de inadmisibilitate vădită nu este motivată și nu poate fi atacată în nici un mod.
Pe de altă parte, dacă cererea este admisibilă în principiu, înștiințarea durează mult mai mult și are o formă specială.
2. etapa de după declararea cererii admisibilă - Curtea declară cererea ca nefiind vădit inadmisibilă.
Astfel, în cazul nedeclararii inadmisibilitatii, va exista o etapa contradictorie cu Statul Roman, in engleza sau franceza- limbile oficiale ale Curtii.
Aceasta etapa esteușor de observat deoarece Curtea va avertizeaza special, omunicandu-va si asa-numitele: Statement of Facts si Questions to the Parties.
Tot acum se pune în vedere părții ca procedurile se vor desfasuraîn limbile engleză și franceză- limbile ale Curtii si ca este de dorit angajarea unui avocat spre a va reprezentaaceste limbi, in caz ca nu aveti. Cata vreme nu aveti astfel de comunicari, prima etapa nu este finalizata.
O altă caracteristică a celei de-a doua etape o constituie publicitatea acesteia, dacă prima etapă nu este publică, cererea fiind cunoscută doar de dvs, de acum înainte veți avea indemana si portalul CEDO (www.echr.coe.int), respectiv HUDOC, pe care puteti verifica anterior-amintitele comunicari.
După ce procesul în fața CEDO s-a încheiat iar, în cazul fericit, CEDO va constata încălcarea unor drepturi sau libertăți apărate de Convenție și Protocoalele sale, la un moment dat, CEDO va motiva hotărârea dată.
Cu stimă.
Bună seara,
Vă mulţumesc cu mult respect pentru răspunsurile primite.
Dacă îmi permiteţi,aş mai dori să menţionez următoarele:am primit număr de înregistrare din partea CEDO,am primit codul de bare.Am trimis toate actele solicitate de acest for.Într-o scrisoare de confirmare CEDO mi-a solicitat să relatez ceea ce se întâmplă în continuare privind acest caz.M-am conformat.Am relatat tot ceea ce se întâmplă,de fiecare dată primind scrisoare de confirmare din partea CEDO.
Mă nedumereşte faptul că imediat se fac şapte ani de când această petiţie se află la CEDO,dar nu mi s-a comunicat nimic de admisibilitate/inadmisibilitate.Am observat faptul că oricine a avut petiţie la CEDO,li s-a comunicat în câteva luni admisibilitatea/inadmisibilitatea petiţiei.ªi am trimis la CEDO de două ori scrisoare prin care am întrebat care este soarta petiţiei noastre.Cum v-am mai spus,nu mi s-a dat un răspuns concret,spunându-mi-se că au prea mult de lucru din cauza numeroaselor petiţii din ţara noastră.
Doresc să mai menţionez faptul că am respectat termenul de şase luni,am respectat termenul trimiterii actelor solicitate de CEDO(şase săptămâni.)Iar aici,în ţară,ultima instanţă la care am apelat ,fiind Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie Bucureşti.
Cu respect vă mulţumesc că mi-aţi citit scrisoarea. Cu deosebit respect,
Etelka Palffy
Stimată doamnă,
Precum v-am răspuns, având în vedere că nu ați primit comunicarea inadmisibilității /admisibilității, presupun că vă aflați în prima etapă. Câtă vreme cererea se află în prima etapă, nu este accesibil HUDOC-ul referitor la cazul dvs, etapa nefiind publică.
În privința celor 7 ani, îmi pare rău, dar aceasta este situația. Totuși, precum v-am arătat, indiciul posibilei soluții îl puteți avea de la ultima comunicare cu CEDO, neavând importanță data depunerii cererii. Dacă a trecut peste un an, sperăm într-o admisibilitate.
Cu stimă.