Legea sanatatii din Romania prevede extrem de clar persoanele care beneficiaza de asistenta medicala gratuita. In mare se incadreaza in prevederile legii pensionarii, gravidele, somerii, elevii si studentii pana la implinirea varstei de 26 de ani. Baiatul dvs a realizat venituri din contracte de munca. El este asigurat astfel doar pe durata desfasurarii acelor contracte si DOAR pe teritoriul statului unde a cotizat. In toata UE primeste asistenta medicala in urgenta. Asa este si normal. Incercati dvs sa mergeti in Spania la medic. Daca nu este urgenta medicala tratata in serviciul de urgenta, va arata usa. Asa este normal.
Din moment ce exista obligatia reglementata prin lege de a te asigura si nu poti face dovada platii contributiei,esti considerat debitor ,dator la FNUASS,perioada luata in calcul este cea pt.toate creantele catre stat ,si anume 5 ani.
Deci,se va lua in calcul in acest sens, perioada anilor 2007-2012,iar in functie de situatia concreta ,adica s-au realizat/nu s-au realizat venituri,s-a contribuit/nu s-a contribuit pt. acele venituri,casa va stabili datoria concreta.
Va incadrati fie la art.28din Norme 617/2007:
ART. 28
Persoanele care au obligatia de a se asigura si nu pot dovedi plata contributiei sunt obligate pentru a obtine calitatea de asigurat sa achite contributia legala pe ultimele 6 luni, daca nu au realizat venituri impozabile pe perioada termenelor de prescriptie privind obligatiile fiscale. Contributia in acest caz se calculeaza la salariul minim brut pe tara in vigoare la data platii, calculandu-se majorari de intarziere. Nivelul majorarilor de intarziere este cel in vigoare la data platii.
fie la prevederile art30:
ART. 30
(1) Persoanele care au obligatia de a se asigura si nu pot dovedi plata contributiei sunt obligate pentru a obtine calitatea de asigurat sa achite atat contributia legala lunara si obligatiile fiscale accesorii prevazute la art. 28 pentru perioada in care au realizat venituri impozabile, cat si contributia legala lunara, precum si majorarile de intarziere prevazute la art. 28 sau, dupa caz, obligatiile fiscale accesorii, pentru perioada in care nu au fost realizate venituri impozabile pe o perioada mai mare de 6 luni.
(2) Dispozitiile alin. (1) se aplica situatiilor in care in cadrul termenelor de prescriptie exista atat perioade in care s-au realizat venituri impozabile, cat si perioade in care nu s-au realizat astfel de venituri. In cazul in care perioada in care nu s-au realizat venituri impozabile este mai mica de 6 luni, se achita contributia legala lunara proportional cu perioada respectiva, inclusiv majorarile de intarziere si obligatiile fiscale accesorii, dupa caz. Nivelul majorarilor de intarziere este cel in vigoare la data platii