avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 871 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Problemele profesionale ale ... Avocatura - între reformã ºi închistare
Discuție deschisă în Problemele profesionale ale consilierilor juridici

Avocatura - între reformã ºi închistare

Avocatnet a publicat, în pagina de ştiri, un articol referitor la Ordonanta de urgenta nr. 159/2008 privind modificarea si completarea Legii nr. 51/1995 pentru organizarea si exercitarea profesiei de avocat

"Pe 12 noiembrie, Guvernul a adoptat, la initiativa Ministerului Justitiei, Ordonanta de urgenta nr. 159/2008 privind modificarea si completarea Legii nr. 51/1995 pentru organizarea si exercitarea profesiei de avocat, care a fost publicata miercuri in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 792. "

În pagina respectivă poate fi accesat conţinutul ordonanţei de urgenţă.

Deoarece ordonanţa reglementează, printre altele, accesul în profesia de avocat (eliminînd posibilitatea accesului, fără examen, a celor care au îndeplinit, timp de 10 ani funcţii juridice - notar, consilier juridic, magistrat), consider că ea prezintă un interes aparte pentru consilierii juridici.

Pagina de ştiri fiind mult mai puţin accesată decît forumul, cred că este util un topic referitor la această ordonanţă, care poate fi accesată la adresa următoare:

www.avocatnet.ro/content/art...

Aştept cu interes opiniile tuturor juriştilor.

Liviu S.Bordaş
Cel mai recent răspuns: Aurelian Cîcu , Consilier juridic 09:55, 15 Ianuarie 2009
Da, nu cred ca trebuia eliminata posibilitatea accesului fara examen in profesia de avocat a celor cu vechime de 10 ani in functii juridice.
Ma asteptam la o lege care sa ne cuprinda pe toti (avocati, consilieri).
Eu sunt si mai mahnita de "perfectionarea" care poate fi organizata numai de Barou sau UNBR. Mai ales ca vad ca se organizeaza deja in sensul asta si, sincer, nu mi se pare deloc interesanta.


Ultima modificare: Vineri, 28 Noiembrie 2008
Gabriela Mihai, Avocat
O mare prostie ordonanta asta.Spiritul de casta a invins iarasi. In loc sa se modernizeze organizarea avocaturii, sa se gaseasca o modalitate de unificare a profesiei de avocat cu cea de consilier juridic conforma cu organizarea din UE a profesiilor juridice, se introduce o noua bariera la intrarea in avocatura (daca mai era cazul).Daca un consilier juridic e licentiat in drept, are masterat, are 5 ani vechime in profesie, a reprezentat in numeroase litigii societatea unde lucreaza, de ce mai e necesar un alt examen la intrarea in avocatura si un alt stagiu de 2 ani pe langa un avocat?Totul se rezuma la bani in privinta organizarii avocaturii.Consilierii juridici vor mai purta roba ,de acum , sau daca o vor purta , in procese, vor face puscarie? Legea consilierului juridic 514/2003, de trista amintire, ne trimite la legea avocaturii, adica la organizarea unei profesii cu care suntem incompatibili,ceea ce inseamna ca odata cu aparitia noilor reglementari din avocatura ar trebui sa se modifice si legea consilierilor juridici.E nevoie mai mult ca oricand de o unitate a consilierilor juridici si de o initiativa legislativa de modificarea legii 514/2003 in sensul exercitarii profesiei de consilier juridic in mod independent.
Totusi nu cred ca e vorba doar de pregatirea profesionala organizata de barou, altfel la ce bun hotararea 14, deja discutata pe forum, precum si ? www.avocatnet.ro/content/for...

In plus, nu inteleg de ce conferintele organizate de barou nu pot fi frecventate de avocatii stagiari... pe site scrie clar ca "se va determina dupa verificari in tabloul avocatilor ca parte din solicitanti nu au vocatia de a participa (fiind avocati stagiari sau suspendati)."

Poate ar fi util sa vedem si cati avocati au depus ingrata declaratie la CAA, prevazuta de hotararea UNBR 421 [ link extern ]
Dupa parerea mea e o aberatie sa impui ca o persoana sa se oblige sa fie de acord cu ceva, in cazul de fata cu "să fiu suspendat din profesie fără nici o altă somaţie sau punere în întârziere şi exonerez organele de conducere ale profesiei de orice procedură prealabilă suspendării". Voua vi se pare legal ca lucrul asta sa nu fie reglementat prin actele de reglementare a profesiei, ci sa fii obligat sa fii de acord?
in legatura cu acest subiect ma intereseaza ce se intampla cu cei definitivati intr-o profesie juridica care sa zicem dau examen si il promoveaza mai intra sau nu ca avocati definitivi?
Se pare ca nu. Scopul acestei OUG159/2008 este sa se limiteze intrarea in profesie a celor cu oarece vechime in profesie juridica.

6. La articolul 16, alineatul (1) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
„Art. 16. — (1) Primirea in profesie se obtine numai pe baza unui examen la nivel national organizat de U.N.B.R, potrivit prezentei legi si Statutului profesiei de avocat.”

7. La articolul 16, alineatele (2) si (3) se abroga.

8. Articolul 161 se abroga
.

Multi am sperat ca intrarea in UE sa ajute la reglementarile necesare privind absolventii de drept dar constatam ca nu se va concretiza prea curand.

Sunt curios daca UCCJ se va pronunta in vre-un fel. In afara de taxe si cotizatii pe care le percep nu prea se vede ca ar face ceva pentru consilierii juridici.

Alte discuții în legătură

Consilier juridic definitiv monalisaalina monalisaalina Imi pot da definitivatul ca si consilier jurudic fara sa fiu inscrisa la UUCJ? (vezi toată discuția)
Inscriere pentru definitivat in ccj etta etta Vreau sa ma inscriu in UCCJ pentru a-mi da definitivatul. Are vreo importanta daca am domiciliu intr-un anumit oras si lucrez in alt oras? Precizez ca cele ... (vezi toată discuția)
Ce urmeaza dupa licenta de drept? ContSters172518 ContSters172518 Poate radeti de intrebarea mea,dar sunt nelamurita,si de aceea va rog sa ma ajutati sa pun ordine in mintea mea:deci,obtin diploma de drept,dupa aceea care ... (vezi toată discuția)