avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 412 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... semnatura prin fax
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

semnatura prin fax

E legal ca un consilier juridic sa vizeze actele societatii (sa semneze) inclusiv contractele comerciale si apoi sa le transmita prin fax? Semnatura astfel trimisa pe acte, prin fax e conforma normelor legale? Sau documentele nu pot fi vizate in acest mod?

Va rog sa imi indicati numarul actului normativ (daca exista) care reglementeaza o astfel de practica, semnatura legal exprimata prin fax.

Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 19:23, 7 Decembrie 2008
Nu exista nici un text de lege care sa reglementeze avizele date de consilierul juridic pe actele societatii/institutiei.
Sunt perfect legale daca sunt semnate pe document si trimise prin fax.

Bineinteles, daca exista dubii de fals se poate cere originalul pentru confruntare.

Orice copie dupa act are aceeasi valoare cu insasi actul pina cind este contestata ca falsa.
In instanta se folosesc aproape numai copii dupa acte. Foarte rar originale.

Exista multe cazuri in care documentele se prezinta in original (ca buletinul, de ex., care tot un document este)
dar avizul juristului nu este unul din ele.

Alberto Kurtyan
Din raspunsul dumneavoastra inteleg ca juristul poate semna documentul si apoi il trimite prin fax asta implicand pastrarea unui set de documente denumite "original" unde semnaturile sunt facute "la fata locului" cum s-ar spune! Obligatoriu ca apoi consilierul sa semneze si in original??????

Insa sa zicem ca x este consilier juridic. x nu se afla in localitate. Firma ii trimite prin fax un contract comercial ca sa il semneze si sa il retransmita prin acelasi mod. El cand primeste contractul nu are celelalte semnaturi ale partilor contractante pe el. I se cere numai viza lui pe inscris urmand ca ulterior partile sa semneze. Deci consilierul juridic ramane doar cu semnatura lui pe contract. Acesta mai poate fi considerat exemplar original?
Ultima modificare: Joi, 27 Noiembrie 2008
dorinv, utilizator
Da, dar cu obligatia de a prezenta unitatii angajatoare la intoarcerea din concediu, exemplarul original.
Consilierul juridic verifica din punct de vedere juridic contractul si avizeaza sau nu acel contract.
Daca avizeaza acel contract, atunci angajatorul are siguranta ca din punct de vedere juridic, clauzele contractului sunt conforme cu prevederile legale, cu vointa partilor, cu interesul firmei angajatoare, astfel ca reprezentantul legal a unitatii angajatoare poate semna linistit contractul, dupa avizul dat de catre consilierul juridic.
Originalul semnaturii va fi primul fax pe care isi pune semnatura cu pixul albastru inainte de a il retrimite.

Pentru conformitate, cind ajunge la birou se pot semna actele si depune la dosar.

Alberto Kurtyan
La urma urmei avizul consilierului juridic este dat pentru uzul patronului si in interesul patronului, nu influenteaza validitatea contractului.

Este un aviz, nimic mai mult.


Alberto Kurtyan

Alte discuții în legătură

Juristul poate fi obligat să semneze /avizeze asemenea acte ? oanaportar oanaportar Bună ziua ! Astăzi s-a pus problema ca juristul instituției noastre publice să pună semnătura pe Statele de plată..... Vă rog frumos să mă ... (vezi toată discuția)
Urgent semnare acte de cãtre consilier juridic Katri Katri Consilierul juridic are voie să semneze un Contract de închiriere în care locator este o persoana fizică? Consilierul juridic este angajatul locatarului. (vezi toată discuția)
Viza pentru legalitate a unui act ContSters56278 ContSters56278 Exista mai multe moduri de a viza juridic un contract Poate fi valabila viza daca e semnat de jurist doar cu semnatura fara a preciza nume ? (vezi toată discuția)