avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1098 soluții astăzi

Marți, 11 februarie, are loc evenimentul: Negocierea colectivă - Alegerea reprezentanților angajaților și provocările practice. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... femeie insarcinata in perioada de proba
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

femeie insarcinata in perioada de proba

Buna Ziua,
Situatie: angajata la 1.01.2012 cu Contract de Munca pe perioada nedeterminta dar cu perioada de proba de 90 zile. In martie la inceput anunt angajatorul ca sunt insarcinata printr-o scrisoare medicala. Peroada de proba se incheie in 30.03.2012 si angajatorul imi trimite o notificare de incetare a CMI pe baza art 31 alin 3 din Codul Munci.
Va intreb ce pot face in acest caz? Mentionez ca acum sunt in concediu medical!
multumesc
Cel mai recent răspuns: ela david , utilizator 19:31, 3 Aprilie 2012
Puteti contesta decizia de incetare a raportului de munca ... in termen de 45 de zile de la data comunicarii deciziei puteti formula contestatie la Tribunalul in raza caruia aveti domiciliu.

De asemenea, in termen de 10 zile de la data incetarii c.i.m. puteti sa depuneti actele pentru somaj , pentru a beneficia de indemnizatia pentru somaj de la data incetarii c.i.m.
Inteleg din raspunsul dvs ca atitudinea angajtorului este una corecta..?! in conditiile in care eu am anuntat compania in scris la inceputul lunii martie ca sunt insarcianta in 11 sapatamani. In prezent sunt in 15 saptamni. Din cate am auzit ar fi o lege a gravidelor care protejeaza viitoarele mame. Este adevarat? Ar avea castig de cauza in istanta o situatia de acest gen? Va multumesc.
Codul Muncii , art. 60 (1) Concedierea salariatilor nu poate fi dispusa:
.....
c) pe durata in care femeia salariata este gravida, in masura in care angajatorul a luat cunostinta de acest fapt anterior emiterii deciziei de concediere;
..........
(2) Prevederile alin. (1) nu se aplica in cazul concedierii pentru motive ce intervin ca urmare a reorganizarii judiciare, a falimentului sau a dizolvarii angajatorului, in conditiile legii.

OUG nr.96/2003:
Art. 21 (1)Este interzis angajatorului să dispună încetarea raporturilor de muncă sau de serviciu în cazul:
a)salariatei prevăzute la art. 2 lit. c)–e), din motive care au legătură directă cu starea sa;
...........
(3)Dispoziţiile alin. (1) nu se aplică în cazul concedierii pentru motive ce intervin ca urmare a reorganizării judiciare sau a falimentului angajatorului, în condiţiile legii.

art. 2 lit. c se refera la salariata gravida ...

Eu nu am spus ca angajatorul a procedat corect , ci doar am specificat ca aveti posibilitatea de a contesta in instanta decizia de incetare a raportului de munca ... problema dvs este discutabila intrucat articolele mai sus citate se refera la concediere, iar art.31 alin.3 C.mun. se refera la incetare ... doua notiuni distincte care au acelasi efect juridic.
Instanta de judecata va aprecia daca se aplica interdictia prevazuta in art.60 C.mun. si in cazul incetarii c.i.m. potrivit art.31 alin.3 C.mun.
Da, puteti comtesta decizia de concediere la Tribunal, dar nu veti obtine nimic.

Art. 31 (3) Pe durata sau la sfarsitul perioadei de proba, contractul individual de munca poate inceta exclusiv printr-o notificare scrisa, fara preaviz, la initiativa oricareia dintre parti, fara a fi necesara motivarea acesteia.

Ca idee, chiar daca deschideti un proces , sansele de castig sunt mici..angajatorul poate sa va concedieze in perioda de proba, dupa cum vedeti, fara sa-si motiveze decizia.
In cazul fericit in care ati castiga procesul si veti fi repusa in functie, in ziua imediat urmatoare vi se va desfiinta postul si veti ramana fara job. Nu-i corect, dar e o practica pe care am intalnit-o atat de des la angajatori incat nu mai am energie sa ma revolt...Un proces presupune in primul rand bani, un consum de energie, mult stres de care nici dvs nici viitorul dvs copil nu aveti nevoie.
Recomandarea mea, bazata pe observarea unei realitati nedrepte, si pe neputiinta de-a o schimba, este sa va cauti alt job, sau sa intrati in somaj...
Pai atunci cum este protejata femeia insarcinata in romania? De ce mai exista legea enuntata mai sus 60 lit 1 ( instiintare semnta de catre angajator ca a luat la cunostinta starea de graviditate) mai mult trimisa si la medicina muinci. In acest moment in care am primit instiintarea eu sunt in concediu medical. Doresc sa va intreb contractul inceteaza chiar daca eu sunt in concediu medical?

Alte discuții în legătură

Însărcinată în perioada de proba Chyvutza Chyvutza Dacă rămâi însărcinată în perioada de proba poti fi concediata? (vezi toată discuția)
Concediere gravide AnaEva AnaEva Buna ziua, O prietena a aflat de cyrand ca este insarcinata, insa s-a angajat de curand, deci e in acele primele 3 luni in care orice angajat poate fi ... (vezi toată discuția)
Continuitate la contractul de munca schimband firma si ocupatia cristian198 cristian198 buna ziua ,sunt insarcinata in 11 saptamani ,la actualul loc de munca am anuntat sarcina .M-am simtit rau si au inceput problemele .Intrebarea mea este ... (vezi toată discuția)