avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 226 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Ajutor inmormantare, persoana cu dizabilitati
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Ajutor inmormantare, persoana cu dizabilitati

Buna ziua.
Cum se acorda (daca se acorda) ajutorul de inmormantare in urmatoarea situatie:
-persoana decedata - persoana cu handicapat
- bolnava din 2005 de cancer (motivul decesului in 2012)
- nu era nici asigurata si nici la studii
- varsta 28 de ani
- parintii- mama pensionara
- tatal carte de munca activa

Ce trebuie sa fac? Am fost la Casa de pensii si mi-au spus ca trebuia sa aiba pana in 26 de ani sau sa aduc o dovada ca s-a imbolnavit pana in 26 de ani. Am dus o dovata, iar acum au spus ca nu era la studii si nu are dreptul, dar in lege nu scrie asa ceva
Care este adevarul? Ce trebuie sa fac?
Va multumesc.
O zi frumoasa.
Cel mai recent răspuns: cainebogdan , utilizator 11:52, 5 Noiembrie 2012
Va dau mai jos extrasele din lege referitoare la ajutorul de deces.
Dupa parerea mea, va incadrati la art.126 alin (2) lit.b) daca aveti certificat de handicap pentru persoana decedata eliberat inainte de implinirea varstei de 26 de ani si in care se precizeaza ca nu are capacitate de munca.
Ajutorul poate fi acordat unuia dintre parinti.

Legea nr. 263/2010:

ART. 125
(1) În cazul decesului asiguratului sau al pensionarului, beneficiazã de ajutor de deces o singurã persoanã care face dovada cã a suportat cheltuielile ocazionate de deces şi care poate fi, dupã caz, soţul supravieţuitor, copilul, pãrintele, tutorele, curatorul sau, în lipsa acestora, oricare persoanã care face aceastã dovadã.
(2) Dovada prevãzutã la alin. (1) se poate face prin orice mijloc de probã admis de lege.
(3) Cuantumul ajutorului de deces se stabileşte anual prin legea bugetului asigurãrilor sociale de stat şi nu poate fi mai mic decât valoarea câştigului salarial mediu brut prevãzut la art. 33 alin. (5).
ART. 126
(1) Asiguratul sau pensionarul beneficiazã de ajutor de deces în cazul decesului unui membru de familie care nu era asigurat sau pensionar la data decesului.
(2) Se considerã membru de familie, în sensul prezentei legi:
a) soţul;
b) copiii proprii, copiii adoptaţi, copiii aflaţi în plasament familial sau cei încredinţaţi spre creştere şi educare familiei, în vârstã de pânã la 18 ani sau, dacã îşi continuã studiile, pânã la terminarea acestora, fãrã a depãşi vârsta de 26 de ani, precum şi copiii incapabili de muncã, indiferent de vârstã, dacã şi-au pierdut capacitatea de muncã înaintea vârstelor menţionate;
c) pãrinţii şi bunicii oricãruia dintre soţi.
(3) Ajutorul de deces cuvenit pentru un membru de familie reprezintã jumãtate din cuantumul prevãzut la art. 125 alin. (3).
ART. 127
(1) Ajutorul de deces se suportã din bugetul asigurãrilor sociale de stat şi se acordã, la cerere, pe baza certificatului de deces.
(2) Acordarea ajutorului de deces nu este condiţionatã de realizarea unui anumit stagiu de cotizare.
Ultima modificare: Joi, 5 Aprilie 2012
ana-cer, moderator
Un membru de familie asigurat poate benefica de ajutorul de inmormantare in valoare de 1117 lei.
cam in aceasi situatie ma aflu si eu ...

persoana cu ajutor de handicap dat de la primarie ...care astepta decizia de pensionare .... primea un ajutor de 234 ron ....

cui ma adresez pentru a solicita ajutorul de inmormantare ?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cuantumul ajutorului de deces Elena Caldararu Elena Caldararu va rog sa-mi spuneti care e valoarea ajutorului de inmormantare acordat de casa de pensii si cine poate beneficia de acest ajutor!va multumesc (vezi toată discuția)
Ajutor de inmormintare cristiolteanu cristiolteanu Incazul unei persoane nevazatoare din nastere ,la data decesului nu are dreptul la nici un ajutor de inmormintare?#-o (vezi toată discuția)
Ajutor inmormantare persoana fara venit alexmarian alexmarian Buna ziua. In urma cu 2 zile mi-a decedat tatal. Tin sa precizez ca nu avea pensie, salariu, asigurare sociala. Mai pe scurt nu avea nici un fel de venit insa ... (vezi toată discuția)