Va rog frumos sa-mi spuneti daca directorul unitatii de invatamant de stat are voie sa considere zilele, din februarie, cand s-au suspendat cursurile, din cauza conditiilor meteo nefavorabile - ca fiind zile de concediu de odihna?
Ordin 5559/2011 pentru aprobarea Normelor metodologice privind efectuarea concediului de odihnă al personalului didactic din învăţământ, publicat în Monitorul Oficial nr. 723 din 13.10.2011
Art. 1
(1)Cadrele didactice din învăţământul preuniversitar beneficiază de dreptul la concediul de odihnă anual cu plată, cu o durată de 62 de zile lucrătoare, în perioada vacanţelor şcolare.
(2)Perioadele de efectuare a concediului de odihnă pentru fiecare cadru didactic se stabilesc de consiliul de administraţie, în funcţie de interesul învăţământului şi al celui în cauză, dar cu asigurarea personalului didactic necesar pentru desfăşurarea examenelor naţionale.
OUG 99/2000 (art.5 , art.6, art.7 art.9)
In perioadele cu temperaturi scazute extreme (minus 20 grade C), angajatorii trebuie sa asigure urmatoarele masuri minimale pentru mentinerea starii de sanatate a salariatilor care lucreaza in aer liber:
a) distribuirea de ceai fierbinte in cantitate de 0,5-1 litru/ persoana/ schimb;
b) acordarea de pauze pentru refacerea capacitatii de termoreglare, scop in care se vor asigura spatii fixe sau mobile cu microclimat corespunzator;
c) asigurarea echipamentului individual de protectie.
Angajatorii care nu pot asigura conditiile de mai sus vor lua, de comun acord cu reprezentantii sindicatelor sau cu reprezentantii alesi ai salariatilor, dupa caz, urmatoarele masuri:
a) reducerea duratei zilei de lucru;
b) esalonarea pe doua perioade a zilei de lucru: pana la ora 11.00 si dupa ora 17.00 (dupa caz); c) intreruperea colectiva a lucrului (cu asigurarea continuitatii activitatii in locurile in care aceasta nu poate fi intrerupta, potrivit prevederilor legale).
La aplicarea masurilor prevazute mai sus angajatorii, de comun acord cu reprezentantii sindicatelor sau cu reprezentantii alesi ai salariatilor, precum si ordonatorii de credite sau conducatorii institutiilor finantate din fonduri extrabugetare, dupa caz, vor stabili modalitatile de recuperare a timpului nelucrat si modalitatile de plata, dupa cum urmeaza:
a)prin recuperarea in urmatoarele 6 luni a timpului de reducere a duratei zilei de lucru sau de intrerupere colectiva a activitatii, cu mentinerea drepturilor salariale avute anterior;
b)fara recuperarea timpului de reducere a duratei zilei de lucru sau de intrerupere a activitatii, dar cu acordarea drepturilor salariale proportional cu timpul efectiv lucrat.
Pe durata intreruperii colective a lucrului in conditiile prevazute la lit. c contractele individuale de munca ale salariatilor se mentin, iar perioada de intrerupere constituie vechime in munca.
Exista un ordin care precizeaza faptul ca, cursurile se recupereaza pe parcursul anului scolar in curs. Deci sa inteleg ca daca recuperez materia, nu trebuie sa dau si zile de concediu de odihna.
Mai exact are voie directorul sa considere zile de concediu de odihna, in conditiile in care angajatul nu a facut o cerere de concediu?
Va multumesc pentru promptitudinea de a-mi raspunde.
Cfp-conform ccm
PTC
Se poate stipula in CCM la nivel de unitate -suspendarea contractului fara plata din cauza conditiilor nefavorabile de vreme nu se poate continua ... (vezi toată discuția)