avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 946 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Pensie de urmas neincasata pe perioada studiilor ...
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Pensie de urmas neincasata pe perioada studiilor doctorale

Va solicit ajutorul intr-o problema legata de pensia de urmas.
Din octombrie 2009 sunt student doctorand cu bursa finantat dintr-un program POSDRU. De la varsta de 11 ani am beneficiat de pensie de urmas (motiv: decesul tatalui), inclusiv in cei 5 ani de facultate (pe numele mamei mele - in calitate de tutore). O data cu inscrierea in ciclul de studii doctorale (24 de ani), in baza adeverintelor obtinute de la universitate ni s-a comunicat din partea CNPP ca nu mai am dreptul la aceasta pensie. In toamna anului trecut am implinit varsta de 26 de ani si din acel moment pana acum am inceput sa primesc lunar pensie de urmas (!?). Stiind ca nu mai am sub nici o forma acest drept peste 26 de ani, mama mea s-a adresat CNPP. Raspunsul lor: pe de o parte, mama trebuie sa refuze pensia, iar pe de alta, ca eu am avut dreptul la aceasta pana la 26 de ani. In consecinta mama a completat o cerere prin care cerea drepturile restante. Acum a primit raspunsul - putea sa ceara aceste restante daca inca aveam sub 26 de ani - decizie ce poate fi contestata in termen de 30 de zile.
INTREBAREA: Exista vreo posibilitate sa mai intram in posesia acestor bani?
Orice raspuns este apreciat!
Cel mai recent răspuns: solofcs , utilizator 03:32, 9 Aprilie 2012
Nu exista nicio posibilitate si nici nu a existat vreodata posibilitatea aceasta. Nici macar nu reusesc sa inteleg cum de s-au apucat sa plateasca o pensie a carei plata incetase acum doi ani, atunci cand v-ati inscris la studii doctorale. Probabil merg foarte "bine" aplicatiile informatice, ce ar mai fi de spus? Dvs. ati fi avut intr-adevar dreptul sa beneficiati de pensie de urmas incepand cu data intrarii in vigoare a Legii nr. 1/2011 a educatiei nationale, care a modificat mai multe. Insa anterior acestei date nu ati fi avut acest drept.
Ultima modificare: Vineri, 6 Aprilie 2012
Gabriela Pintea, Consilier juridic
Va multumesc pentru raspuns.

Insa, sunt putin nedumerit.
Anterior scrierii mesajului am cautat pe acest forum intrebari asemanatoare.
In data de 03.05.2010 (anterior datei de 18.01.2011 cand a fost publicata legea 1/2011) ii raspundeati unui utilizator student doctorand cu bursa POSDRU (aceiasi situatie ca a mea). Spuneati ca are dreptul la pensie de urmas deoarece bursa nu e considerata venit din activitati profesionale si nu exista nici o lege conform careia sa se excluda reciproc.
NEDUMERIREA: Utilizatorul respectiv avea dreptul in 03.05.2010, iar eu doar din 18.01.2011?

Link-ul mesajului din 03.05.2011:
www.avocatnet.ro/content/for...
Intrebarea utilizatorului respectiv era daca poate cumula pensia de urmas cu bursa, nu era "pot beneficia de pensie de urmas daca sunt doctorand?". Utilizatorul beneficia deja de pensie de urmas si problema era a cumulului pensiei cu bursa.

La nivel de case teritoriale de pensii a existat o practica neunitara in privinta acordarii pensiei de urmas doctoranzilor, datorita fostei legi a invatamantului si nu numai. Incepand cu data intrarii in vigoare a Legii nr. 1/2011 aceasta practica neunitara ar fi trebuit sa dispara.
Va multumesc pentru clarificare.

Din clipa cand am fost admis la ciclul de studii doctorale si am fost anuntat de functionarii CNPP din judetul meu ca nu mai am dreptul la pensia de urmas, am uitat de aceasta si mi-am vazut de viata mea.
"Linistea" (viata de doctorand POSDRU a fost una foarte tumultoasa - datorita legii 1/2011 a devenit mai linistita) mi-a fost tulburata doar de functionarii CNPP din judetul meu, care, poate dintr-un impuls de moment au afirmat ca trebuia sa primesc pensia de urmas in timpul studiilor doctorale si ca acesta poate fi dobandita retroactiv.
CONCLUZIA MEA: Ar fi timpul sa ma angajez si sa dau ceva inapoi statului (si Uniunii Europene si poate Lumii {peste ani si ani}) care m-a educat si m-a sustinut pana in acest moment si o va mai face cateva luni, pana cand se incheie contractul pe care l-am semnat cu universitatea in cadrul careia activez.
Ultima modificare: Luni, 9 Aprilie 2012
solofcs, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Raspundere contractuala universitate in contractele de studiu -posdru dan.catalin dan.catalin Am semnat un \"contract de studii doctorale bursier cu frecventa- POSDRU \"cu o universitate. Va intreb care ar fi raspunderea universitatii in cazul in care ... (vezi toată discuția)
Bursa doctoranzi excelenta32 excelenta32 buna seara. as dori sa stiu care este sursa platii burselor de doctorat? banii vin de la minister cu directia stricta ,,burse doctoranzi\\"??? sau fiecare ... (vezi toată discuția)
Retragere studii doctorale Ana Petra Ana Petra Buna ziua, Daca vreau sa mi depun cererea de retragere din cadrul studiilor doctorale, trebuie sa restitui bursa primita? Mentionez urmatoarele: - sunt ... (vezi toată discuția)