avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 553 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Hotararea definitiva si irevocabila poate fi atacata?
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Hotararea definitiva si irevocabila poate fi atacata?

Buna seara ! spuneti-mi va rog daca in urma unui proces de divort ,copilul a fost incredintat mamei /fetita de 8 ani , hotararea poate fi atacata fiind definitiva si irevocabila? Mentionez caci copilul este crescut de bunica materna,mama lucrand in Spania.Ce sanse are tatal sa castige copilul? Va multumesc !
Cel mai recent răspuns: MARTA SIMONA PETRE , Avocat 21:14, 6 Aprilie 2012
- Hotărârile irevocabile pot fi atacate cu contestaţie în anulare, pentru motivele arătate mai jos, numai dacă aceste motive nu au putut fi invocate pe calea apelului sau recursului:
1. când procedura de chemare a părţii, pentru ziua când s-a judecat pricina, nu a fost îndeplinită potrivit cu cerinţele legii;
2. când hotărârea a fost dată de judecători cu călcarea dispoziţiilor de ordine publică privitoare la competenţă.
Art. 322. - Revizuirea unei hotărâri rămase definitivă în instanţa de apel sau prin neapelare, precum şi a unei hotărâri dată de o instanţă de recurs atunci când evocă fondul, se poate cere în următoarele cazuri:
1. dacă dispozitivul hotărârii cuprinde dispoziţii potrivnice ce nu se pot aduce la îndeplinire;
2. dacă s-a pronunţat asupra unor lucruri care nu s-au cerut sau nu s-a pronunţat asupra unui lucru cerut, ori s-a dat mai mult decât s-a cerut;
3. dacă obiectul pricinii nu se află în fiinţă;
4. dacă un judecător, martor sau expert, care a luat parte la judecată, a fost condamnat definitiv pentru o infracţiune privitoare la pricină sau dacă hotărârea s-a dat în temeiul unui înscris declarat fals în cursul sau în urma judecăţii. În cazul în care, în ambele situaţii, constatarea infracţiunii nu se mai poate face printr-o hotărâre penală, instanţa de revizuire se va pronunţa mai întâi, pe cale incidentală, asupra existenţei sau inexistenţei infracţiunii invocate. La judecarea cererii va fi citat şi cel învinuit de săvârşirea infracţiunii;
5. dacă, după darea hotărârii, s-au descoperit înscrisuri doveditoare, reţinute de partea potrivnică sau care nu au putut fi înfăţişate dintr-o împrejurare mai presus de voinţa părţilor, ori dacă s-a desfiinţat sau s-a modificat hotărârea unei instanţe pe care s-a întemeiat hotărârea a cărei revizuire se cere;
6. dacă statul ori alte persoane juridice de drept public sau de utilitate publică, dispăruţii, incapabilii sau cei puşi sub curatelă sau consiliul judiciar**) nu au fost apăraţi de loc sau au fost apăraţi cu viclenie de cei însărcinaţi să-i apere;
7. dacă există hotărâri definitive potrivnice date de instanţe de acelaşi grad sau de grade deosebite, în una sau aceeaşi pricină, între aceleaşi persoane, având aceeaşi calitate.
Aceste dispoziţii se aplică şi în cazul când hotărârile potrivnice sunt date de instanţe de recurs. În cazul când una dintre instanţe este Curtea Supremă de justiţie, cererea de revizuire se va judeca de această instanţă;
8. dacă partea a fost împiedicată să se înfăţişeze la judecată şi să înştiinţeze instanţa despre aceasta, dintr-o împrejurare mai presus de voinţa sa.
9. dacă Curtea Europeană a Drepturilor Omului a constatat o încălcare a drepturilor sau libertăţilor fundamentale datorată unei hotărâri judecătoreşti, iar consecinţele grave ale acestei încălcări continuă să se producă şi nu pot fi remediate decât prin revizuirea hotărârii pronunţate.
10. dacă, după ce hotărârea a devenit definitivă, Curtea Constituţională s-a pronunţat asupra excepţiei invocate în acea cauză, declarând neconstituţională legea, ordonanţa ori o dispoziţie dintr-o lege sau dintr-o ordonanţă care a făcut obiectul acelei excepţii ori alte dispoziţii din actul atacat, care, în mod necesar şi evident, nu pot fi disociate de prevederile menţionate în sesizare.
va multumesc frumos pt.raspunsul promp pe care mi l-ati oferit.Sanatate multa sa va dea Dzeu si un PASTE FERICIT.!
Nu cumva intrebarea dvs. se refera la cu totul altceva, respectiv daca tatal poate sa solicite copilul dupa ce el a fost incredintat mamei prin hotararea judecatoreasca?
Daca aceasta este intrebarea, raspunsul este , da, poate sa solicite, pentru ca masurile privitoare la minori , asa cum este si incredintarea ( pe vechea legislatie) pot fi schimbate /modificate prin alte hotarari, in masura in care se probeaza ca au intervenit imprejurari noi ce impun modificarea masurii initiale si aceasta tocmai in interesul superior la minorului.
Cat despre reusita unei astfel de actiuni, totul tine de motive si probe.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Recurs curtea de apel Stanciu73 Stanciu73 am depus recurs in calitate de parat la Curtea de Apel,dar curtea a respins recursul ca fiind nefondat.ce mai pot face in continuare in apararea mea? (vezi toată discuția)
Hotarare irevocabila roxana_p18 roxana_p18 Va rog sa imi spuneti daca se mai poate face ceva impotriva unei sentinte irevocabile a Tribunalului (vezi toată discuția)
Poate fi ceruta revizuirea unei hotarari in baza unei decizii a ccr? stelian67 stelian67 Revizuirea hotaririi judecatoresti pronuntat la instanta de fond poate fi ceruta daca in baza unei Decizii a Curtii Constitutionale? (vezi toată discuția)