avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 286 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Mai este in vigoare OUG nr. 94/2010 privind unele ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Mai este in vigoare OUG nr. 94/2010 privind unele masuri in domeniul asigurarii unor categorii de persoane in sistemul public de pensii?

Buna ziua,
In perioada 1997-1998 am fost plecat din tara in Canada, la copii( medici) si nelucrand, nu am contribuit la stagiu de cotizare.
Sunt aproape de varsta de pensionare anticipata - 60 ani - si realizez un stagiu de cotizare de 33 ani - deci imi lipsesc 2 ani pentru a indeplini cerintele legii.
Intrebare: Prevederile OG 94/ 2010 privind plata retroactiva a CAS pentru perioade nelucrate, mai sunt valabile si in 2012!
Multumesc!
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 14:29, 7 Aprilie 2012
1. - OG 94/2010 a fost valabila numai pana la sfarsitul acelui an.
- Acum nu se mai poate plati retroactiv ci numai incepand cu data incheierii contactului de asigurare.

2. - Se poate asigura in sistemul public de pensii, pe baza de contract de asigurare sociala, orice persoana care doreste sa-si completeze stagiul de cotizare si/sau sa-si mareasca punctul de pensie.
- Conform prevederilor Legii bugetului asigurarilor de stat se plateste o contributie lunara de asigurari sociale de 31,3% din venitul lunar asigurat.
- În conformitate cu prevederile art. 36 din Legea nr. 263/2010, nivelul minim al venitului lunar asigurat înscris în contractul de asigurare sociala este de 741 lei, iar nivelul maxim de 10.585 lei.
- Contractul de asigurare sociala se incheie intre persoana interesata sau, dupa caz, mandatarul acesteia desemnat prin procura speciala si casa teritoriala de pensii din raza de domiciliu sau resedinta a persoanei interesate.
- Plata contributiei de asigurari sociale poate fi efectuata atat de catre titular, cat si de orice alta persoana desemnata de acesta , lunar sau anticipat, pe o perioada de cel mult 12 luni.
- Contractul de asigurare sociala se incheie in forma scrisa si produce efecte de la data inregistrarii acestuia la casa teritoriala de pensii.
- Asadar pentru un venit minim asigurat de 741 lei veti plati 232 lei lunar.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie susana.magyari susana.magyari sunt nascuta in 1956, domiciliez in prezent in SUA, dar am lucrat in tara 10 ani. In ce conditii pot beneficia in tara de pensie , sau pot cotiza retroactiv ? (vezi toată discuția)
Pensie crenguta1977 crenguta1977 mama mea ii lipsesc 3 ani petru pensia anticipata pina la stagiul de cotizare de 30 ani si as vrea sa vad daca se pot plati anticipat si cam cit ar fi suma de ... (vezi toată discuția)
Contract de asigurare in sistemul public de pensii ciubotariualin ciubotariualin Buna ziua, Am o intrebari referitoare la \"contributii de pensii\" in ultimii 6 ani nu am platit deloc contributiile la pensie. As dori ca de la inceputul ... (vezi toată discuția)