avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 572 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Art.171 al. 3 c.proc.pen.-asistenta juridica si ...
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Art.171 al. 3 c.proc.pen.-asistenta juridica si reprezentarea este aplicabila si in acest caz?

Pentru o infractiune care are incadrarea pedepsei intre 2 ani si 7 ani se pune in aplicare Art 171 , alin. (3) In cursul judecatii, asistenta juridica este obligatorie si in cauzele in care legea prevede pentru infractiunea savarsita pedeapsa detentiunii pe viata sau pedeapsa inchisorii de 5 ani sau mai mare.
Si este obligatoriu sa aiba avocat ales sau din oficiu , inca din faza de urmarire penala , de la prima declaratie data cand ii sunt prezentate si acuzatiile de catre procuror ?#-o
Raspunsul il gasiti in alin. (2) al art 171 CPP si nu in alin. (3) al aceluiasi text de lege.

In cazul prezentat de dvs. s-ar putea aplica alin. 2 al art. 171, daca organul de urmarire penala ar aprecia ca invinuitul sau inculpatul nu si-ar putea face singur apararea . Dreptul de a fi asitat de apartator ii este recunoscut oricum, indiferent daca legea nu prevede obligativitatea asistentei de catre aparator.Deci este intai un drept, iar in anumiter cazuri o optiune a invinuitului sau inculpatului urmarit penala, iar in alte situatii ii poate fi desemnat un aparator, daca organul de urmarire penala considera necesar.
Cand stie ca il retine si il propune spre arestare preventiva ii asigura dreptul la aparare.
Pentru mine este un reper de baza ce urmeaza a se intampla cand aflu ca daca nu vin mai repede vine avocatul din oficiu...
Insa, se poate intampla sa nu se ajunga la retinere si la arestare...daca are noroc...
2) Asistenta juridica este obligatorie cand invinuitul sau inculpatul este minor, internat intr-un centru de reeducare sau intr-un institut medical educativ, cand este retinut sau arestat chiar in alta cauza, cand fata de acesta a fost dispusa masura de siguranta a internarii medicale sau obligarea la tratament medical chiar in alta cauza ori cand organul de urmarire penala sau instanta apreciaza ca invinuitul ori inculpatul nu si-ar putea face singur apararea, precum si in alte cazuri prevazute de lege.
(3) In cursul judecatii, asistenta juridica este obligatorie si in cauzele in care legea prevede pentru infractiunea savarsita pedeapsa detentiunii pe viata sau pedeapsa inchisorii de 5 ani sau mai mare.
(4) Cand asistenta juridica este obligatorie, daca invinuitul sau inculpatul nu si-a ales un aparator, se iau masuri pentru desemnarea unui aparator din oficiu.

Deci alin.2 si alin. 3 nu prezinta doua cazuri distincte de obligativitate a aparatorului ? asta nu inteleg ? si alin 3 spune : ".....sau pedeapsa inchisorii de 5 ani sau mai mare. " nu ? Daca nu este aceas mancare de peste cu aliniatul ( 2 ) atunci in cazul de mai sus ,care l-am prezentat este sau nu este obligativitatea avocatului in toate fazele de procedura penala ( de la prima declaratie etc. pana la finalizarea procesului ) ?
In faza de urmarire penala obligativitatea asistentei juridice obligatorii se rezuma doar la alin. (2) CPP.

Daca este trimis in judecata se aplica art. 171 alin. (3) CPP in fata instantei.

Ca sa discutam concret ar trebui sa precizati ce anume vreti sa aflati?
Este ceva concret sau doar teorie, o simpla curiozitate?
Ultima modificare: Sâmbătă, 7 Aprilie 2012
CLAUDIU LASCOSCHI, Avocat

Alte discuții în legătură

Inselaciune - avocat din oficiu Mihai.B Mihai.B Buna ziua! Care sunt conditiile pentru a mi se acorda un avocat din oficiu? Multumesc! (vezi toată discuția)
Arestare zdb zdb sunt obligat sa dau declaratii daca imi cere politia sau pot cere dreptul la un avocat? stie cineva unde gasesc drepturile pe care un politist trebuie sa le ... (vezi toată discuția)