Se bate atata moneda pe nedreptatea din justitie , dar cei din presa sunt primii nerabdatori ai solutionarii unui dosar . Prezumtia este clara din partea presei, VINOVATIA !!! Oare cat ar costa repararea unui prejudiciu de imagine a unei persoane acuzate fara just temei . Asteptam litigiile impotriva celor din presa care se antepronunta asupra unor acuzatii aflate in faza procesuala !!!
Presa are dublu rol, poate grabi insitutiile in rezolvarea unor cazuri care sunt taraganate de cele mai multe ori sau poate influenta negativ institutiile sa se grabeasca si sa faca greseli. Cea de-a doua varianta se refera prin consecinta doar la incompetenta autoritatilor. Exista si o incalcare a prezumtiei de nevinovatie, dar conteaza mult reactia persoanei in cauza, se comporta ca o victima, infractor sau persoana nevinovata. Astfel se formeaza o perceptie a publicului care poate fi buna sau negativa.
personal, am vazut de multe ori cum presa a deformat adevarul in multe spete in care am fost aparator... a prezentat un adevar distorsionat, unilateral, fara face un minim de verificare a informatiilor furmizate de partea adversa... halal presa!
Nu o singura data am fost "martora" unor adevarate linsaje mediatice, ale presei si televiziunilor comerciale. In marea majoritate a cazurilor, media s-a pronuntat asupra unor cazuri, punand eticheta de Vinovat, inca de la primele zvonuri, prin modul in care au prezentat stirile. Goana dupa senzational si dupa stiri exclusive, pentru ca in urma rating-ului mare sa poata vinde publicitatea pe sume considerabile, a devenit unicul scop.
Tot in goana dupa senzational, presa se poate dovedi si utila, demascand abuzurile si incompetenta autoritatilor.
ca presa (scrisa, audio, online) denatureaza adevarul, este inevitabil. Articolele sunt scrie (in proportie de 90%) din necunoscatori in ale dreptului. Ceea ce mi se pare mie jenant este ca exista multi magistrati care isi formeaza opiniile functie de diferitele pareri din presa.
Presa - poreclita/alintata - a 4 putere din stat, latra dupa cum i se dicteaza, dupa cum este platita. nu vad nimic condamnabil in asta. Condamnabil mi se pare tendinta organelor de urmarire: politie/parchete/diicot/dna de a-si prezenta cazurile in presa, in ideea de a crea presiunea populara (ulterior presiune politica) asupra judecatorilor,
Condamnabila mi se pare o sentinta data in urma acestei presiuni politice/populiste, cerute de partidele politice (care, in fond, prin ministerul public, este cel care gestioneaza fondurile justitiei)
Ma bucur de initiativa unui astfel de topic, multumesc de invitatia la discutie Roland:)
Din ceea ce am citit, observ ca cei in drept sa inteleaga/discute/interpreteze hatisul legislativ,au observat lipsa de respect a mediei pentru nenumarate cazuri.Se vede cu ochiul liber lipsa de impartialitate a majoritatea celor din presa.Unele manifestari,reportaje,discutii sunt lipsite de suportul legislativ.Nu contest ca legislatia, in multe cazuri, are portitele de scapare/omisiune poate din interesul celor din legislativ, poate din graba acelorasi.
In ceea ce priveste presa/media, cred ca aceasta isi acorda si isi sustine rolul de manipulator de mase.Incisivitatea tonului stirilor revolta masele,alatura masele, de multe ori nemultumirea lor este puternica daca presa isi mentine atitudinea.Se intampla din pacate.
Cat despre dorinta de a fi primul cu stirea cea mai tare, dar nedocumentata legal,cat si neargumentata legal,este un vadit mars spre audienta , nu si spre corectitudine.Categoric ca nu este valabil in toate cazurile.