avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 799 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... cenzor extern
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

cenzor extern

Cenzorul extern (nu face parte din asociatie) in ce conditii poate fi numit in functie de catre asociatia de proprietari,subliniez dpv al legii, studii medii,,contabil autorizat,ccecar,pregatire de specialitate? Incheie contract civil ,contract de mandat ...? Exista schimbari recente in aplicarea prevederilor legale privind aceste aspecte?
Cel mai recent răspuns: elga50 , moderator 02:57, 18 Octombrie 2017
Trebuie sa aiba studii economice, atestat ceccar si, daca este PFA ii faceti contract civil, daca nu e PFA, atunci ii faceti CIM cu timp partial de munca.
Trebuie sa aibe cunostinte despre modul cum se administreaza asociatiile de proprietari, precum si cunostinte minime de resurse umane.
Fara atestat ceccar ,ceea ce inseamna contabil autorizat, o persoana nu poate fi numita cenzor al asociatiei de proprietari, asta-i legea,multumesc pt. raspuns.
Membrii CECCAR sunt experti contabili si contabili autorizati. Asa ca formulare ce ati postat-o mai sus nu are sens: "Fara atestat ceccar ,ceea ce inseamna contabil autorizat".
Daca ne exprimam logic este asa: "membru la CECCAR inseamna expert contabil sau contabil autorizat".

Ordonanţa nr. 65/19 august 1994, privind organizarea activităţii de expertiză contabilă şi a contabililor autorizaţi a fost republicată in M.O. nr. 13 din 8 ianuarie 2008 si prevede la art. 12 (3)
Activitatea de cenzor poate fi desfăşurată, potrivit legii, de către experţii contabili, persoanele cu studii economice superioare cu diplomă recunoscută de Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Tineretului şi experienţă în activitatea financiar-contabilă de cel puţin 5 ani, precum şi de către societăţile comerciale membre ale Corpului Experţilor Contabili şi Contabililor Autorizaţi din România.

Ordonanta privind organizarea activitatii contabililor autorizati republicata prevede ca"Activitatea de cenzor poate fi desfasurata,potrivit legii,de catre experti contabili........." dar in normele metodologice de aplicare a legii 230/2007 se prevede ca membrii comisiei de cenzori 'trebuie sa aiba cel putin studii medii".Ce lege prevaleaza in acest caz poate ca un avocat ne poate elucida !
Daca cenzorul provine din asociatie, atunci el, conform Legii 230/2007, trebuie sa aiba cel putin studii medii.
Observati, insa, ca in lege sau in norme se vorbeste despre comisie de cenzori, nu despre unul singur. Si toti acesti membri ai comisiei de cenzori trebuie sa aiba studii medii. De ce asa? Pentru ca nu in toate asociatiile se pot gasi oameni cu studii economice cu studii superioare sau, daca exista, poate nu vor, nu au timp, nu pot, din diferite motive, sa se ocupe de cenzorat in asociatie.
Acum, la drept vorbind, cunostintele necesare pentru a face o munca curenta de cenzorat le poate dobandi foarte usor si un absolvent de liceu (daca stie ceva carte). Platit poate fi insa numai cel care verifica luna de luna dosarul asociatiei pentru ca el depune efectiv o munca, ceilalti pot verifica si ei sumar sau pe o anumita problema.
Practic, in majoritatea asociatiilor unde exista aceasta comisie, activitatea de cenzorat o face un singur membru, restul se mai aduna din cand in cand sau deloc......

Tot legea scrie ca, daca nu se poate alege o asemenea comisie, atunci, AG mandateaza comitetul executiv sa angajeze un cenzor extern.

In cazul acesta, in care se ajunge la angajarea unui cenzor, el trebuie sa dovedeasca ca are cunostinte economice cu atestat, ca d-aia e angajat, si asa se ajunge la conditia de expert contabil.
Nu se poate angaja din exterior o persoana care nu are pregatirea profesionala pentru functia respectiva, asa cum se procedeaza si in cazul administratorului - trebuie sa aiba atestat, nu?

Nu va mai ganditi in termeni de prevalenta sau excludere sau....nepotrivire.....!

Alte discuții în legătură

Cenzor asociatie de proprietari cocoranum cocoranum O persoana cu studii superioare economice,nefiind membru CECAR,paote sa indeplineasca functia de cenzor,in cazul in care nu locuieste in aceea asociatie? (vezi toată discuția)
Contabil si cenzor in asociatia de proprietari oret20 oret20 Buna ziua, am si eu o intrebare. De curand in asociatia noastra de proprietari a intervenit o schimbare prin plecarea cenzorului nostru. Am angajat o ... (vezi toată discuția)
Cenzor extern andreiandreeescu andreiandreeescu Buna ziua, Referitor la cenzorul unei asociatii legea 230 prevede urmatoarele: \\"Dacă dintre membrii asociaţiei de proprietari nu se poate alege un ... (vezi toată discuția)