avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 970 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... cenzor extern
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

cenzor extern

Cenzorul extern (nu face parte din asociatie) in ce conditii poate fi numit in functie de catre asociatia de proprietari,subliniez dpv al legii, studii medii,,contabil autorizat,ccecar,pregatire de specialitate? Incheie contract civil ,contract de mandat ...? Exista schimbari recente in aplicarea prevederilor legale privind aceste aspecte?
Cel mai recent răspuns: elga50 , moderator 02:57, 18 Octombrie 2017
tomasso a scris:

Ordonanta privind organizarea activitatii contabililor autorizati republicata prevede ca"Activitatea de cenzor poate fi desfasurata,potrivit legii,de catre experti contabili........." dar in normele metodologice de aplicare a legii 230/2007 se prevede ca membrii comisiei de cenzori 'trebuie sa aiba cel putin studii medii".Ce lege prevaleaza in acest caz poate ca un avocat ne poate elucida !

Ambele legi sunt in vigoare, sunt valabile si nu se contrazic. Numai ca legea 230/2007 este ceva mai ingaduitoare si pentru motivele aratate de @elga mai sus.
Dumneavoastra ati scris chiar in primul mesaj ca va intereseaaza "cenzorul extern" adica din afara asociatiei. De aceea am spus despre experti contabili si CECCAR. Pentru ca cenzorul din afara asociatiei trebuie sa fie expert contabil.


am avut in seara asta o controversa la o adunare generala privind cenzorul extern.
Dand o cautare pe internet am dat de aceasta discutie, ceva mai veche, dar vin cu o viziune noua asupra concluziilor de pe forum.

Citez din lege: "Ordonanţa nr. 65/19 august 1994, privind organizarea activităţii de expertiză contabilă şi a contabililor autorizaţi a fost republicată in M.O. nr. 13 din 8 ianuarie 2008 si prevede la art. 12 (3)

Activitatea de cenzor poate fi desfăşurată, potrivit legii, de către experţii contabili, persoanele cu studii economice superioare cu diplomă recunoscută de Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Tineretului şi experienţă în activitatea financiar-contabilă de cel puţin 5 ani, precum şi de către societăţile comerciale membre ale Corpului Experţilor Contabili şi Contabililor Autorizaţi din România."

La o citire atenta se poate vedea rolul imens al virgulei in acest text juridic.
Sunt enumerate trei situatii:

1. de către experţii contabili
2. de catre persoanele cu studii economice superioare cu diplomă recunoscută de Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Tineretului şi experienţă în activitatea financiar-contabilă de cel puţin 5 ani,
3. de catre societăţile comerciale membre ale Corpului Experţilor Contabili şi Contabililor Autorizaţi din România

Asadar, la enumerarea a doua se vede ca pot sa fie cenzori externi si persoane care nu sunt membre CECAR (si care pot activa fie ca angajati ai asociatiei, cu carte de munca, fie au un PFA).

Sunt interesat de o dezbatere onesta pe aceasta problema, in asta vazand eu rolul pozitiv al acestui forum (pe care il apreciez in mod deosebit).

Multumesc anticipat pentru interventii !
Ultima modificare: Marți, 10 Octombrie 2017
Dr.Virgil Dan Amza, Evaluator
Salut @Amza, cand te referi la PFA / SRL, ce obiect de activitate - principal trebuie sa aiba?
La o asociatie este incheiat un contract cu un SRL, al carui obiect principal de activitate este 6832 - administrare imobile, dar firma nu desfasoara nici o activitate de administrare/casierie/contabilitate, ci desfasoara activitatea de cenzorat prin administratorul sau ca reprezentant al acelei firme.
Ca acte depuse la asociatie este un contract prestari servicii cu obiect de activitate cenzorat, durata,tarif, obligatii, clauze, al carui CUI este de administrare.
I-am cerut documente prin care sa ateste calitatea de cenzor, n-a prezentat nimic, n-a mai venit la asociatie si dupa 3 luni cand am plecat de la asociatie a revenit el, tot cu cenzoratu, cu acordul comitetului executiv.
Ce zici, s-ar putea sa activeze si in sectorul tau, avand 2 firme, cu acelasi obiect, una din 2010 si cealalta din 2015.
Stanescu
fiind societate comerciala, clar trebuie sa fie membru CECCAR
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Aveti dreptate, virgula are uneori drept de viata si de moarte asupra vietii noastre. Fara a fi departe de gluma, sesizarea dv. este pertinenta si de insusit de catre noi toti.
Nu prea avem ce sa dezbatem fata de aceasta evidenta.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cenzor asociatie de proprietari cocoranum cocoranum O persoana cu studii superioare economice,nefiind membru CECAR,paote sa indeplineasca functia de cenzor,in cazul in care nu locuieste in aceea asociatie? (vezi toată discuția)
Contabil si cenzor in asociatia de proprietari oret20 oret20 Buna ziua, am si eu o intrebare. De curand in asociatia noastra de proprietari a intervenit o schimbare prin plecarea cenzorului nostru. Am angajat o ... (vezi toată discuția)
Cenzor extern andreiandreeescu andreiandreeescu Buna ziua, Referitor la cenzorul unei asociatii legea 230 prevede urmatoarele: \\"Dacă dintre membrii asociaţiei de proprietari nu se poate alege un ... (vezi toată discuția)