avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 564 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Daune accident auto
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Daune accident auto

Un copil in varsta de 15 ani aflat in clasa a VIII (care voia sa dea la Liceul Militar), in luna februarie pe trecerea de pietoni a fost accidentat prin trecerea peste laba piciorului stang, a unui auto condus de un sofer care avea si alcoolemie de 0,41 in aerul expirat (deci sanctionat cotraventional), accident care a necesitat victimei ingrijiri medicale de 21-22 zile (coform certificatelor medico-legale) ce daune s-ar putea cere soferului neglijent si care ar fii rezonabil cuantumul lor banesc?
Cel mai recent răspuns: Ioan Ciobanu , Expert judiciar 17:28, 1 Decembrie 2008
Fie formulati plangere penala in baza art.180 (2) C.penal, pentru lovire sau alte violente, si va constituiti parte civila solicitand daune morale si materiale in cuantumul pe care il considerati dvs. (instanta va aprecia in concret in functie de probele aflate la dosar si va stabili in consecinta), fie in temeiul disp. art.998-999 C.civ., formulati o cerere de chemare in judecata solicitand pretentii banesti pentru prejudiciul suferit.
Incercati sa va intelegeti pe cale amiabila cu soferul neglijent si solicitati o suma rezonabila .In instanta, am avut solutii in spete similare, in care au fost acordate pe latura civila, sume cuprinse intre 3000-6000 ron.
Plangerea penala, trebuie sa o introduceti in termen de 2 luni din ziua in care persoana vatamata/indreptatita a stiut cine este faptuitorul , conform art.84 alin.(2) C.proc.pen.
Daca nu mai sunteti in termen, aveti varianta cu actiunea civila.
farmec_ a scris:

Un copil in varsta de 15 ani a fost accidentat prin trecerea peste laba piciorului stang, a unui auto condus de un sofer care avea si alcoolemie de 0,41 in aerul expirat (deci sanctionat cotraventional), accident care a necesitat victimei ingrijiri medicale de 21-22 zile (coform certificatelor medico-legale) ce daune s-ar putea cere soferului neglijent si care ar fii rezonabil cuantumul lor banesc?


Alcoolemia in aerul expirat depaseste 0,4. Prin urmare, conform legii trebuiau recoltate probe biologice pentru stabilirea alcoolemiei in sange. In functie de rezultatul analizei se poate face incadrarea faptei (contraventie sau infractiune). In cazul unei alcoolemii in sange mai mare de 0,8 impacarea poate inlatura raspunderea pentru vatamarea corporala, dar nu si pentru conducere in stare de ebrietate.
Numai bine va doresc
ing. Ioan Ciobanu

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

O alcolemie de 0.63 in aerul expirat ionuts1982 ionuts1982 as vrea sa stiu ce alcoolemie imi poate iesi in sange daca probele miau fost luate cu aproximativ 2 ore dupa ce am baut,si ce pedepse se pot da,nu am mai avut ... (vezi toată discuția)
Alcoolemie Floryyyn Floryyyn Buna ziua.Am o mare rugaminte la dvs. Va rog sa-mi spuneti si mie ce as putea sa patesc daca am fost implicat intr-un accident rutier. Am lovit in spate o ... (vezi toată discuția)
Este bine sa cer recalcularea alcoolemiei? eu45ani eu45ani am fost depistat cu aparatul etilotest cu o alcoolemie de 061 in aerul expirat,ce urmari poate avea acesta fapta si daca e bine sa cer recalcularea,multumesc (vezi toată discuția)