avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 631 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Cerere de revizuire
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Cerere de revizuire

ce conditii trebuie sa se dea pt a cere revizuirea deciziei la curtea de apel?
se poate face ca beneficiar al justitiei gratuite?
Cel mai recent răspuns: cuziamusia , utilizator 16:57, 16 Martie 2016
1. Cererea de revizuire se introduce la instanta a carei hotarare se ataca. In situatia in care revizuirea are ca obiect existenta a doua hotarari potrivnice, date de instante de acelasi grad sau de grade diferite, in una si aceeasi pricina, intre aceleasi persoane, avand aceeasi calitate � cererea se va depune la instanta mai mare in grad fata de instanta, sau instantele ce au pronuntat hotararile potrivnice, iar daca instantele sunt in circumscriptii diferite competenta revine instantei superioare celei care a dat prima hotarare. Daca una din hotarari este data de Inalta Curte de Justitei si Casatie competenta solutionarii cererii de revizuire ii revine aceasteia.
2. Daca revizuentul locuieste in strainatate, acesta va indica un domiciliu ales in Romania, unde urmeaza sa i se faca toate comunicarile privind procesul.
3. Termenul de revizuire este de 1 luna si se va socoti ca incepe sa curga in modalitati specifice conform art. 324 Cod procedura civila, de la comunicarea hotararii definitive in cazurile art. 322 pct. 1, 2, 7 alin. (1), de la pronuntarea hotararii in recurs dupa evocarea fondului, de la pronuntarea ultimei hotarari in cazul art. 322 pct. 7 alin. (2), de la cel din urma act de executare in situatia art. 322 pct. 3, din ziua in care partile au luat cunostinta de hotararea penala sau de imprejurarile necesare constatarii infractiunii sau au descoperit inscrisul � in cazurile art. 322 pct. 4 si 5. Termenul de revizuire este de 15 zile in situatia art. 322 pct. 8, si de 3 luni de la data publicarii in Monitorul Oficial
a hotararii Curtii Europene a Drepturilor Omului, art. 324 alin. (3).
4. Decizie sau sentinta, intrucat pot fi atacate cu revizuirea: hotararile ramase definitive in instanta de apel sau prin neapelare, hotararile date de o instanta de recurs atunci cand evoca fondul.
5. Instanta de revizuire poate dispune in cazul admiterii cererii, schimbarea in tot sau in parte a hotararii atacate sau anularea celei din urma hotarari.
6. Se indica instanta competenta material si teritorial sa judece cauza.
Exista 9 motive de revizuire: 1 dispozitivul hotararii cuprinde dispozitii potrivnice ce nu se pot aduce la indeplinire; 2 instanta s-a pronuntat asupra unor lucruri care nu s-au cerut sau nu s-a pronuntat asupra unui lucru cerut, ori a dat mai mult decat s-a cerut; 3 obiectul pricinii nu
se mai afla in fiinta; 4 judecatorul, martorul, expertul din cauza a fost condamnat definitiv pentru o infractiune privitoare la pricina sau daca hotararea a fost data in temeiul unui inscris declarat fals (constatarea infractiunii nu se face printr-o hotarare penala, ci incidental de instanta de revizuire); 5 s-au decoperit inscrisuri doveditoare, ce nu au putut fi depuse instantei anterior ori daca s-a desfiintat/modificat hotararea unei instante pe care s-a intemeiat hotararea a carei revizuire se cere; 6 statul, persoane juridice de drept public sau de utilitate publica, disparutii, incapabilii, cei pusi sub curatela nu au fost aparati sau au fost aparati cu viclenie; 7 exista doua hotarari definitive potrivnice, in una si aceeasi pricina, intre aceleasi persoane, avand aceeasi calitate; 8 o parte a fost impiedicata sa se prezinte la judecata si sa incunostinteze instanta, dintr-o imprejurare mai presus de vointa sa; 9 Curtea Euro- peana a Drepturilor Omului a constatat o incalcare a drepturilor si libertatilor fundamentale datorita unei hotarari ju- decatoresti, iar consecintele grave ale acestei incalcari continua sa se produca si nu pot fi remediate decat prin revizuirea hotararii pronuntate.
2. Se indica starea de fapt si motivul de revizuire.
3. In cazul admiterii cererii, instanta de revizuire poate dispune schimbarea in tot sau in parte a hotararii atacate sau anularea celei din urma hotarari.
4. Taxa de timbru, timbru judiciar, onorariu avocat etc.
5. In cazuri urgente, presedintele instantei poate dispune suspendarea provizorie a executarii pe cale de ordonanta presedintiala, pana la solutionarea de catre instanta a cererii de suspendare (art. 325 coroborat cu art. 403 alin. (4) Cod procedura civila).
6. Se justifica necesitatea luarii acestei masuri, orice cerere depusa instantei trebuind a fi motivata in fapt si in drept, argumentandu-se cererea depusa.
cu ajutorul justitiei gratuite se poate o introduce astfel de actiune?
cu ajutorul justitiei gratuite se poate o introduce o actiune de revizuire?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ce inseamna revizuire? ContSters155663 ContSters155663 Am avut o hotarare definitiva si irevocabila la CAB , cel care a pierdut a facut o contestatie in anulare pe care am castigat-o tot eu si acum am aflat ca mai ... (vezi toată discuția)
Hotarare irevocabila --curte de apel lordionis lordionis Buna, O hotarare IREVOCABILA data de o curte de apel, in termen de cati ani poate fi atacata cu REVIZUIRE? (vezi toată discuția)
Revizuire ipop ipop Buna, Hotararea IREVOCABILA poate fi revizuita? Care este limita de timp in care aceasta poate opera? (vezi toată discuția)