avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 151 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... concedierea
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

concedierea

In cazul in care am fost concediata,angajatorul este obligat sa imi caute un nou loc de munca?Astept un raspuns cat mai repede.Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Avocat FLORENTINA ALBU , Avocat 15:07, 1 Decembrie 2008
Angajatorul nu este obligat sa va caute un nou loc de munca in situatia in care va concedieaza. El are alte obligatii, in acest sens.
Depinde, pentru ce motive se dispune concedierea.Daca sunt motive ce tin de persoana dvs., opereaza Codul muncii, Art.61:
Angajatorul poate dispune concedierea pentru motive care ţin de persoana salariatului în următoarele situaţii:
a) în cazul în care salariatul a săvârşit o abatere gravă sau abateri repetate de la regulile de disciplină a muncii ori de la cele stabilite prin contractul individual de muncă, contractul colectiv de muncă aplicabil sau regulamentul intern, ca sancţiune disciplinară;
b) în cazul în care salariatul este arestat preventiv pentru o perioadă mai mare de 30 de zile, în condiţiile Codului de procedură penală;
c) în cazul în care, prin decizie a organelor competente de expertiză medicală, se constată inaptitudinea fizică şi/sau psihică a salariatului, fapt ce nu permite acestuia să îşi îndeplinească atribuţiile corespunzătoare locului de muncă ocupat;
d) în cazul în care salariatul nu corespunde profesional locului de muncă în care este încadrat.
e) în cazul în care salariatul îndeplineşte condiţiile de vârstă standard şi stagiu de cotizare şi nu a solicitat pensionarea în condiţiile legii;

In cazul aplicarii prevederilor codului muncii art.61, sunt aplicabile dispozitiile de mai jos:
Art. 64.
(1) În cazul în care concedierea se dispune pentru motivele prevăzute la art. 61 lit. c) şi d), precum şi în cazul în care contractul individual de muncă a încetat de drept în temeiul art. 56 lit. f), angajatorul are obligaţia de a-i propune salariatului alte locuri de muncă vacante în unitate, compatibile cu pregătirea profesională sau, după caz, cu capacitatea de muncă stabilită de medicul de medicină a muncii.
(2) În situaţia în care angajatorul nu dispune de locuri de muncă vacante potrivit alin. (1), acesta are obligaţia de a solicita sprijinul agenţiei teritoriale de ocupare a forţei de muncă în vederea redistribuirii salariatului, corespunzător pregătirii profesionale şi/sau, după caz, capacităţii de muncă stabilite de medicul de medicină a muncii.
(3) Salariatul are la dispoziţie un termen de 3 zile lucrătoare de la comunicarea angajatorului, conform prevederilor alin. (1), pentru a-şi manifesta în scris consimţământul cu privire la noul loc de muncă oferit.
(4) În cazul în care salariatul nu îşi manifestă consimţământul în termenul prevăzut la alin. (3), precum şi după notificarea cazului către agenţia teritorială de ocupare a forţei de muncă conform alin. (2), angajatorul poate dispune concedierea salariatului.
(5) În cazul concedierii pentru motivul prevăzut la art. 61 lit. c) salariatul beneficiază de o compensaţie, în condiţiile stabilite în contractul colectiv de muncă aplicabil sau în contractul individual de muncă, după caz.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Somaj::: razvan017 razvan017 Ca sa intru in somaj cu articolul 61 c de unde pot lua adeverinta medicala de la medicul de familie sau medicina muncii???Iar medic de inteprindere nu am.Va ... (vezi toată discuția)
Concediere pentru motive ce tin de persoana angajatului mbsj mbsj Speta: de la medicina muncii ni s-a transmis un document din care rezulta ca angajatul nu mai poate presta munca pentru care este angajat. Societatea nu ar ... (vezi toată discuția)
Preaviz pentru concediere pe motive medicale gabrielion gabrielion Maine dimineata trebuie sa semnez actele pt.preaviz concediere pe motive medicale.Medicina muncii a dat verdictul,inapt pt.munca de curier.Sefa HR spune ca nu ... (vezi toată discuția)