avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 501 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... Contract vanzare cumparare apartament in faza de ...
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

Contract vanzare cumparare apartament in faza de proiect

Buna ziua,

Va rog sa ma ajutati cu un sfat!

Situatia este urmatoarea: anul acesta am semnat un contract de vanzare cumparare pentru un apartament cu 2 camere in faza de proiect, cu termen de finalizare in anul 2009, noiembrie. Plata de face in rate: 1000 euro la semnarea contractului, 3000 euro la doua luni de la semnarea contractului, 4 000 euro in ianuarie 2009, 8 000 euro in august 2009 iar restul, pana la 76 000 euro, la predarea apartamentului. Pana acum am achitat primele 2 rate (4000 euro) insa, din pacate, nu mai pot achita restul sumelor datorita faptului ca nu reusesc sa vand cele cateva terenuri pe care le detin (si nici nu cred ca voi reusi in perioada urmatoare).
Contractul de vanzare cumparare al apartamentului prevede un paragraf in care se mentioneaza ca "În cazul in care Cumpărătorul întârzie efectuarea oricărei plăţi cu mai mult de 21 zile calendaristice şi/sau cu mai mult de 30 zile calendaristice în total pentru toate plăţile (minimul dintre acestea), Vanzatorul va avea dreptul de a considera prezentul Contractul rezolvit de plin drept şi fără intervenţia vreunei autorităţi sau îndeplinirea vreunei formalităţi de punere in întârziere sau altă formalitate, si de a retine de plin drept si fără nicio formalitate de punere in întârziere 30% din Preţul Vânzării cu titlu de daune-interese. Vanzatorul va transfera Cumparatorului diferenta, (daca exista) in termen de 30 de zile de la data radierii prezentului Contract din Cartea Funciara."
Din cate inteleg eu din acest paragraf, se pare ca eu va trebui sa platesc catre ei 30% din valoarea apartamentului in cazul in care nu mai doresc sa-l cumpar. Este corect ce am inteles eu? Va rog sa ma sfatuiti ce ar trebui sa fac pentru ca eu nu am acesti bani. Ce credeti ca se poate face in aceasta situatie? Am vreo sansa de castig in cazul unui proces? Ce se poate intampla in cazul in care eu nu platesc acesti 30% catre ei?
Va multumesc!
Cu respect!
R.
Cel mai recent răspuns: ContSters20980 , utilizator 18:48, 4 Decembrie 2008
Daca nu aveti nu platiti. In cazul in care va da in judecata puteti ataca aceasta clauza ca fiind o clauza abuziva.
florinturlete a scris:

Daca nu aveti nu platiti. In cazul in care va da in judecata puteti ataca aceasta clauza ca fiind o clauza abuziva.



Va multumesc mult pentru raspuns.
Mai am o singura intrebare. Referitor la Legea 193/2000 - exista (sau cred ca exista) dovezi (email) cum ca contractul a fost "negociat" in sensul ca mi-a fost transmis pe email pentru analiza, in draft, inainte de a fi semnat. Este un impediment serios in cazul unui proces?

Multumesc,
R
Aceasta fapt nu schimba cu nimic situatia in care va aflati. Eu personal nu cred ca are sa va cheme in judecata.
florinturlete a scris:
Daca nu aveti nu platiti. In cazul in care va da in judecata puteti ataca aceasta clauza ca fiind o clauza abuziva.

Pe ce considerent ar fi abuziva?... N-ati intrebat daca si cumparatorul are in vreo situatie dreptul la despagubiri, nu ati pus in balanta prestatiile partilor ca sa vedeti daca sunt echilibrate, nu ati luat in calcul negocierea clauzelor, dar dintr-o data clauza e abuziva! :O

Nu cred ca pe baza informatiilor prezentate aici se poate spune cu o minima certitudine ca e vorba de un abuz sau nu. In fond, legea 193/2000 prevede ca "O clauză contractuală care nu a fost negociată direct cu consumatorul va fi considerată abuzivă dacă, prin ea însăşi sau împreună cu alte prevederi din contract, creează, în detrimentul consumatorului şi contrar cerinţelor bunei-credinţe, un dezechilibru semnificativ între drepturile şi obligaţiile părţilor", ceea ce impune o cercetare a intregului contract.

Trebuie subliniat faptul ca, in principiu, anticiparea prejudiciului suferit de una sau ambele parti ca urmare a neexecutarii de catre cealalta parte este legala si chiar contribuie la siguranta circuitului civil prin descurajarea "razgandirii" si atentionarea asupra cuvantului dat. Sa nu uitam ca potrivit codului civil conventiile legal facute au putere de lege intre parti!

In aprecierea legalitatii si mai ales asupra faptului ca s-au negociat sau nu clauzele contractului trebuie luat in calcul si faptul ca acest contract a fost trimis cumparatorului pentru analiza, corelat cu eventuala propunere de modificari din partea cumparatorului. Daca nu se poate dovedi faptul ca cumparatorul nu a putut influenta clauzele contractului (de ex ca i-a fost refuzata modificarea sau ca i s-a spus de la inceput ca nu se accepta modificari), atunci contractul e negociat in conformitate cu art. 4 alin. 2 din legea 193/2000 ( "O clauză contractuală va fi considerată ca nefiind negociată direct cu consumatorul dacă aceasta a fost stabilită fără a da posibilitate consumatorului să influenţeze natura ei, cum ar fi contractele standard preformulate sau condiţiile generale de vânzare practicate de comercianţi pe piaţa produsului sau serviciului respectiv").
Ultima modificare: Miercuri, 3 Decembrie 2008
ContSters20980, utilizator
Andreea Lisievici a scris:

florinturlete a scris:
Daca nu aveti nu platiti. In cazul in care va da in judecata puteti ataca aceasta clauza ca fiind o clauza abuziva.

Pe ce considerent ar fi abuziva?... N-ati intrebat daca si cumparatorul are in vreo situatie dreptul la despagubiri, nu ati pus in balanta prestatiile partilor ca sa vedeti daca sunt echilibrate, nu ati luat in calcul negocierea clauzelor, dar dintr-o data clauza e abuziva! :O

Poate aveti rabdare sa cititi si anexa la legea mentionata;

ANEXA - LISTA cuprinzand clauzele considerate ca fiind abuzive
(1) Sunt considerate clauze abuzive acele prevederi contractuale care:
........................
i) obliga consumatorul la plata unor sume disproportionat de mari in cazul neindeplinirii obligatiilor contractuale de catre acesta, comparativ cu pagubele suferite de comerciant;

Alte discuții în legătură

Vanzare apartament cu achitare partiala uditza uditza Am un apartament de vanzare, iar cumparatorul nu are toti banii acum si nu poate nici sa isi ia un credit. Se poate face un contract de vanzare-cumparare in ... (vezi toată discuția)
Intrebare pact comisoriu de grad iv bbogdan bbogdan buna. am si eu o intrebare. intr'un contract de vanzare cumparare am o prevedere de genul: 9. RASPUNDEREA CONTRACTUALA 9.1. Daca vanzatorul nuu ... (vezi toată discuția)
Notarial burdy burdy In 2006 am platit 25% avans pt un apartament, la stadiu de proiect, intr-un ansamblu rezidentiar nou. Notarul a intocmit un contract de vanzare-cumparare si a ... (vezi toată discuția)