Acum o luna si ceva am avut un accident am pierdut controlul vplanului si am lovit o persoana.Totul a fost bine pina cind a trebiut sa dea declaratia la politie si nu mai vrea sa discutam.I-am dat ceva bani dar acum nu stiu ce se poate intimpla in cazul in care vrea sa mergem in proces.Intrebarea mea este ce pot pati in cazul in care merg cu el in proces?
Daca in urma accidentului, ati pricinuit persoanei lovite o vatamare ce necesita pentru vindecare ingrijiri medicale, atunci urmeaza sa raspundeti penal si civil (sa platiti daune materiale si morale).Pentru banii care i-ati dat persoanei lovite, aveti vre-o dovada?
De obicei actiunea se pune in miscare la plangerea prealabila a partii vatamate, in termen de 2 luni de la data cand aceasta a cunoscut faptuitorul.
Nu am la mina nimic dar nu asta ar fii necazul.Momentan nu reusesc sa mai vorbesc cu cel accidentat si daca ma da in proces penal cine va suporta despagubirea eu sau rca?Intreb asta ptr ca nu m-ia spus nici ca mai vrea bani si nu stiu cum mai pot sa fac sa merg cu politia sa ii ia declaratie si deci se va merge mai departe cu procesul.
Art. 41. - În asigurarea de răspundere civilă, asigurătorul se obligă să plătească o despăgubire pentru prejudiciul de care asiguratul răspunde în baza legii faţă de terţele persoane păgubite şi pentru cheltuielile făcute de asigurat în procesul civil.
Prin contractul de asigurare se poate cuprinde în asigurare şi răspunderea civilă a altor persoane decât a celei care a încheiat contractul.
Art. 42. - Drepturile persoanelor păgubite se vor exercita împotriva celor răspunzători de producerea pagubei.
Asigurătorul poate fi chemat în judecată de persoanele păgubite în limitele obligaţiilor ce-i revin acestuia din contractul de asigurare.
Art. 43. - Despăgubirea se stabileşte şi se efectuează în baza asigurării valabile la data producerii accidentului, conform dispoziţiilor art. 49, fără a mai fi necesar acordul asiguratului din cauza căruia s-a produs paguba, ori prin hotărâre judecătorească.
Art. 44. - Asigurătorul plăteşte despăgubirea nemijlocit celui păgubit în măsura în care acesta nu a fost despăgubit de asigurat, despăgubire ce nu poate fi urmărită de creditorii asiguratului.
Despăgubirea se plăteşte asiguratului în cazul în care acesta dovedeşte că a despăgubit pe cel păgubit.
Art. 55. - Despăgubirile se plătesc de către asigurător persoanelor fizice sau juridice păgubite.
Despăgubirile nu pot fi urmărite de creditorii asiguratului.
Despăgubirile se plătesc asiguraţilor dacă aceştia dovedesc că au despăgubit persoanele păgubite şi despăgubirile nu urmează să fie recuperate potrivit prevederilor art. 58.
Odată cu încasarea despăgubirii, persoanele păgubite vor declara în scris că au fost despăgubite pentru pagubele suferite şi că nu mai au nici o pretenţie de la asigurătorul de răspundere civilă şi asigurat (persoana vinovată) în legătură cu paguba respectivă.
În situaţia efectuării plăţii de către asigurătorul de răspundere civilă direct în contul bancar al persoanei păgubite, aceasta se consideră a fi integral despăgubită dacă în termen de 30 de zile de la data intrării sumei în contul său bancar nu a notificat asigurătorului de răspundere civilă eventualele obiecţii referitoare la cuantumul despăgubirii.
În cazul în care în drepturile persoanei păgubite s-a subrogat asigurătorul conform prevederilor art. 22, eventuala diferenţă de despăgubire dintre asigurarea facultativă şi asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto rămâne pe contul asigurării facultative, neputând fi recuperată de la asigurat (persoana vinovată), dacă despăgubirea plătită din asigurarea facultativă nu depăşeşte limita maximă a despăgubirii ce poate fi acordată de asigurător pentru prejudiciile cauzate în unul şi acelaşi accident de vehicul, prevăzută de legislaţia în vigoare.
Din ceea ce am inteles eu raspunsul se refera la procesul civil dar eu am citit ca este posibil ca in cazul in care se va solutiona si latura civila in cadrul procesului penal atunci asigurarea nu va mai suporta nimic din dauna.V-as ruga daca se poate sa imi spuneti cam la ce sa ma astept dupa proces adica ce se va intimpla cu cazierul meu si cam la ce pedeapsa?Mentionez ca persoana accidentata a primit 45 de zile de ingrijiri medicale.
Va multumesc
~ final discuție ~
Alte discuții în legătură
Accident rutier
lorelay_k
Am fost implicata intr-un accident rutier in care eu sunt partea pagubita. Persoana vinovata s-a dovedit, de catre politie, ca nu are permis de conducere, are ... (vezi toată discuția)