avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 789 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Salariul mediu brut si castigul salarial mediu brut
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Salariul mediu brut si castigul salarial mediu brut

Bună ziua,
Spuneţi-mi vă rog, care este diferenţa dintre salariul mediu pe economie şi câştigul mediu pe economie şi dacă puteţi, temeiul legal care dispune folosirea celui de al doilea la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale. Mulţumesc.
Cel mai recent răspuns: m.marinesco , utilizator 19:26, 17 Aprilie 2012
Ambele expresii reprezinta acelasi lucru.
Aşa pare la prima citire, insă, legiuitorul raportează unele drepturi la salariul mediu pe economie folosit la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale, iar in Legea nr. 287/2010 privind bugetul asigurărilor sociale pe 2010, se foloseşte noţiunea de câştig mediu brut pe economie.
Singurul act normativ de care am eu cunostinta este OUG nr. 11/2011 privind utilizarea indicatorului de referinta castigul salarial mediu brut in actele normative din domeniul muncii si protectiei sociale.
Intradevăr, OUG nr. 11/2011 dispune inlocuirea sintagmei "salariu mediu brut" cu sintagma "câştig mediu brut" doar in cuprinsul cap.IV din Lnr. 330/2009, lăsând nereglementate alte situaţii juridice, cum ar fi indemniazţia dispusă de Legea nr- 341/2004. Este INS in măsură să emită consideraţii cu privirea la similitudinea sau deosebirea dintre cele două noţiuni?
Vă mulţumesc.
Stiu ce spuneti. Acesta a si fost motivul pentru care am precizat ca este singurul act normativ pe care il cunosc. Intre titlul actului si cuprinsul sau este o mare diferenta. V-as ajuta cu cea mai mare placere, insa nu stiu care sunt competentele INS.

Alte discuții în legătură

Salariul mediu ruta2012 ruta2012 Buna seara. Salariul mediu pe economie se stabileste printr-un act normativ, precum cel minim, sau este doar o informatie pur statistica? Va multumesc. (vezi toată discuția)
Retinere cass din indemnizatie de revolutionar soniaionita soniaionita Sunt beneficiar al legii speciale 341/2004 in calitate de luptator remarcat, mi s-a retinut CASS la intreaga indemnizatie platita de CNAS si calculul ... (vezi toată discuția)
Salariu mediu net Gschi Gschi Buan ziua Care este valoarea salariului mediu net pe economie ? Multumesc (vezi toată discuția)