avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 916 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Testament
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Testament

Mai întâi pentru crestinii ortodoxi:
Hristos a înviat.

Traim in Germania dar mai avem si in România un teren si un apartament (adica o cota parte din fiecare). Bineinteles ca avem si in Germania unele bunuri.
Daca scriem un testament (de exemplu: Las mostenitor unic pe sotia mea, respectiv pe sotul meu), ar fi valabil în România pentru bunurile din România? Ar trebuii scries in doua exemplare (cu aceeasi data) în germana pentru Germania si în româna pentru România? Ar trebuii neaparat enumerate bunurile din România exact (adica cu nr. CF) cu toate ca testamentul se refera evident la toate bunurile de oriunde?
Va foarte multumesc.:)
Cel mai recent răspuns: ALIP , utilizator 11:06, 17 Aprilie 2012
Puteti face un singur testament in care sa enumerati bunurile atat din Germania cat si din Romania, nu este nevoie neaparat de Carte funciara dar trebuie individualizate, adresa imobilului daca este vorba de legate particulare daca este vorba de legate universale puteti sa nu le individualizati. Testamentul se incheie potrivit legii locului in care e intocmit sau puteti face un testament olograf, scris, datat si semnat de mana dvs. Daca nu mai aveti alti mostenitori rezervatari in afara d sotie/sot acesta nu va putea fi atacat cu reductiunea liberalitatilor excesive, insa va putea fi atacat daca este olograf de mostenitorii legali indepartati de la mostenire de acest testament.
Vă mulţumesc, dar nefiind de specialitate nu înţeleg exact expresiile.

1. Deoarece scriem testamentele (fiecare pe al său) de mână, datat şi semnat, înseamnă că lăsăm testament olograf. Am înţeles corect?
2. Dacă scriem în testament că lăsăm soţia / soţul drept unic moştenitor, este vorba de legat universal, sau ar trebuii scris explicit : “unic moştenitor al întregului patrimoniu”?
3. În aceste condiţii (testament olograf, legat universal), înţeleg că bunurile nu trebuiesc enumerate si deci nici individualizate. Cele din Germania în orice caz nu trebuiesc enumerate. Prin întrebarea mea iniţială de fapt tocmai asta vroiam să aflu: Chiar şi în cazul unui testament olograf cu legat universal, trebuiesc după legile române enumerate bunurile ce urmează să fie moştenite (cel puţin cele mai importante ca terenuri, case etc.)?
4. Ne având copii şi nici părinţi în viaţă nu avem alţi moştenitori rezervatari.
Moştenitori legali, fraţi, avem amândoi, dar nu văd cum ar putea ataca testamentele. Cel mult afirmând că nu este scrisul nostru. Ar fi necesar să mergem la notar şi să legalizăm semnătura? ªtim că am putea face testamentul la notar, dar asta nu vrem.

Vă mulţumesc anticipat pentru un nou răspuns şi-mi cer scuze pentru pisălogeală.
Ultima modificare: Luni, 16 Aprilie 2012
ALIP, utilizator
1. Da
2.nu, trebuie sa scrieti ca lasati intreaga avere mobila si imobila ce se va gasi la decesul dvs lui..X.
3.nu este nevoie sa individualizati bunurile daca este vorba de legat universal, faceti ca la punctul 2.
4. Orice act se poate ataca, cu atat mai mult cele sub semnatura privata adica cum ar fi testamentul olograf. Legalizarea pe care o face notarul in Germania nu este acelasi lucru cu autentificarea si testamentul autentic din Romania. Acela din Germania nu face Decat sa certifice semnatura dvs nu si restul....bineinteles ca fratii pot ataca testamentul pentru ca sunt indepartati de la mostenire, va pot contesta scrisul, capacitatea dvs de exercitiu la momentul intocmirii testamentului, etc....
Vă foarte mulţumesc. Acum sunt perfect lămurit.=D>

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Alternativa la testament alinabraun alinabraun Buna ziua, Intrebarea mea este, ce alternativa ar exista la un testament? Mama mea locuieste cu tatal meu vitreg - necasatoriti, de peste 30 ani. Tatal ... (vezi toată discuția)
Testament RAD  EMIL RAD EMIL o persoana lasa prin testament intreaga mostenire unui nepot incit sotul ia decedat de mult au avut o fata care a decadat si ea inainte de a de face ... (vezi toată discuția)
Testament paraschiv mariana paraschiv mariana Buna seara, Am un unchi(fratele bunicii) care mi-a facut un testament in fata unui avocat, pentru toate bunurile sale mobile si imobile. Sotia unchiului a ... (vezi toată discuția)