avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 748 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Contencios administrativ sau ... Capela mortuara - am nevoie de autorizatie pentru a o ...
Discuție deschisă în Contencios administrativ sau probleme juridice cu autorităţile, contravenţii

Capela mortuara - am nevoie de autorizatie pentru a o construi?

Buna ziua,
Detin un teren langa o biserica si doresc sa construiesc o capela mortuara pe acest teren. Ma intereseaza,ce legislatie exista in acest domeniu si ce conditii trebuie indeplinite in acest sens.Daca am nevoie de autorizatie de constructie in acest sens, avand in vedere ca eu am gasit in Legea 50/1991,art.11,alin.1,lit.l. ca nu necesita autorizatie de constructie "constructia funerara" - oare,capela mortuara,intra in categoria constructie funerara ?
Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Ionut2015 , utilizator 15:35, 4 Februarie 2015
Articolul 11 din Legea nr.50 din 1991, actualizata in 2011, prevede:

Art. 11

(1) Se pot executa fără autorizaţie de construire următoarele lucrări care nu modifică structura de rezistenţă şi/sau aspectul arhitectural al construcţiilor:

a) reparaţii la împrejmuiri, acoperişuri, învelitori sau terase, atunci când nu se schimbă forma acestora şi materialele din care sunt executate;

b) reparaţii şi înlocuiri de tâmplărie interioară şi exterioară, dacă se păstrează forma, dimensiunile golurilor şi tâmplăriei, inclusiv în situaţia în care se schimbă materialele din care sunt realizate respectivele lucrări, cu excepţia clădirilor declarate monumente istorice, în condiţiile legii;

c) reparaţii şi înlocuiri de sobe de încălzit;

d) zugrăveli şi vopsitorii interioare;

e) zugrăveli şi vopsitorii exterioare, dacă nu se modifică elementele de faţadă şi culorile clădirilor;

f) reparaţii la instalaţiile interioare, la branşamentele şi racordurile exterioare, de orice fel, aferente construcţiilor, în limitele proprietăţii, montarea sistemelor locale de încălzire şi de preparare a apei calde menajere cu cazane omologate, precum şi montarea aparatelor individuale de climatizare şi/sau de contorizare a consumurilor de utilităţi;

g) reparaţii şi înlocuiri la pardoseli;

h) lucrări de reparaţii, înlocuiri ori reabilitări fără modificarea calităţii şi formei arhitecturale a elementelor de faţadă, dacă aceste lucrări nu se execută la construcţiile prevăzute la art. 3 alin. (1) lit. b), astfel:

1. finisaje interioare şi exterioare - tencuieli, placaje, altele asemenea;

2. trotuare, ziduri de sprijin ori scări de acces;

3. lucrări de reabilitare energetică a anvelopei şi/sau a acoperişului - dacă nu se schimbă sistemul constructiv al acestuia, respectiv terasă/şarpantă - la clădiri de locuit individuale cu cel mult 3 niveluri, care nu sunt monumente istorice clasate sau în curs de clasare, respectiv situate în afara zonelor de protecţie a monumentelor şi/sau a zonelor construite protejate stabilite potrivit legii;

i) lucrări de întreţinere la căile de comunicaţie şi la instalaţiile aferente;

j) lucrări de investigare, cercetare, expertizare, conservare şi restaurare a componentelor artistice ale construcţiilor prevăzute la art. 3 lit. b), cu avizul Ministerului Culturii şi cultelor şi al autorităţii administraţiei publice judeţene sau locale, după caz;

k) lucrări de foraje şi sondaje geotehnice pentru construcţii de importanţă normală sau redusă, situate în afara zonelor de protecţie instituite pentru zăcăminte acvifere;

l) lucrări de construcţii funerare subterane şi supraterane, cu avizul administraţiei cimitirului.

m) lucrări de compartimentare provizorie nestructurală.

(2) Se pot executa fără autorizaţie de construire şi lucrări pentru amplasarea de tonete, pupitre acoperite sau închise, destinate difuzării şi comercializării presei, cărţilor şi florilor, care sunt amplasate direct pe sol, fără fundaţii şi platforme, precum şi fără racorduri şi/sau branşamente la utilităţi urbane, cu excepţia energiei electrice.

(3) Dacă lucrările prevăzute la alin. (1), cu excepţia celor prevăzute la lit. e) şi j), se execută la construcţiile menţionate la art. 3 lit. b), este obligatorie emiterea autorizaţiei de construire.

Capela mortuara pe care doriti sa o construiti pe terenul dvs., nu intruneste conditiile art.11 si in consecinta, aveti nevoie de toate documentele necesare pentru constructia ei.
Va multumesc. Deci,am nevoie de aceleasi documente ca si cum as construi o casa ?
Aveti idee,daca exista vreo institutie care sa subventioneze o astfel de capela ?
Stiti cumva,care este legea care prevede ca nu mai este permis sa se tina mortul in casa,de la deces pana la inmormantare ?
1. Da,
2. Discutati cu preotul de la biserica vecina, probabil, ar putea fi interesat sa poata folosi aceasta capela......sau cautati un eventual partener de afaceri.
3. Initial proiectul de lege nr.529/2009 cuprindea si prevederea referitoare la obligativitatea depunerii decedatului la capela, dar odata cu adoptarea si publicarea in Monitorul Oficial legea a suferit modificari.
Va rog sa o cititi pe urmatorul link:
[ link extern ]

Va multumesc. O sa iau legatura cu preotul,sa vad ce spune,insa o sa fac aceasta capela,chiar daca preotul nu este de acord.
Buna ziua! As avea si eu o intrebare, daca ma puteti ajuta! casa mea este langa cimitir si as vrea ca din 2 camere care le am sa le transform in capela...as mai avea nevoie astfel de autorizatie sau sa cer acordul cuiva? Va multumesc!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Autorizatie constructie camelia76 camelia76 intentionez sa cumpar un modul de locuit pe care il amplasez in curtea mea si vreau sa il transform in frizerie canina intrebarea mea este ... (vezi toată discuția)
Cod de clasificare mijloc fix NNorbert NNorbert Buna ziua In interiorul halei de productie am facut din productia proprie un birou mic pentru gestionar. Biroul este din tamplarie ... (vezi toată discuția)
Necesita autorizatie constructie? _Alin_ _Alin_ O casa, cabana de lemn pe piloni necesita autorizatie de constructie? Am discutat cu unii din prietenii mei despre case, proiecte, materiale, s.a.m.d., ... (vezi toată discuția)